top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Overlevende van een Supernova-feest plant een feest om weeskinderen te helpen

Zygo-oprichters Gal Zilberstein, links, en Arad Fruchter. Foto met dank aan Arad Fruchter via ISRAEL21C


Toen op 7 oktober de zon opkwam, vuurden Hamas-terroristen raketten af ​​op het zuiden van Israël en infiltreerden in de grensgemeenschappen van Gaza , evenals bij het Supernova-muziekfestival, waar 4.000 jonge volwassenen de nacht doorbrachten in een veld in de buurt van kibboets Re'im.


Op die nachtmerrieochtend werden ongeveer 360 bezoekers van het festival vermoord, honderden gewond en ongeveer 40 ontvoerd naar Gaza.


Arad Fruchter, 21, was een van de gelukkigen.


Hij en een paar vrienden wisten met de auto te ontsnappen en verstopten zich vervolgens in een bananenplantage, waar ze uren later werden gered door passerende Israëlische soldaten.


Arads vader, Ari Fruchter, had zijn zoon eerder die ochtend een sms gestuurd nadat hij had gehoord over inkomende raketten in de buurt van het festival – voordat iemand wist wat er daarna zou gebeuren.


Arad verzekerde hem dat hij veilig was, dus zette Ari zijn telefoon uit en ging naar de synagoge voor de Simchat Torah-diensten. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om het traditionele ‘Mi Sheberach’-gebed te reciteren, waarin hij God vroeg om Arad en zijn jongste zoon, Agam, dit jaar een vrijwilliger voor de nationale dienst in Tel Aviv, te zegenen en te beschermen.


Omdat de diensten van Simchat Torah veel langer duren dan normaal, was Arad tegen de tijd dat Ari thuiskwam en zijn telefoon controleerde al aan Supernova ontsnapt en gered.


Hun persoonlijke trauma was voorbij, maar het nationale trauma was nog maar net begonnen.


In een gesprek met ISRAEL21c vorige week beschreven zowel vader als zoon hoe diep de gebeurtenissen van die dag hen beïnvloedden.


Ari Fruchter , die we dit jaar hebben uitgekozen als een van de 48 opmerkelijke Israëli's die we op Onafhankelijkheidsdag willen profileren voor zijn belangenbehartigingsprojecten bij de Dode Zee , is een sociaal ondernemer en filantroop die prominent aanwezig is in de kunstwereld.


Arad Fruchter en zijn vriend Gal Zilberstein, 20, zijn onlangs begonnen met een app voor evenementenbeheer genaamd Zygo .


Ari en Arad voelden een sterke mengeling van opluchting, dankbaarheid en vooral een drang om anderen te helpen in deze zeer moeilijke tijd in Israël, en besloten Zygo te gebruiken als platform voor een inzamelingsactie ten behoeve van het onlangs gelanceerde Israëlische Kinderfonds


Dit fonds is opgericht door ondernemers uit de Israëlische technologie- en geestelijke gezondheidszorgsector om sociale en professionele zorg te bieden aan kinderen die verstoken zijn van hun huis en/of hun ouders als gevolg van de dodelijke Hamas-ramp. Het fonds probeert ook genoeg miljoenen bijeen te brengen om de financiële en logistieke behoeften van de voogdijfamilies van de kinderen te dekken.


“Echoes of Hope” begint op zondag 31 december om 20.00 uur in het Jaffa Hotel , dat zijn volledige ruimte aan het goede doel heeft geschonken. Tickethouders kunnen een van de 120 kamers voor de nacht boeken.


“We hebben gekozen voor een oudejaarsfeest omdat veel mensen dan graag uitgaan en feest vieren, en veel locaties zullen dit jaar gesloten zijn”, zegt Ari, die het feest co-produceert en de steun verleent van zijn Dead Sea Revival. Project


Je hoeft echter niet naar het feest te gaan om te doneren aan de ICF. De evenementenpagina op Zygo biedt ook een optie voor alleen donatie. De Fruchters zien veel mensen uit Israël en het buitenland precies dat doen. Tot nu toe zijn de directe donaties zelfs vijfvoudig groter dan de kaartverkoop.


Arad vertelt ISRAEL21c dat hij zich gedreven voelt om iets voor anderen te doen, en dat hij zich gelukkig voelt dat hij al een webgebaseerde tool in handen had die aangepast kon worden voor filantropische projecten.


“Eigenlijk wil ik andere mensen zoveel mogelijk helpen”, zegt hij. “Dat is voor mij op dit moment het belangrijkste.”
196 weergaven0 opmerkingen
bottom of page