top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Peiling: alarmerende cijfers, 28% overweegt het land te verlaten, 56% vreest burgeroorlog


Eigen foto


Alarmerende cijfers kwamen naar voren uit een peiling van tv-zender Channel 13 News die dinsdagavond werden bekendgemaakt, een dag na de dramatische stemming in de Knesset.


De cijfers die naar voren kwam toen de ondervraagden werd gevraagd naar hun persoonlijke situatie nu het eerste gedeelte van de omstreden herzieningswet is goedgekeurd, tonen een verontrustend beeld dat grote invloed kan hebben.


28% van de respondenten antwoordde dat ze overwegen om het land te verlaten en bezig zijn met plannen daartoe, vergeleken met 64% die negatief antwoordde en 8% die antwoordde dat ze het niet weten. Van de Likud-kiezers reageerde slechts 3% positief op deze vraag, vergeleken met 96% die negatief reageerde.


54% van de respondenten vreest dat de veiligheidssituatie van Israël geschaad zal worden als gevolg van de wetgeving, vergeleken met 37% die niet bang is en 9% die antwoordde dat ze het niet weten. Van de Likud-kiezers vreest 12% schade aan de veiligheidssituatie, vergeleken met 77% die ontkennend antwoordde en 11% antwoordde dat ze het niet wiste


Uit het onderzoek blijkt ook dat de meerderheid van de Israëlische burgers bang is voor een burgeroorlog: 56% antwoordde positief op deze vraag, vergeleken met 35% die negatief antwoordde en 9% die antwoordde dat ze het niet wisten. Likud-kiezers zijn minder bang, slechts 37% van hen antwoordde positief op de vraag, vergeleken met 56% die negatief antwoordde en 7% die antwoordde dat ze het niet wiste


Op de vraag of men denkt dat premier Netanyahu compromis wil over de voortzetting van de wetgeving, antwoorde 33% van de respondenten bevestigend. 54% van de respondenten gelooft de premier niet en 13% antwoordde dat ze weten het niet. Van de Likud-kiezers gelooft 84% van de respondenten Netanyahu, terwijl 5% van zijn kiezers hem niet gelooft.


De dag na de goedkeuring van de eerste wet als onderdeel van de juridische revolutie, springt het staatskamppartij van Benny Gantz naar een nieuw hoogtepunt in een opiniepeiling van News 13 en professor Camille Fox die dinsdagavond werd uitgezonden.


De partij van Benny Gantz krijgt 30 mandaten, vergeleken met 25 mandaten voor Likud. Yair Lapid's Yesh Atid is de derde grootste partij volgens de enquête, met 17 zetels.


Shas krijgt 10 mandaten in ons onderzoek, Torah Judaism krijgt 7 mandaten, Yisrael Beitenu en Ram met elk 6 mandaten, terwijl religieus zionisme, Otzma Yehudit en Hadash-Ta'al elk 5 mandaten krijgen. Meretz, die bij de verkiezingen niet door het blokkeringspercentage kwam, krijgt 4 mandaten in onze enquête, terwijl de Labour Party het blokkeringspercentage niet haalt, net als Balad.


Een blik op de kaart van de blokken laat zien dat het coalitieblok onder leiding van premier Benjamin Netanyahu slechts 52 mandaten krijgt, een afname van één mandaat in vergelijking met onze vorige peiling, dit in vergelijking met 63 mandaten voor het vorige coalitieblok, toen tussen Hadash- Tal.


Het onderzoek werd uitgevoerd door prof. Camille Fuchs en omvatte 711 respondenten, waarvan 611 uit de joodse bevolking en 100 uit de niet-joodse sector. De ondervraging in de joodse sector werd uitgevoerd door het steekproefprojectbedrijf onder leiding van dr. Ariel Ayalon. De ondervraging in de niet-joodse sector werd uitgevoerd door het staatsnetbedrijf onder leiding van Yosef Makleda. De steekproeffout is 3,7

192 weergaven2 opmerkingen

2 commentaires


Henk Vinke
Henk Vinke
26 juil. 2023

Het aantal niet Joden steigt dan naar 30%. Op lange termijn einde Joodse staat kijk naar Libanon.

J'aime

GERT reininga
26 juil. 2023

Sterkte

J'aime
bottom of page