top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Overlevende helikopter crash vertelt over zijn pogingen de piloten te redden


Maj. Ron Berman met IAF-chef Amikam Norkin. Foto via IDF-woordvoerderseenheid


Uit een eerste onderzoek naar de ramp met de marine helikopter bleek dat het toestel blijkbaar een storing had opgelopen in de linker motor die in brand vloog, waardoor de piloten een noodlanding op zee moesten maken.


Majoor Ron Berman, de enige overlevende die uit de helikopter kon komen toen die de zee raakte, zei dinsdag dat hij meerdere keren probeerde de piloten uit het vliegtuig te trekken, maar dat dat niet lukte.


"Ik was in staat om mezelf uit de zinkende helikopter te krijgen en toen, na vele pogingen om mijn vrienden Sachyani en Fogel eruit te krijgen, werd ik gered door een marinepatrouille", zei Berman in een videoverklaring die door het leger werd vrijgegeven.


In de video, opgenomen vanuit zijn ziekenhuisbed, betuigde Berman zijn condoleances aan de families van de twee piloten die omkwamen bij de crash nadat ze om nog onbekende redenen niet uit de cockpit konden ontsnappen.


'Ik stuur veel, veel kracht en liefde naar de families. Ik hou van jullie, wees sterk', zei Berman met gebroken stem.


Nadat de helikopter maandagavond in zee neerstortte slaagde Berman erin om uit de helikopter te springen en probeerde hij de twee piloten uit de helikopter redden, wat hem niet lukte.


De twee piloten werden gevonden door reddingswerkers, levenloos, en nog steeds vastgebonden in hun veiligheidsgordels in de cockpit, vertelde een hoge Israëlische luchtmachtofficier dinsdag aan verslaggevers.


Berman raakte lichtgewond bij de crash en werd naar het Rambam Medical Center in Haifa gebracht. Hij werd aanvankelijk behandeld op de intensive care van het ziekenhuis, maar werd dinsdag overgebracht naar een orthopedische afdeling om te herstellen nadat zijn toestand verbeterde, aldus het ziekenhuis.


Hij kreeg dinsdag bezoek van de bevelhebbers van de Israëlische marine en de Israëlische luchtmacht.


'Je hebt dapper en kalm gehandeld, ik ben blij dat je nog leeft. Je krijgt uitstekende zorg. Kom snel bij ons terug, ze wachten thuis en in het squadron op je', zei IAF-chef Amikam Norkin tegen Berman.


Marinechef David Saar Salame prees de officier en zei dat hij "alles deed wat hij kon en al het mogelijke" om de piloten te helpen.


Maj. Ron Berman met marine chef David Saar Salame. Foto via IDF-woordvoerderseenheid


Berman belde kort na het verlaten van het vliegtuig het hoofd van het helikoptereskader om hem op de hoogte te stellen van de crash, aangezien de motorstoring blijkbaar ook een stroomtekort veroorzaakte waardoor de radio uitviel, waardoor de piloten niet om hulp konden roepen.


"De squadroncommandant zei hem kalm te blijven en voor zichzelf te zorgen", zei IAF Brig. Generaal Amir Lazar vertelde verslaggevers.


De helikopter, een Eurocopter AS565 Panther, bij de IAF bekend als een ' Atalef ' of vleermuis, is speciaal ontworpen voor marine operaties en kan met een ingebouwd drijflichaam direct op het water een noodlanding maken.


Volgens Lazar werd dit drijfsysteem geactiveerd door de piloten toen ze de noodlanding maakten en correct ingezet, waardoor de marineofficier kon ontsnappen. 'We weten niet waarom de piloten dat niet deden, en waarom ze hun veiligheidsriemen niet los konden maken' zei hij.1.820 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page