top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

PEILING: kleine meerderheid vind dat terugkeer gegijzelden belangrijker is dan verslaan van Hamas


Terwijl premier Benjamin Netanyahu onder toenemende publieke druk staat om de vrijlating van Israëlische gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden veilig te stellen, vindt een krappe meerderheid van de Israëli's dat hun terugkeer prioriteit moet hebben boven het omverwerpen van Hamas als het belangrijkste oorlogsdoel van het land in Gaza, blijkt uit een nieuwe peiling van The Times of Israel.

Iets meer dan de helft van de Israëli's (51 procent) sprak zijn steun uit voor een dergelijk beleid, wat onder de Arabische Israëli's steeg tot 69 procent, volgens de Israeli Voice Index van januari 2024 van het Israel Democracy Institute, een maandelijks onderzoek naar de nationale publieke opinie.


Onder Joodse Israëli's waren de meningen gelijkmatiger verdeeld: 47% sprak zijn steun uit voor het geven van prioriteit aan de terugkeer van de gijzelaars en 42% zei dat het verwijderen van Hamas uit de macht voorrang zou moeten hebben. Slechts 8% van de Arabische Israëli's zei dat zij de nederlaag van Hamas als een hogere prioriteit beschouwden.


Ondanks dat velen geloven dat het redden van de gijzelaars voorrang moet hebben op de militaire overwinning, is 60% van de Joodse Israëli’s van mening dat een dergelijke overeenkomst niet ten koste mag gaan van ‘het vrijlaten van alle Palestijnse gevangenen en het stoppen van de gevechten in Gaza’, aldus een eerder verschenen rapport van IDI. Het onderzoek van het Instituut werd eind januari gepubliceerd.


Een kleine meerderheid, 53% van de linkse Joden, 46% van degenen in het centrum en 24% van de rechterzijde steunde een dergelijke deal, net als 78,5% van de Arabische Israëli’s.286 weergaven0 opmerkingen
bottom of page