top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Palestijnse steun voor 2-statenoplossing 39%, terwijl 72% gewapende groepen steunt


Screenshot YouTube


De Europese Unie kan nu wel roepen dat Israël naar een 2-statenoplossing moet steunen met de Palestijnen, uit een peiling door de prominente Palestijnse opiniepeiler Khalil Shikaki en zijn Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR), blijkt dat 72% van de Palestijnen gewapende groepen steunt en slechts 32% een 2-statenoplossing ziet zitten.


Negenenzestig procent van de respondenten zei dat een 2-statenoplossing niet langer haalbaar is vanwege de uitbreiding van de Israëlische nederzettingen. Drie maanden geleden lag dat aantal vijf procentpunt lager.


Op de vraag welk beleid zij zouden steunen om de huidige impasse in het vredesproces te doorbreken, steunde 59% de toetreding van de PA tot meer internationale organisaties, 55% steunde terugkeer naar gewapend verzet tegen Israël, 51% steunde het toevlucht nemen tot geweldloos verzet, 48% steunde het ontbinden van de PA, en 27% steunde het opgeven van de 2-statenoplossing en het omarmen van een 1-staatoplossing voor Palestijnen en Israëli's.


Drie maanden geleden steunde 48% een terugkeer naar gewelddadig verzet tegen Israël.


De steun voor een 2-statenoplossing daalde tot slechts 32% onder de Palestijnse respondenten, vijf procentpunten lager dan drie maanden geleden. Tien jaar geleden lag dat cijfer boven de 50%.


Een meerderheid van 57% zei nog steeds de Israëlische vertrouwenwekkende maatregelen te steunen – ogenschijnlijk zoals die van het afgelopen jaar door de vertrekkende regering, die de verblijfsstatus legaliseerde voor duizenden op de Westelijke Jordaanoever en werkvergunningen goedkeurde voor duizenden in de Gazastrook.


De Palestijnse leiders hebben sinds 2006 geen parlementsverkiezingen gehouden, uit de PCPSR-enquête bleek dat 69% voorstander is van het houden van presidents- en parlementsverkiezingen in de Palestijnse gebieden in de nabije toekomst, terwijl 29% tegen het idee is. In de Gazastrook, die sinds 2007 wordt geregeerd door Hamas, was de steun voor verkiezingen 75% vergeleken met 65% op de Westelijke Jordaanoever.


Als presidentsverkiezingen een tweerichtingswedstrijd waren tussen Abbas en Hamas-leider Ismail Haniyeh, zou slechts 46% deelnemen. Haniyeh zou als beste uit de bus komen met 54% steun onder degenen die zouden stemmen, en Abbas zou achterblijven met slechts 36%. De peiling was vergelijkbaar met de resultaten van drie maanden geleden, toen de cijfers respectievelijk 53% en 38% waren.


Haniyeh bleek ook populairder te zijn op de Westelijke Jordaanoever, waar hij 46% van de steun zou krijgen in vergelijking met Abbas' 36% bij presidentsverkiezingen, aldus de PCPSR.


Deelname aan presidentsverkiezingen zou oplopen tot 62% als de wedstrijd zou gaan tussen de veroordeelde Palestijnse terreurchef Marwan Barghouti , die momenteel in een Israëlische gevangenis wordt vastgehouden, en Haniyeh. Barghouti zou Haniyeh verslaan met 61% van de stemmen, vergeleken met slechts 34% voor laatstgenoemde.
104 weergaven0 opmerkingen

Kommentarer


bottom of page