israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Overeenkomst getekend voor aankoop 12 Lockheed Martin CH-53K helikopters en 2 tankvliegtuigen


Martin CH-53K helikopter. Foto Lockheed via GPO


Het Israëlische Ministerie van Defensie heeft een overeenkomst (LOA) getekend met de Amerikaanse regering voor de aankoop van 12 Lockheed Martin CH-53K helikopters en twee Boeing KC-46 tankvliegtuigen.


Minister van Defensie, Benny Gantz: “Deze aanbestedingsovereenkomsten zijn belangrijke mijlpalen in de strijdkrachtopbouwprocessen van de IDF. We blijven onze capaciteiten versterken en onze luchtmacht veranderen en aanpassen om toekomstige uitdagingen zowel dichtbij als veraf het hoofd te bieden.”


De 12 Lockheed Martin-Sikorsky helikopters, zullen de “Yasur” helikopters van de IAF vervangen. De reikwijdte van de overeenkomst wordt geschat op $ 2 miljard aan (FMF) financiering. De overeenkomst werd ondertekend met de Amerikaanse marine door het hoofd van de missie, Brig. Gen. (Res.), Michel Ben Baruch. De overeenkomst omvat een optie om 6 extra helikopters aan te schaffen. De eerste helikopters worden in 2026 in Israël verwacht.


Israël kondigde afgelopen februari aan dat het één squadron CH-53K boven Boeing's CH-47 zou kopen om zijn vloot van Yasur helikopters op Tel Nof Air Base te vervangen. De Yasur, voor het eerst gebruikt door de IAF in 1969, is de belangrijkste helikopter van de luchtmacht die wordt gebruikt om soldaten en uitrusting te vervoeren en heeft deelgenomen aan een breed scala aan missies, waaronder geheime operaties en zoek- en reddingsmissies.


Het hoofd van de missie heeft een aanvullende overeenkomst getekend voor de aanschaf van twee Boeing KC-46-tankvliegtuigen naast de reeds in maart bestelde 8 tankvliegtuigen. Met die overeenkomst is ongeveer $ 1,1 miljard gemoeid. Het platform zal worden aangepast om te voldoen aan de operationele eisen van de IAF en Israëlische systemen zullen in vliegtuigen worden geïntegreerd.


De tankvliegtuigen hebben een bereik van 11.830 km en kunnen meer dan 64 verschillende soorten vliegtuigen bijtanken die dan tot 12 uur in de lucht kunnen blijven


Boeing KC-46-tankvliegtuig. Foto Boeing via GPO


De aanschaf van deze platforms maakt deel uit van een grootschalig programma dat het ministerie van Defensie de afgelopen anderhalf jaar samen met de IDF heeft uitgevoerd, met als doel de capaciteiten van de IDF, de strijdkrachtopbouw en de paraatheid om bestaande en toekomstige bedreigingen het hoofd te bieden, te versterken.


De inkoopplannen omvatten de aankoop van een nieuwe vloot van F35-vliegtuigen, tankvliegtuigen, CH-53K-helikopters, geavanceerde luchtmunitie, luchtverdedigingssystemen, nieuwe zee- en landplatforms en cybersystemen.

65 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws