top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Oude magische kommen, met spreuken in het Hebreeuwse schrift ontdekt in huis in Jeruzalem


Foto Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


Zeldzame en versierde voorwerpen van been en ivoor uit de Bijbelse periode en oude kommen van zo'n 1500 jaar oud, met spreuken en bezweringen in het Hebreeuws, werden ontdekt in het huis van een inwoner van de wijk Ramat Shlomo in Jeruzalem, die verdacht werd van illegale handel in oudheden.


Honderden antieke munten, glaswerk en wapens werden ook ontdekt tijdens een gezamenlijke zoektocht door de Antiquities Authority's Robbery Prevention Unit en Lev HaBira politie.


Foto Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


De bezweringsschalen, bekend als de "vloekschalen", werden in de oudheid als een soort amulet gebruikt en dateren uit de 8e-4e eeuw CE. Het was gebruikelijk om ze ter bescherming onder de vloer van het huis te begraven. In de schalen waren magische inscripties geschreven in de Babylonisch-Aramese taal. De inscriptie in de kom is bedoeld om vloeken, demonen, ziekten en plagen te bestrijden.


Volgens Amir Ganor, hoofd van de Antiquities Authority's Robbery Prevention Unit, " kommen van dit type kwamen van oude locaties in het gebied van Mesopotamië, nu het huidige Irak. De tekst is geschreven door kunstenaars voor een specifieke klant, op basis van hun persoonlijke behoeften. Af en toe, zoals te zien is in een van de kommen, werd een figuur van de "nachtdemon" in het midden van de kom geschilderd, die de persoon voorstelde die de kom moest afweren. In 2003, na de oorlog in Irak, begonnen duizenden gestolen "bezweringsschalen" de internationale handelsmarkten te betreden."


Foto Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


De Israel Antiquities Authority is van mening dat de verdachte de schalen heeft gerepareerd en gerestaureerd om ze te koop aan te bieden. Naast de oudheden werden in zijn huis verschillende chemicaliën in beslag genomen, die zouden zijn bedoeld voor de restauratie van het aardewerk, maar ook voor het reinigen van oude metalen en munten.


Foto Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


Naast honderden munten werden in het huis van de verdachte zeldzame voorwerpen uit de Bijbelse periode gevonden: voorwerpen van been en ivoor, versierd in Fenicische stijl, met Egyptische motieven, waaronder taferelen uit de dierenwereld, naast geometrische ornamenten. In een van de objecten verschijnen twee griffioenen - gevleugelde leeuwen met een menselijk gezicht, tegenover elkaar. Het tweede artefact bevatte een beschrijving van een konvooi van vier gevleugelde leeuwen die achter elkaar marcheerden.


Soortgelijke ivoren voorwerpen zijn ontdekt bij eerdere opgravingen in een oudheid plaats in Samaria, waar een grote collectie ivoor - bekend als "Samaria-ivoren" - werd ontdekt, evenals op andere oudheid plaatsen zoals Tel Megiddo. Dit zijn decoratieve voorwerpen die in de 9e en 8e eeuw voor Christus met spijkers aan houten meubels werden bevestigd. Het vinden van versierde artefacten gemaakt van ivoor uit deze periode is uiterst zeldzaam, en de beoordeling door de Antiquities Authority's Robbery Prevention Unit is dat de artefacten illegaal zijn opgegraven in een van de Bijbelse heuvels in Samaria, of in Noord-Israël.


"Oudheden zijn van ons allemaal. Ze zijn ons erfgoed." Zegt Eli Eskosido, directeur van de Israel Antiquities Authority. "Onbevoegde antiquiteitenhandelaren moedigen plunderaars aan om oude sites te vernietigen op zoek naar vondsten die te koop zijn op de antiquiteitenmarkt. In naam van hebzucht plunderen ze antieke sites, waarbij ze de vondsten uit hun historische context verwijderen, waardoor delen van de menselijke geschiedenis worden verduisterd " .


In de woning van de verdachte zijn documenten in beslag genomen die mogelijk licht werpen op zijn connecties met antiquiteitenrovers en niet-geautoriseerde dealers. Na het onderzoek van de verdachte kwamen de inspecteurs van de Antiquities Authority aan bij een veilinghuis in het centrale gebied, waar ze extra oude artefacten in beslag namen die door de verdachte in strijd met de wet te koop waren aangeboden.


Onder de vondsten waren oude wapens, glaswerk en bronzen en zilveren munten.


Aan het einde van het onderzoek wordt het dossier overgedragen aan het Juridisch Bureau van de Antiquities Authority om de aangifte te onderzoeken met betrekking tot de poging tot handel in antiquiteiten zonder vergunning, het niet melden van de vondst van een antiek, het niet registreren van een collectie en bezit van goederen waarvan wordt vermoed dat ze zijn gestolen - strafbare feiten, waarvoor de wettelijke straf tot drie jaar gevangenisstraf is.97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page