israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Palestijnse leider Abbas op bezoek thuis bij minister van Defensie Benny Gantz


Minister van Defensie Benny Gantz. Screenshot YouTube


Minister van Defensie, Benny Gantz, heeft dinsdagavond in zijn huis in Rosh HaAyin een ontmoeting gehad met de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, voor een discussie over een aantal veiligheids- en civiele onderwerpen.


Het was de tweede keer dat ze elkaar hebben ontmoet, de eerste ontmoeting vond eind augustus in Ramallah plaats, en het was de eerste keer sinds 2010 dat Abbas in Israël was.


Minister Gantz informeerde voorzitter Abbas in een één op één gesprek over zijn voornemen om verder te gaan met het bevorderen van vertrouwenwekkende maatregelen in economische en civiele gebieden, zoals in hun vorige vergadering was vastgesteld.


Minister Gantz benadrukte het gedeelde belang van de partijen bij het verdiepen van de veiligheidscoördinatie, het handhaven van de regionale stabiliteit en het voorkomen van terreur en geweld.De belangrijkste adviseur van Abbas, Hussein al-Sheikh, de Palestijnse functionaris die verantwoordelijk is voor het onderhouden van de banden met Israël, vergezelde Abbas, samen met de Palestijnse inlichtingen chef Majed Faraj.


Al-Sheikh zei dat de twee onder meer politieke kwesties en geweld door kolonisten hadden besproken.


Gantz is de stafchef van de regering voor de betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit, en hij zal om de paar weken een ontmoeting met Abbas hebben, maar tot nu toe zijn de vergaderingen gehouden in Ramallah.


De Likud-partij heeft een verklaring vrijgegeven waarin de ontmoeting van Gantz met Abass wordt bekritiseerd en zegt dat “Bennett's Israëlisch-Palestijnse regering Abu Mazen en de Palestijnen weer op de agenda zet. Gevaarlijke concessies aan de veiligheid van Israël zijn slechts een kwestie van tijd.”


UPDATE


Het kantoor van minister Gantz heeft in de loop van woensdagochtend meegedeeld dat Gantz ermee heeft ingestemd om verblijfsrechten te verlenen aan 6.000 mensen die op de Westelijke Jordaanoever wonen zonder wettelijke status en 3.500 in de Gazastrook.


Velen kwamen uit het buitenland om met een Palestijn te trouwen en in Palestijnse steden te wonen. Maar Israël erkent geen wettelijk recht voor Palestijnen om met buitenlandse echtgenoten te leven in het gebied dat het controleert, een procedure die bekend staat als ‘gezinshereniging’.


Daarnaast heeft Israël ook ingestemd met het geven van 100 miljoen shekels (€ 28,5 miljoen) aan de Palestijnse Autoriteit als voorschot op de belastingen die Israël namens de Palestijnse Autoriteit int.


Israël zal ook honderden vergunningen geven aan Palestijnse zakenmensen om hen relatief vrij te laten bewegen tussen de Westelijke Jordaanoever en Israël, en tientallen zogenaamde VIP-passen voor hoge functionarissen van de Palestijnse Autoriteit.


101 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws