top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Paratrek, de rolstoel voor wandelaars, verandert het leven van mensen


Paratrek stelt mensen met een handicap in staat om te genieten van wandelen in de natuur en bevordert empowerment, integratie en begrip. Foto door Yoav Alon via ISRAEL21C


Voor Omer Zur was het feit dat zijn vader een rolstoel gebruikt sinds hij ernstige verwondingen opliep tijdens zijn militaire dienst, geen reden voor hem om in 2008 niet op een post-leger wandeltocht te gaan, zij het wat laat.


"Vijfendertig jaar na zijn blessure, besloot ik dat ik dit hiaat van een post-legerreis die hij nooit had, ga opvullen", legt Zur uit.


“Ik heb er een paar dingen voor gedaan: ik heb eerst gekeken of hij geïnteresseerd was en hij zei ja. Ten tweede dacht ik hoe we het gaan doen. Na het bekijken van allerlei platforms en stoelen die op de markt waren, ontdekten we dat geen van hen aan onze behoeften voldeed, dus besloten we de Trekker te ontwikkelen”, vertelt hij aan ISRAEL21c.


Bij het ontwerpen van deze rolstoel voor off-road gebruik hebben ze niet alleen rekening gehouden met het ruige terrein, maar ook met de gebruikerservaring van zowel de berijder als de begeleider die de Trekker zou duwen of trekken. Het eindproduct, zegt Zur, is "zeer redelijk en zorgt voor de beste wandelervaring voor iedereen die meedoet."

Paratrek-oprichter Omer Zur kwam op het idee voor de Trekker toen hij met zijn vader een avontuurlijke wandeling wilde maken. Foto door Yoav Alon via ISRAEL21C


Ten slotte was de laatste beslissing om van de reis een sociaal evenement te maken. “We hebben 34 vrienden uitgenodigd om met ons mee te wandelen – de jeugdvrienden van mijn vader, zijn huidige vrienden en ook vrienden van mij. We hebben een maand door het Taurusgebergte in Turkije gereisd', vertelt Zur aan ISRAEL21c.


De wandeling die ze kozen was uitdagend. Ze spraken van tevoren af ​​om in tenten en slaapzakken te slapen en op vuur te koken.


“We zouden het onszelf niet makkelijk maken. En tijdens die trekking zag en begreep ik een paar dingen die me ertoe brachten Paratrek op te richten ”, zegt Zur.


Inclusief avonturen


Paratrek is opgericht in 2014 en opereert onder de slogan “Waar een weg is, is een wiel.”


Met behulp van de Trekker is Paratrek gespecialiseerd in het faciliteren van wandeltochten voor mensen met beperkte mobiliteit en in het gezamenlijk creëren van inclusieve, krachtige buitenactiviteiten voor mensen met en zonder handicap.Paratrek-oprichter Omer Zur met zijn vader, met een Trekker op een gezamenlijke wandeling. Foto door Yoav Alon via ISRAEL21C


Paratrek heeft groepen over de hele wereld meegenomen, waaronder Australië, Jordanië, Frankrijk en de Verenigde Staten - zelfs naar de Kilimanjaro in Tanzania, in samenwerking met Friends of Access Israel.


"Samen hebben we de Kilimanjaro veroverd, en samen zijn we ook begonnen aan deze reis om onze methodologie en Trekkers in de VS te verspreiden, en we hopen deze geweldige samenwerking in de toekomst voort te zetten", zegt Zur.


Dit voorjaar maakt de organisatie een trektocht naar de eeuwenoude pelgrimsroute Camino de Santiago in Spanje en direct daarna naar de Sinaï.


De 'wielen' van Paratrek


“Het eerste 'wiel' van wat we doen is onderzoek en ontwikkeling, de productie en marketing van onze Trekkers aan elke soort organisatie die diensten verleent aan mensen met een handicap, aan elke park- of natuurautoriteit, zodat meer mensen over de hele wereld kunnen eropuit gaan en hun basisrecht vervullen om de natuur in te gaan en te reizen”, legt Zur uit.

De Paratrek Trekker is gemaakt nadat Omer Zur er niet in slaagde een duurzame en betrouwbare wandelrolstoel te vinden. Foto door Yoav Alon via ISRAEL21C


“Het tweede wiel is het wiel van integratie. Wanneer mensen met een handicap worden geïntegreerd in kaders van mensen zonder handicap in hun dagelijks leven, en dat kader op reis gaat – een schoolreisje, een leuke dag op het werk, een pre-militaire academiewandeling, een vakbondsreis – die mensen met een handicap blijven meestal thuis. We zijn hier om hen te integreren en hen ook in staat te stellen volledig deel te nemen aan deze activiteiten.”


Paratrek heeft als doel mensen met en zonder beperking samen te brengen in gemeenschappelijke buitenactiviteiten. Foto door Yoav Alon via ISRAEL21C


Het derde wiel is onderwijs, inclusief lezingen, buitenactiviteiten en informele ontmoetingen.


“Hier hebben we twee doelen. Een doel is om mensen met een beperking samen te brengen met mensen zonder beperking”, zegt Zur.


“Zo'n 20 procent van de algemene bevolking in Israël bestaat uit mensen met een handicap, en we zien ze niet in de openbare ruimte – de bioscoop, de supermarkt, het restaurant – omdat we een ontoegankelijke samenleving zijn. Dus we proberen mensen te laten ontmoeten … en relaties te laten groeien.”


Door gebruik te maken van de Trekker kunnen mensen met een beperking zich volledig aansluiten bij hun vrienden en familie in de natuur. Foto door Yoav Alon


Door gebruik te maken van de Trekker kunnen mensen met een beperking zich volledig aansluiten bij hun vrienden en familie in de natuur. Foto door Yoav Alon via ISRAEL21C


Het andere doel is om de bevolking zonder handicap te helpen hun eigen doelen en dromen te definiëren en te identificeren wat hen ervan weerhoudt deze te verwezenlijken, en of dit objectieve of subjectieve factoren zijn.


Holistische benadering


Paratrek, met zo'n 25 medewerkers in dienst, organiseert en faciliteert reizen en activiteiten voor scholen, werkplekken en programma's zoals Birthright.


“Er zijn een paar organisaties die mensen met een handicap helpen om de natuur in te gaan, maar in tegenstelling tot ons leggen ze niet de nadruk op de sociale dimensie en de integratie”, merkt Zur op.


"Er zijn ook allerlei organisaties over de hele wereld die verschillende platforms en buitenstoelen verkopen, maar de nadruk ligt op zeer specifieke dingen die deze holistische, optimale ervaring voor deelnemers niet creëren."


De ontvangst bij Paratrek, voegt hij eraan toe, was overweldigend.


“De reacties zijn geweldig en heel ontroerend. Ze variëren van gewoon opgewonden, opgewonden en positieve reacties tot mensen die ons echt uitleggen hoe de activiteiten en diensten van Paratrek hun leven hebben veranderd, hun dromen hebben vervuld of hun kijk en bewustzijn hebben veranderd. Het is echt heel cool. Ook wij zijn erg ontroerd aan het einde van elke activiteit.”


Zur hoopt dergelijke diensten te kunnen leveren aan steeds meer mensen of organisaties die werken met mensen met een handicap. Hij wil het woord ook breed verspreiden, door de educatieve en integratieprogramma's van Trekkers en Paratrek op de markt te brengen, "en ons model hier elders in de wereld te dupliceren."


Voor meer informatie, klik hier of neem hier contact op met de organisatie.


149 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page