israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Oproepen tot boycott na aankondiging dat Ben & Jerry's stop met verkoop ijs in Judea en Samaria


Screenshot YouTube


Na de aankondiging van de Amerikaanse ijsmaker, Ben & Jerry's, te stoppen met de verkoop van haar producten in "bezet Palestijns gebied" wordt er in Israël en de rest van de Joodse wereld opgeroepen de producten van het bedrijf, dat onderdeel is van Unilever, wereldwijd te boycotten. De BDS groep heeft het bedrijf geprezen voor haar 'heldhaftige besluit'.


Hoewel het bedrijf in de aankondiging meedeelde dat haar producten in Israël beschikbaar blijven, zei het bedrijf dat " na het horen en erkennen van de zorgen die onze fans en vertrouwde partners met ons delen, strookt het niet met onze waarden om Ben & Jerry's ijs te verkopen in de bezette Palestijnse gebieden".

De huidige Israëlische distributeur van Ben & Jerry's veroordeelde het besluit van het ijsbedrijf om zijn licentieovereenkomst met hen te laten vallen en drong er bij de Israëli's op aan in plaats daarvan lokaal geproduceerd ijs te kopen.


Premier Naftali Bennett zei in een uitgegeven verklaring "Ben & Jerry's heeft besloten zichzelf te brandmerken als anti-Israëlisch ijs, dit is een morele fout en ik denk dat het ook een zakelijke fout zal blijken te zijn."


Waaraan hij toevoegde dat “de boycot tegen Israël toont dat het bedrijf totaal de weg kwijt is. De boycot werkt niet en zal niet werken en we zullen er met al onze kracht tegen vechten".


Ook minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid veroordeelde het besluit van Ben & Jerry's en noemde het "een schandelijke capitulatie voor antisemitisme, een overwinning voor BDS en voor alles wat slecht is in het anti-Israëlische en anti-Joodse discours .”


Lapid zei verder "dat hij de meer dan 30 Amerikaanse staten met anti-BDS-wetten zou vragen om deze als vergelding tegen Ben & Jerry's uit te voeren. De wetten verplichten staten om te desinvesteren van bedrijven die Israël boycotten."


Voormalig premier en nu oppositieleider, Benjamin Netanyahu twitterde "dat wij Israëli's nu weten welk ijs we niet moeten kopen.

Minister Orna Barbivay plaatste een TikTok-video waarin ze ijs van Ben & Jerry's in de prullenbak gooit.

De Amerikaanse Anti-Defamation League, zei dat ze “teleurgesteld” was door de stap, en voegde eraan toe: “je kunt het niet eens zijn met het beleid zonder je in te laten met gevaarlijke campagnes die Israël proberen te ondermijnen”, maar door niet op te roepen tot specifieke acties.


De rechtse Zionistische Organisatie van Amerika riep op tot een boycot van het ijs en verklaarde dat Ben & Jerry's "slecht is voor je morele en fysieke gezondheid". De oproep werd herhaald door anderen, zoals de joodse conservatieve commentator Ben Shapiro, die zei dat hij zou stoppen met het eten van het merk.


Glatt Express Supermarket, een koosjere supermarkt in Teaneck, New Jersey, kondigde via Facebook aan dat het niet langer Ben & Jerry's-producten zou verkopen na de aankondiging van het bedrijf.


Aron's Kissena Farms, een koosjere supermarkt in Queens, nam dezelfde beslissing en zei dat ze "alle Ben & Jerry's-producten uit de vriezers heeft verwijderd en zal met onmiddellijke stoppen met de verkoop van alle Ben & Jerry-producten ", schreef de winkel op Facebook.


Israëlische publieke figuren leken de boycot van de nederzettingen door het ijsbedrijf te vergelijken met terrorisme. Eran Cicurel, een redacteur bij de Israëlische publieke omroep KAN, tweette dat het kleurenschema op de verklaring van Ben & Jerry vergelijkbaar was met dat van de vlag van de terreurgroep Hamas .

De algehele tendens die je in Israël en de rest van de Joodse wereld kan horen, is dat vanaf nu producten van Ben & Jerry's zullen worden geboycot. Er zijn genoeg andere producten beschikbaar.


Wereldwijd juichen linkse groepen het besluit van ijsmaker toe, Vermonters for Justice in Palestina, een activistische groepering in de thuisstaat van Ben & Jerry's die een jarenlange campagne voert tegen de ijsbereiders voor het zakendoen in Israël, zei dat de stap niet ver genoeg ging.


Ondertussen prees CodePink, een internationale linkse vrouwengroep, het besluit omdat het liet zien dat druk werkt. Maar de groep zei ook dat het bedrijf meer zou moeten doen en zich volledig uit Israël zou moeten terugtrekken.
596 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws