top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Parazwemmer behaalt 4 gouden medailles op het WK

Israeli para-swimmer Ami Dadaon. Photo by Osnat Fliess Douer via ISRAEL21c

De Israëlische para-zwemmer Ami Dadaon won vorige week vier gouden medailles op de Allianz Para Swimming Wereldkampioenschappen in Manchester.

Dadaon werd eerste op de 200 meter vrije slag voor mannen en finishte de race in iets minder dan twee minuten en 52 seconden. Eerder in het kampioenschap had de Paralympische medaillewinnaar al goud gewonnen op de 150 meter wisselslag, 50 meter vrije slag en 100 meter vrije slag – waar hij het wereldrecord brak met een tijd van één minuut en 18 seconden.

In totaal wonnen de Israëlische atleten acht medailles op het Wereldkampioenschap, dat zondag eindigde, aldus ISRAEL21c.

Dadaon traint in Haifa's Ilan Rehabilitation & Sports Centre onder coach Yaakov Beininson.

Een andere beschermeling van Beininson, paralympisch zwemster Veronika Girenko, won brons op de 50 meter schoolslag, met een tijd van één minuut en 21 seconden.

Iyad Shalabi, die ook onder Beininson traint, behaalde een zilveren medaille op de 50 meter rugslag, met een tijd van één minuut en 10 seconden, en een bronzen medaille op de 200 meter wisselslag.

Iyad Shalabi met zijn bronzen medaille op het WK. Foto door Osnat Fliess Douer via ISRAEL21c

Mark Malyar, een andere Paralympische zwemmer gecoacht door Beininson, won brons op de 200 meter wisselslag en klokte de race in 2:27.31.

Hun prestatie plaatst Israël in een goede positie voor de Paralympische Spelen van Parijs. Tijdens de Spelen van Tokio in 2021 behaalde het Israëlische Paralympische team zes gouden medailles, twee zilveren en één bronzen medaille. Acht van die negen medailles werden behaald in zwemmen, door Dadaon, Malyar en Shalabi.

Israëlische delegatie naar de Allianz Para Swimming Wereldkampioenschappen in Manchester, augustus 2023. Foto door Osnat Fliess Douer via ISRAEL21c

Voorzitter van de Israëlische Vereniging voor Gehandicaptensport Ehud Rassabi feliciteerde de atleten met hun prestaties.

“Je bewees het belang van hard werken, lange trainingssessies, fysieke fitheid en mentale kracht, waardoor je de moeilijke uitdagingen het hoofd kon bieden. Je hebt veel respect gebracht voor het land, voor de paralympische sport en de zwemgemeenschap', zei Rassabi.

"Ik wens alle leden van het team, en eigenlijk ons ​​allemaal, meer vergelijkbare prestaties in de aanloop naar de Paralympische Spelen in Parijs in 2024."

Tijdens de Israel Swimming Championships op vrijdag 11 augustus in het Wingate Institute, werd door de Israel Association for Disabled Sports een erkenningsceremonie houden voor het team dat net was teruggekeerd uit Groot-Brittannië.