top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF woordvoerder admiraal Daniel Hagari 1 december, 22.15 uur


Screenshot YouTube


Goedenavond en Shabbat Shalom,


Vanavond hebben de teruggekeerde gijzelaars voor het eerst een vrijdagavonddiner met hun families. Het is zo goed om je thuis te hebben. We zullen niet rusten voordat we alle gijzelaars terug hebben, allemaal.


Vanochtend hervatte de IDF de gevechten in de Gazastrook en bereidde zich voor op de volgende fasen van de oorlog. Hamas heeft de operationele pauzeovereenkomst geschonden door het raamwerk voor de vrijlating van de gijzelaars niet ten uitvoer te leggen en vuurde ook raketten af ​​op het grondgebied van de staat Israël. Hamas houdt nog steeds op wrede wijze 136 gijzelaars vast, waaronder zeventien vrouwen en kinderen die genadeloos uit hun huizen zijn ontvoerd. Wij zullen er alles aan blijven doen om de gijzelaars op alle mogelijke manieren terug te brengen.


We blijven aanzienlijke inspanningen leveren op inlichtingen- en operationele fronten, om informatie te verschaffen over de toestand van de gijzelaars. De afgelopen dagen heeft de IDF, samen met de Israëlische politie, de families van de gijzelaars Eliyahu Margalit, Mia Goren, Ronen Engel en Aryeh Zalmanovich op de hoogte gebracht van hun dood. Dit is nadat een commissie van deskundigen van het Ministerie van Volksgezondheid, samen met het Nationaal Centrum voor Forensische Geneeskunde, het Opperrabbinaat van Israël en het Ministerie van Religieuze Diensten, hun dood hadden vastgesteld op basis van verzamelde bevindingen en gevestigde inlichtingen.


In een gezamenlijke operatie van de IDA, gebruikmakend van haar nauwkeurige inlichtingen, en de IDF, hebben we het lichaam van de gijzelaar Ofir Tzarfati Z'L naar Israël begraven. We omhelzen de families in deze moeilijke uren en blijven hen vergezellen.


Sinds vanochtend hebben we meer dan tweehonderd doelwitten getroffen in nauwkeurige, op inlichtingen gebaseerde aanvallen in de hele Gazastrook – in Khan Yunis, Rafah, Jabalya, Beit Hanoun en meer. We hebben Hamas-doelen en Hamas-terroristen aangevallen en vernietigd die zich bevonden in terreurhoofdkwartieren, gebieden met boobytraps, terreurtunnels en raketlanceringslocaties.


Aan de burgers van Gaza: Yahya Sinwar heeft ervoor gekozen het overeengekomen raamwerk te schenden. Hij koos. Hij is schuldig. Hij is verantwoordelijk. Hij wist wat de gevolgen zouden zijn en koos daarvoor.


Ons gevecht met Hamas – ISIS vindt plaats in de hele Gazastrook. In de lucht, op zee en ook bij grondoperaties. Wij opereren in overeenstemming met het internationaal recht. We hebben een gedetailleerde kaart gepubliceerd met de indeling in gebieden die de burgers van Gaza in staat zullen stellen om uit de gevechtsgebieden naar een veiliger plek te verhuizen en te voorkomen dat Hamas ze als menselijk schild zal gebruiken. Iedereen die Hamas onderdak biedt, brengt zichzelf in gevaar.


Alle IDF-troepen gebruikten de dagen van de operationele pauze om de paraatheid te versterken, de strijdkrachten te vernieuwen, gevechtsplannen te ontwikkelen en zich goed voor te bereiden op de voortzetting van de operatie.


Onze doelen zijn duidelijk en we zullen onze operaties voortzetten om Hamas te ontmantelen en de voorwaarden te scheppen voor de terugkeer van alle gijzelaars.


In het noorden hebben we het afgelopen uur terreurdoelen van Hezbollah bestookt met straaljagers en helikopters. We hebben een terroristische cel geëlimineerd die opereerde op Libanees grondgebied nabij het Zar'it-gebied, en raketten afgevuurd vanaf Libanees grondgebied op Israël.


De chef van de generale staf heeft vandaag samen met het Generale Stafforum een ​​situatieanalyse uitgevoerd in het licht van de hernieuwde gevechten en de overgang naar de volgende fase van de oorlog.


Aan het thuisfront hebben we vanochtend, in overeenstemming met de situatiebeoordeling, besloten het defensieve beleid te wijzigen en de richtlijnen in sommige delen van het land te intensiveren. We mogen niet zelfgenoegzaam worden. Het luchtverdedigingssysteem doet uitstekend werk, maar de verdediging die het biedt is niet hermetisch - het is belangrijk om de richtlijnen van het Thuisfront Commando te volgen, ze redden levens.


Zelfs terwijl ik spreek zijn IDF-militairen, zowel reguliere als reserve, standvastig en voorbereid in alle sectoren en in de frontlinie – vastbesloten om door te gaan en te vechten327 weergaven0 opmerkingen
bottom of page