top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Oude Egyptische doodskisten krijgen CT-scans in het Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem


Een ongebruikelijke CT-patiënt in het Shaare Zedek Medical Center. Foto met dank aan Shaare Zedek Medical Center via ISRAEL21c


Mensen die in een ziekenhuis in Jeruzalem op hun CT-scans wachtten, kregen onlangs een nogal speciale traktatie toen twee doodskistdeksels die duizenden jaren teruggingen naar het oude Egypte, naar binnen werden gereden om beeldvorming te ondergaan.


De twee deksels van de kist, gesneden uit platanenhout, werden vanuit het nabijgelegen Israel Museum naar het Shaare Zedek Medical Center gebracht , waar onderzoekers meer wilden weten over het proces dat de kunstenaar gebruikte om ze al die jaren geleden te maken.


Het eerste deksel van de kist dateert uit 950 vGT en was van een vrouw genaamd Jed-Mot, die een ceremoniële zangeres was voor Amun-Ra, de belangrijkste godheid van het oude Egyptische rijk. Het tweede deksel van de kist was van een edelman genaamd Petah-Hotep die ergens tussen de zevende en vierde eeuw vGT leefde.


Van links naar rechts: Shaare Zedek Directeur-generaal Prof. Ofer Merin; Nir Or Lev, conservator van de Egypt Collection in het Israel Museum; Shaare Zedek Directeur Verpleegkunde Sara Goldberg. Foto met dank aan Shaare Zedek Medical Center via ISRAEL21c


"De scan stelde ons in staat om de acties van de kunstenaar die deze kistdeksels maakte beter te begrijpen, en heeft als zodanig een belangrijke bijdrage geleverd aan ons onderzoek", zegt Nir Or-Lev, de Egyptische archeologieconservator van het Israel Museum.


"We konden holtes in het hout identificeren die waren opgevuld met gips als onderdeel van de voorbereidingen voor de decoratie van de doodskisten, evenals verschillende delen die volledig uit gips waren gegoten en niet rechtstreeks uit het hout waren gesneden."


Het scannen van de deksels van de kist was een gecompliceerde operatie die vijf maanden voorbereiding vergde en het maken van speciale dozen om ze op hun korte reis van het museum naar het ziekenhuis te bewaren, waardoor er een tijdslot vrijkwam voor de inspectie.


"Het is niet elke dag dat je deelneemt aan een ontmoeting tussen illustere geschiedenis en geavanceerde medische technologie", zegt Shlomi Hazan, hoofdradioloog bij Shaare Zedek. “Dankzij geavanceerde technologie konden we elke millimeter van de kist scannen.”


Medewerkers van Shaare Zedek maken een oud doodskistdeksel klaar voor een CT-scan. Foto met dank aan Shaare Zedek Medical Center via ISRAEL21c


Hazan legt uit dat je met de CT-scan “de scheiding tussen de verschillende materialen kunt zien: hout, gips en luchtzakken. De hoge resolutie stelde ons ook in staat om de boomringen in dwarsdoorsnede te bekijken en er werden 3D-reconstructies gemaakt van de insnijdingen die het team zullen helpen de samenstelling van de verschillende materialen te identificeren.”

77 weergaven0 opmerkingen
bottom of page