top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF woordvoerder admiraal Daniel Hagari, 20 januari 2024

Screenshot YouTube


Goede week,


Tijdens de gevechten in Khan Yunis hebben we een tunnel gevonden waar gijzelaars werden vastgehouden. IDF-soldaten identificeerden de ingang van de tunnel op basis van nauwkeurige inlichtingen in het huis van een Hamas-terrorist in Khan Yunis.


De soldaten gingen de tunnel binnen waar ze terroristen tegenkwamen en raakten verwikkeld in een strijd die eindigde met de eliminatie van de terroristen. De tunnel was voorzien van explosieven en explosiedeuren, ontworpen om de terroristen te beschermen en de voortgang bij het vinden van onze gijzelaars te voorkomen. 


Toen we deze tunnel binnenkwamen, waren er uiteraard geen gijzelaars, maar in het verleden werden daar wel gijzelaars vastgehouden. Na ongeveer een kilometer door de tunnel te hebben gelopen, op een diepte van ongeveer 20 meter onder de grond, vonden de soldaten een centrale kamer waar, volgens getuigenissen van gijzelaars die terugkeerden uit Gaza, we begrijpen dat ze het grootste deel van hun tijd doorbrachten. In deze kamer vonden we bewijs dat de gijzelaars daar werden vastgehouden, waaronder tekeningen gemaakt door de 5-jarige Amelia Aloni, samen met andere gijzelaars. 


Verderop in de tunnel vonden we vijf smalle gevangeniscellen, elk met een toilet en matras, en afgesloten met tralies. Volgens de getuigenissen die we hebben, werden op verschillende tijdstippen ongeveer twintig gijzelaars in deze tunnel vastgehouden onder barre omstandigheden zonder daglicht, in dichte lucht met weinig zuurstof en een vreselijke vochtigheid die ademhalen bemoeilijkt. Sommigen van hen zijn ongeveer vijftig dagen geleden vrijgelaten, en sommigen worden nog steeds vastgehouden in Gaza en verkeren mogelijk onder nog zwaardere omstandigheden, waaronder hoogbejaarde mensen die medicijnen en hulp nodig hebben.


Gisteren, voordat we de tunnel vernielden, hebben we de plek gedocumenteerd en journalisten erbij gehaald om de wereld bewijzen te laten zien die niet mogen worden vergeten: Hamas heeft misdaden tegen de menselijkheid gepleegd en blijft dat doen, waarbij onschuldige mensen, kinderen, vrouwen, mannen en sommigen ziek werden vastgehouden. zeer oude mensen, in barre en onmenselijke omstandigheden.


De terugkeer van de gijzelaars is een uiterste inspanning, en we doen er alles aan om ze thuis te brengen. 


Onze operationele activiteit combineert technologie, speciale eenheden, speciale middelen en inlichtingen, inlichtingen waarnaar we voortdurend zoeken en verfijnen. Wij vallen geen plaatsen aan waarvan we weten of zelfs maar aannemen dat er gijzelaars worden vastgehouden. Parallel aan de ondergrondse gevechten blijven IDF-soldaten bovengronds vechten. In het Khan Yunis-gebied gaan we door met het ontmantelen van het militaire raamwerk van Hamas. Er zijn daar nog steeds terroristen. IDF-soldaten bevechten hen en rukken op in de aanval.264 weergaven0 opmerkingen
bottom of page