top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF woordvoerder admiraal Daniel Hagari 15 januari, 22.00 uur, over de vermoorde gijzelaars


Screenshot YouTube


Goedenavond,


De afgelopen dag heeft Hamas video's gepubliceerd over gijzelaars, waarbij onschuldige mensen die worden gegijzeld op wrede wijze worden uitgebuit. Vanavond wil ik graag een update geven over de informatie die ons ter beschikking staat over deze gebeurtenissen, nadat we de families op de hoogte hebben gebracht.


Itai, Noa en een andere gijzelaar wiens familie vroeg zijn naam niet te zeggen, werden op 7 oktober op criminele en gewelddadige wijze naar Gaza ontvoerd door de terreurorganisatie Hamas.


Itai Svirsky, 38, was naar het huis van zijn ouders in Kibboets Be'eri gegaan om het feest van Simchat Torah te vieren. Zijn ouders werden vermoord door Hamas-terroristen en hij werd ontvoerd.


Noa Argamani, 26, werd samen met haar partner Avinatan ontvoerd van het ‘Nova’-feest. Het Novafeest symboliseerde voor de jeugd het goede en de levensvreugde. Het beeld van Noa, op een motorfiets, omringd door terroristen en schreeuwend om hulp, raakt het hart van iedereen in het land en de wereld.


Hoewel we van Noa een teken van leven hebben ontvangen, verwijs ik naar de beschrijving die uit de video naar voren komt over het lot van Itai en de andere gevangene:

Itai is niet neergeschoten door onze strijdkrachten – dit is een leugen van Hamas. Het gebouw waar ze werden vastgehouden was geen doelwit en werd niet getroffen door onze strijdkrachten.


We kenden hun realtime locatie niet; we slaan niet toe op plaatsen waarvan we weten dat er mogelijk gijzelaars zijn. Achteraf gezien weten we dat we doelen hebben getroffen in de buurt van de locatie waar ze werden vastgehouden. We onderzoeken de gebeurtenis en de omstandigheden ervan, onderzoeken de beelden die door Hamas zijn verspreid, naast aanvullende informatie waarover we beschikken.


Niettemin wil ik melden dat IDF-vertegenwoordigers de afgelopen dagen een ontmoeting hebben gehad met de families van Itai en de andere gevangenen en hun ernstige bezorgdheid hebben geuit over hun lot, op basis van de informatie waarover wij beschikken.

Zelfs tijdens deze moeilijke uren hebben we voortdurend contact met de families en houden we hen op de hoogte van de details die we weten over hun dierbaren. We zullen ze blijven updaten met elk stukje geverifieerde informatie dat we hebben voordat we het publiek op de hoogte stellen.


Hamas probeert angst te zaaien door misbruik te maken van het feit dat de Israëlische samenleving de levens van haar bevolking heiligt.


Ja, de Israëlische samenleving heiligt de levens van haar volk. Dit is onze kracht: onze zorg voor onze burgers en onze vastberadenheid om de gijzelaars terug te sturen. We gebruiken alle middelen om ze terug naar huis te brengen en om schade aan hen te voorkomen. Dit is ons kompas op het slagveld – onze morele verplichting.


Ik roep het publiek op om geen geruchten en niet-geverifieerde informatie te verspreiden, en zich te houden aan rapporten van officiële instanties.


Hamas bewapent sociale media als oorlogsinstrument. Hamas voert psychologische oorlogvoering om de gijzelaars, hun families en de wereld te terroriseren en te kwellen.

Dit is een nieuwe maatstaf voor barbaarsheid, vastgesteld door Hamas.


Het antwoord van de mensheid op deze vorm van terreur moet net zo vastberaden zijn – als de tactieken van Hamas wreed zijn.


We hebben waardevolle informatie verzameld waar we momenteel naar kijken. We hebben contact met de betrokken gijzelaarsfamilies.


De moeder van Noa Argamani is ongeneeslijk ziek. Haar laatste wens is om haar dochter nog een keer te zien. Het was de bedoeling dat Noa zou worden vrijgelaten en herenigd met haar moeder als onderdeel van de gijzelingsovereenkomst waarmee Hamas had ingestemd.

Maar op 1 december koos Hamas ervoor om zijn verplichting te schenden, de overeenkomst te verbreken en deze tragische oorlog opnieuw op gang te brengen.


Hamas is toegewijd aan dood en vernietiging, terwijl Israël toegewijd en vastbesloten is om het leven te heiligen en voor iedereen te vechten.


Ieder leven is een hele wereld.


Elke minuut is van cruciaal belang bij het vervullen van onze cruciale missie: onze gijzelaars thuisbrengen.

346 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Jan 18

Ik luister dagelijks naar het kanaal van Al Jazeera, die geeft een goed beeld over de dagelijkse gang in Gaza. Het IDF en de Israëlische luchtmacht geven ze van katoen. De bombardementen gaan door en "all of them Bite the Dust!" https://www.youtube.com/watch?v=JDaD2G9xjMc De treurzang en gejank zijn onophoudelijk: Oh! De arme Gazanen! Zij zijn zo zielig, en vooral onschuldig. Er wordt niet in rekening genomen dat (sub)mensen die graag anderen in hun huizen verbrand, en baby's in ovens bakken, krijgen brood uit eigen deeg. Zij worden in hun huizen verbrand en hun baby's en kinderen worden door bombardementen gedood. Zij speelden met vuur en worden nu in het vage vuur verbrand. Zij willen zo graag staakt het vuren, maar word…

Like
bottom of page