top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari 13 november, 22:20


Screenshot YouTube


Goedenavond, de gevechten in Gaza gaan door. Infanterie- en pantsereenheden gaan door met operationele activiteiten tegen terreurdoelen in het hart van [het] Shati-gebied. Later vandaag bereikten onze troepen het Rantisi-ziekenhuis.


Ik vergezelde troepen van de Flotilla 13 Special Forces Unit (“Shayetet 13”) en de 401e Brigade en bracht internationale journalisten mee. Tijdens onze operatie hebben we de terroristische infrastructuur in het ziekenhuis blootgelegd. We zullen nu onthullen wat we hebben gezien en aan de wereld bewijzen hoe Hamas de ziekenhuizen in zijn terreurmachine heeft veranderd. We zullen de wereld nu laten zien hoe Hamas wapens in het ziekenhuis bewaart. We vermoeden ook, en er zijn tekenen, dat sommige gijzelaars gedurende een bepaalde periode ter plaatse werden vastgehouden. Israëlische gijzelaars werden vastgehouden in het Rantisi-ziekenhuis en dit wordt momenteel onderzocht. Dit is ook gebaseerd op en geverifieerd door onze inlichtingendiensten. De wereld moet weten wat er in de ziekenhuizen in Gaza gebeurt en moet actie ondernemen tegen de oorlogsmisdaden van Hamas en ISIS. Ik zal het bewijsmateriaal nu in het Engels presenteren. Ik ben net terug uit Gaza, waar ik meedeed aan een operatie in het Rantisi Kinderziekenhuis. Ik ging met een videocamera naar het ziekenhuis en documenteerde persoonlijk meer concreet bewijsmateriaal. Het concrete bewijs [is] dat Hamas ziekenhuizen gebruikt als oorlogsinstrument.

Onder het ziekenhuis, in de kelder, vonden we: een commando- en controlecentrum van Hamas; zelfmoordbomvesten; granaten; AK-47 aanvalsgeweren; explosieve apparaten; RPG's en andere wapens, computers, geld, enzovoort. En we vonden ook tekenen die erop wezen dat Hamas hier gijzelaars vasthield. Dit wordt momenteel beoordeeld, maar we hebben ook informatie die dit verifieert. Bovendien ontdekten we dat Hamas-terroristen terugkwamen van het bloedbad op 7 oktober naar dit ziekenhuis, onder andere nadat ze Israëli's in hun huizen hadden afgeslacht, onschuldigen hadden geëxecuteerd, hele gezinnen hadden vermoord, baby's hadden verbrand, jonge vrouwen levend hadden verbrand en gebruik hadden gemaakt van dit kinderziekenhuis.

Hamas verstopt zich in ziekenhuizen. Vandaag zullen we dit aan de wereld laten zien. De afgelopen week hebben we ons ingespannen om de patiënten die daar worden behandeld, en ook in andere ziekenhuizen, veilig te evacueren. Israël hielp de ziekenhuismanager de Gazaanse patiënt(en) te evacueren naar een veiliger ziekenhuis. Gisteren kregen we van het ziekenhuis te horen dat de laatste 18 patiënten in het Rantisi Ziekenhuis veilig waren geëvacueerd naar een veiliger ziekenhuis. Dit komt omdat onze oorlog tegen Hamas is, en niet tegen de mensen in Gaza. Vooral niet [tegen] de zieken, gewonden, of de vrouwen, of de kinderen. Onze oorlog is tegen Hamas, die ze als menselijk schild gebruikt.

Ik zal nu de ruwe beelden delen die we een paar uur geleden hebben gefilmd en die bewijzen dat Hamas systematisch zijn terreurmachine onder ziekenhuizen in Gaza laat draaien. Dit is het Rantisi-ziekenhuis. Naast het complex staat een school, maar ook is er een terroristencomplex. [Het complex werd gecontroleerd door] een van de hoofden van de terrorist[en], [die] een van de terroristen is van het Naval Commando, is de commandant van de Naval Commando-eenheid van Hamas. En dit complex ligt naast het ziekenhuis Rantisi, ik heb het over yards, korte yards. Wat we ontdekten, en je zult in de video zien, is dat er een tunnel is naast het terroristengebouw met zonnepanelen erboven, naast de school en naast het ziekenhuis. We proberen nu de routes [van] de tunnel naar het ziekenhuis aan te geven.


We doen momenteel onderzoek met ons technische team, maar we hebben bewijs dat deze tunnel [in] deze richting [in de richting van het ziekenhuis] gaat. In het ziekenhuis, in het gebouw dat in het rood staat, hebben we de Hamas-infrastructuur in de kelder onthuld. We voeren nog steeds huiszoekingen uit op andere verdiepingen van het gebouw. En deze operatie is nog steeds aan de gang. Hier wordt de tunnel gegraven naast de school en naast het ziekenhuis. Ze bouwen die tunnel[s] specifiek naast deze gevoelige locatie. Er wordt een robot in de tunnel [ingebracht]. Je ziet een elektriciteitspaneel en de draden die onder de tunnel door lopen. Het komt van de zonne-energie in het huis om de energie in de tunnel op peil te houden. In plaats van deze energie zie je dit, dit is een overdekte tunnel, die een ladder heeft, die meer dan twintig meter naar beneden gaat en dan hebben we een deur, de robot heeft een deur gevonden. [Het is niets anders dan] een terreurtunnel. We zijn nog steeds bezig met [een onderzoek naar] deze tunnel, maar de hele infrastructuur wijst erop dat dit een terreurtunnel is die naast een ziekenhuis en naast Rantisi is gebouwd.

