israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Peilingen laten opnieuw zien dat verkiezingen tot een patstelling leiden


Screenshot


Terwijl Israël op weg lijkt te gaan naar de vijfde verkiezingen in 3,5 jaar lieten peilingen door alle drie tv-netwerken op dinsdagavond opnieuw een patstelling. Het lijkt er dus vooralsnog op dat verkiezingen ook deze keer geen duidelijke meerderheid voor wie dan ook zullen opleveren.


De peilingen voorspelden dat noch de huidige coalitie, noch het rechts-religieuze blok van oppositieleider Benjamin Netanyahu een meerderheid van 61 zetels in de 120 leden tellende Knesset zou krijgen, ervan uitgaande dat er de komende maanden geen veranderingen komen in de constellatie van partijen en allianties, een onwaarschijnlijke verwachting.


De publieke omroep KAN voorspelde dat Netanyahu's blok 60 van de 120 zetels van de Knesset zou winnen, terwijl de coalitiepartijen 54 zouden krijgen als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden.


Channel 12-nieuws voorspelde een splitsing van 59 tegen 56, terwijl Channel 13-nieuws 59 tegen 55 voorspelde. De rest van de zetels zou naar de meerderheid van de Arabische Joint List gaan, die geen van beide blokken ondersteunt.


Bij de verkiezingen van maart 2021 behaalde het blok van Netanyahu – Likud (30), Shas (8), United Torah Judaism (7) en Religious Zionism – in totaal slechts 52 zetels.


Uit de peilingen van dinsdag bleek allemaal dat Likud de beste stemmenvanger was, met 35-36 zetels, vergeleken met 20-22 zetels voor Lapid's Yesh Atid, de op één na hoogste stemmenvanger.

Screenshot Times of Israel


Volgens de peiling van KAN scoorde de partijen als volgt: Likud, 36; Yesh Atid, 21; Blauw en wit, 9; religieus zionisme, 9; Sha's, 8; Verenigd Thora-jodendom, 7; Arbeid, 6; Gezamenlijke lijst, 6; Yamina, 5; Yisrael Beytenu, 5; New Hope, 4, Ra'am 4. Het liet zien dat Meretz onder de Knesset drempel viel.


Uit de peiling van Channel 12 bleek dat de partijen als volgt zetels zouden winnen: Likud, 35; Yesh Atid, 20; Blauw en wit, 9; religieus zionisme, 9; Sha's, 8; Verenigd Thora-jodendom, 7; Arbeid, 6; Gezamenlijke lijst, 5; Yisrael Beytenu, 5; Ra'am, 4; Yamina, 4; Meretz, 4; New Hope 4.


De peiling van Channel 13 gaf Likud, 35; Yesh Atid, 22; religieus zionisme, 9; Sha's, 8; Verenigd Thora-jodendom, 7; Blauw en wit, 7; Gezamenlijke lijst, 6; Arbeid, 5; Yisrael Beytenu, 5; Ra'am, 4; Yamina, 4; Meretz, 4; New Hope, 4.


Uit de peiling van Channel 12 bleek dat 57% van de respondenten de voorkeur geeft aan verkiezingen boven de 32% van degenen die een alternatieve regering willen met Netanyahu aan het roer, terwijl uit een peiling van Kan bleek dat 46% van de respondenten de voorkeur geeft aan de huidige koers, terwijl 37% de oprichting van een nieuwe regering onder de oppositieleider.


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws