top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Oud DNA uit het middeleeuwse Duitsland vertelt het ontstaansverhaal van Ashkenazische joden


Foto Ronny Krause via Hebreeuwse Universiteit


Door oud DNA uit tanden te halen, keek een internationale groep wetenschappers in de levens van een ooit bloeiende middeleeuwse Ashkenazi joodse gemeenschap in Erfurt, Duitsland. De bevindingen, die vandaag in de Journal Cell worden gedeeld, laten zien dat de joodse gemeenschap in Erfurt genetisch diverser was dan de hedendaagse Ashkenazische joden.


Ongeveer de helft van de hedendaagse joden wordt geïdentificeerd als Asjkenazisch, wat betekent dat ze afkomstig zijn van joden die in Midden- of Oost-Europa wonen. De term werd aanvankelijk gebruikt om een ​​aparte culturele groep joden te definiëren die zich in de 10e eeuw in het Duitse Rijnland vestigden. Ondanks veel speculatie bestaan ​​er veel hiaten in ons begrip van hun oorsprong en demografische omwentelingen tijdens het tweede millennium.


"Tegenwoordig, als je Ashkenazische joden uit de Verenigde Staten en Israël vergelijkt, lijken ze genetisch sterk op elkaar, bijna als dezelfde populatie, ongeacht waar ze wonen", deelde geneticus en co-auteur professor Shai Carmi van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU). Maar in tegenstelling tot de huidige genetische uniformiteit, blijkt dat de gemeenschap 600 jaar geleden diverser was.


Door te graven in het oude DNA van 33 Ashkenazische joden uit het middeleeuwse Erfurt, ontdekte het team dat de gemeenschap kan worden onderverdeeld in wat lijkt op twee groepen. De ene heeft meer betrekking op individuen uit Midden-Oosterse bevolkingsgroepen en de andere op Europese bevolkingsgroepen, mogelijk inclusief migranten naar Erfurt vanuit het Oosten. De bevindingen suggereren dat er in het middeleeuwse Erfurt ten minste twee genetisch verschillende groepen waren. Die genetische variabiliteit bestaat echter niet meer bij moderne Ashkenazische joden.


Tanden opgegraven op de middeleeuwse joodse begraafplaats van Erfurt, waaruit DNA werd gehaald voor de genetische studie. Elke tand wordt getoond voor en na DNA-extractie. Foto David Reich oud DNA laboratorium / Harvard Medical School


De middeleeuwse joodse gemeenschap in Erfurt bestond tussen de 11e en 15e eeuw, met een korte onderbreking na een bloedbad in 1349. Soms was het een bloeiende gemeenschap en een van de grootste in Duitsland. Na de verdrijving van alle joden in 1454 bouwde de stad een graanschuur bovenop de joodse begraafplaats. In 2013, toen de graanschuur leeg stond, stond de stad de verbouwing tot parkeerplaats toe. Dit vereiste extra constructie en een archeologische reddings-opgraving.


"Ons doel was om de hiaten in ons begrip van de vroege geschiedenis van de Ashkenazische joden op te vullen door middel van oude DNA-gegevens", legt Carmi uit. Hoewel oude DNA-gegevens een krachtig hulpmiddel zijn om historische demografische gegevens af te leiden, zijn oude Joodse DNA-gegevens moeilijk te verkrijgen, aangezien de Joodse wet het storen van de doden in de meeste omstandigheden verbiedt. Met de goedkeuring van de lokale joodse gemeenschap in Duitsland verzamelde het onderzoeksteam losse tanden van overblijfselen gevonden op een 14e-eeuwse joodse begraafplaats in Erfurt die een reddings opgraving onderging.


De onderzoekers ontdekten ook dat de oprichtersgebeurtenis, waardoor alle Ashkenazische joden tegenwoordig afstammelingen zijn van een kleine populatie, plaatsvond vóór de 14e eeuw. Door mitochondriaal DNA, genetisch materiaal dat we van onze moeders erven, te plagen, ontdekten ze bijvoorbeeld dat een derde van de bemonsterde Erfurt-individuen één specifieke sequentie deelt. De bevindingen geven aan dat de vroege Ashkenazi-joodse bevolking zo klein was dat een derde van de Erfurt-individuen via hun moederlijn afstamde van een alleenstaande vrouw.


De graanschuur die in de 15e eeuw werd gebouwd boven op de middeleeuwse joodse begraafplaats van Erfurt. Foto Shai Carmi/Hebreeuwse Universiteit


Minstens acht van de Erfurt-individuen droegen ook ziekteverwekkende genetische mutaties die veel voorkomen bij moderne Ashkenazische joden, maar zeldzaam zijn in andere populaties - een kenmerk van de gebeurtenis van de Ashkenazi-joodse oprichter.


"Joden in Europa vormden een religieuze minderheid die sociaal gesegregeerd was, en ze werden periodiek vervolgd", beschreef co-auteur Harvard University. Hoewel antisemitisch geweld de joodse gemeenschap van Erfurt in 1349 vrijwel wegvaagde, keerden de joden vijf jaar later terug en bloeiden op tot een van de grootste in Duitsland. “Ons werk geeft ons direct inzicht in de structuur van deze gemeenschap.”


Het team gelooft dat de huidige studie helpt om een ​​ethische basis te leggen voor studies van oud Joods DNA. Veel vragen blijven onbeantwoord, zoals hoe middeleeuwse Ashkenazische joodse gemeenschappen genetisch gedifferentieerd raakten, hoe vroege Ashkenazische joden zich verhielden tot Sefardische joden en hoe moderne joden zich verhouden tot degenen uit het oude Judea.


Foto Ronny Krause via Hebreeuwse Universiteit


Hoewel dit tot nu toe het grootste onderzoek naar oud Joods DNA is, is het beperkt tot één begraafplaats en één tijdsperiode. Desalniettemin was het in staat om eerder onbekende genetische subgroepen in middeleeuwse Ashkenazische joden te detecteren. De onderzoekers hopen dat hun studie de weg zal effenen voor toekomstige analyses van monsters van andere sites, waaronder die uit de oudheid, om de complexiteit van de Joodse geschiedenis verder te ontrafelen.


"Dit werk biedt ook een sjabloon voor hoe een gezamenlijke analyse van moderne en oude DNA-gegevens licht kan werpen op het verleden", concludeerde Reich. "Studies als deze zijn veelbelovend, niet alleen voor het begrijpen van de Joodse geschiedenis, maar ook die van elke bevolkingsgroep."


Het onderzoeksteam, bestaande uit meer dan 30 wetenschappers, omvatte HU's Shamam Waldman, een promovendus in Carmi's groep, die het grootste deel van de data-analyse uitvoerde.
263 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page