Dit is het Rantisi-ziekenhuis, een kinderziekenhuis. Op dit bord staat dat het voor kinderen met kanker is. In dit gebouw zul je de terreurinfrastructuur zien. Nu ga ik het je laten zien.

Dit is de tunnel.


Foto IDF woordvoerder

Dit is het Rantisi-ziekenhuis, in de kelder van het gebouw dat ik je heb laten zien. Hamas heeft een locatie in het ziekenhuis gecreëerd die zal worden losgekoppeld van de rest van het ziekenhuis. In deze kamer bevindt zich een arsenaal met granaten, vesten, bommen en RPG's. In een kelder [die] een kelder moest zijn waar kinderen zich konden verstoppen, nam Hamas het hele gebied onder [zijn] controle en voerde vanuit dit ziekenhuis [zijn] oorlog tegen de Israëliërs. [Dit is] een serieuze uitrusting die de patiënten in het ziekenhuis [in gevaar] brengt. Deze zijn explosief. Dit zijn bomvesten die je hier in de film ziet, waar terroristen een bomvest omheen kunnen houden - in een kinderziekenhuis, naast gijzelaars, zoals we aannemen.

Dit is een motorfiets, zoals je hebt gezien op de dag van 7 oktober. Er zit ook een kogel in en daaronder zit iets waarvan we denken dat het deel uitmaakt van het hoofd van een gijzelaar.

Foto IDF woordvoerder


Ze brachten de motorfiets vermoedelijk samen met een gijzelaar de kelder in. Deze kelder leidt ook naar een plek waar we aannemen dat [ze gijzelaars vasthielden], [vanwege het feit dat er] tekenen zijn dat er gijzelaars werden vastgehouden. Op deze stoel zagen we een touw, een stoel, een doek en een [poster] van de [Wereld]gezondheidsorganisatie die geld geeft aan dit ziekenhuis. Dit is een oorlogsmisdaad. En [we zagen ook] een babyfles erboven [de poster]. Dit is in de kelder. Er mogen geen baby's in de kelder zijn. Dit is een oorlogsmisdaad. Dit is een misdaad tegen de menselijkheid.


En we zagen ook een geïmproviseerd toilet vlakbij. Je bouwt geen geïmproviseerd toilet in de kelder, tenzij je infrastructuur wilt bouwen om gijzelaars vast te houden. Je kunt daar ook wat babyspullen vinden en we zijn alles nog aan het onderzoeken. We hebben onze forensische teams [die] onderweg zijn naar het ziekenhuis gebracht om al het bewijsmateriaal dat we hebben te onderzoeken.

Ze bouwden een kleine keuken naast een verborgen kamer. Deze kamer kreeg geïmproviseerde ventilatie van buitenaf en we gaan ervan uit dat dit gebied en deze kamer bedoeld waren voor terroristen die daar verbleven of voor terroristen en gijzelaars en we zullen je de borden laten zien die dat aangeven.

Niemand zet gordijnen achter een muur. Waarom doe je gordijnen als er geen ramen zijn, tenzij je iets wilt filmen, tenzij je een plek wilt creëren waarvan niemand weet of het een kelder is of een andere plek. En daar is deze lijst met dagen die de dagen vanaf 7 oktober markeren en die de naam heeft die Hamas aan de operatie gaf, de operatie van Al-Aqsa, van de Moskee van Al-Aqsa. Er staan ​​de data op, de nummers van de dagen die gevolgd werden door, ik weet niet precies wat het aangeeft, [of] wanneer ze dit gebied [verlieten], maar je moet onthouden wanneer ze het ziekenhuis met de patiënten hebben geëvacueerd. Misschien zijn ze met de patiënten vertrokken, ze zijn misschien door tunnels weggelopen en we hebben tekenen dat ze gijzelaars bij zich hadden. Er wordt nog onderzoek naar gedaan, maar er zijn genoeg tekenen die daarop wijzen.

Ik was daar. Toen ik daar was, dacht ik aan baby's, gijzelaarsbaby's, Israëlische gijzelaarsbaby's, vrouwen, kinderen. Dit is Hamas, [een] barbaarse terroristische organisatie. Dit is Hamas die ziekenhuizen gebruikt als menselijk schild, als terreurmachine. Dit is niet het laatste ziekenhuis zoals dit in Gaza en de wereld zou dat moeten weten. Dat is een misdaad, dat is een oorlogsmisdaad, dat is een misdaad tegen de menselijkheid, dat is in strijd met het internationaal recht. Wie [ooit] geld aan deze ziekenhuizen geeft, wie [ooit] dit ziekenhuis deelt en dit ziekenhuis omarmt, helpt de inspanningen van Hamas. We proberen de Gazanen naar een veiliger gebied in het zuiden te verplaatsen en die ziekenhuizen als terreurmachines te ontmaskeren.


De wereld moet op de hoogte zijn van de misdaden tegen de menselijkheid die Israël zijn aangedaan, en de wereld mag deze misdaden tegen de menselijkheid niet vergeten. We zullen onze gijzelaars bevrijden uit Gaza en Gaza bevrijden van Hamas in het belang van het volk van Israël, ook voor het volk van Gaza, en [voor] de wereld.

Leuk vinden278 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page