top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF woordvoerder admiraal Daniel Hagari 27 november, 22.15 uur


Screenshot YouTube


Goedeavond


De inspanningen om de gijzelaars thuis te brengen vorderen, en we zullen de families en het publiek op de hoogte houden als er iets gebeurt. We moeten geduld hebben. We beheren 24 uur per dag een raamwerk [voor de vrijlating van de gijzelaars] via bemiddelaars. Niets is definitief totdat het daadwerkelijk gebeurt. De zaken gaan vooruit, ook vanavond. We moeten geduld hebben.


Beste families, wij zijn ons bewust van de enorme druk die jullie ondergaan tijdens deze uren van wachten en onzekerheid. Onze harten zijn bij jullie.


Het is onze plicht om alle gijzelaars en vermiste personen naar huis te brengen – hetzij door door te gaan met het huidige kader, hetzij door de volgende fases van de oorlog.


Gisteravond werd Elma Avraham vrijgelaten uit Hamas-gevangenschap. Ze werd in kritieke toestand met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Elma is 84 jaar oud, ze is moeder, grootmoeder, overgrootmoeder. Tijdens het bloedbad van Hamas op 7 oktober werd Elma gegijzeld door woeste terroristen. Ze werd achterop een motorfiets Gaza binnengesleept. Elma zat 51 dagen en nachten in Hamas-gevangenschap. Ze werd onder zware omstandigheden vastgehouden en levensreddende medicijnen werden haar ontzegd. Ze kreeg geen bezoek van het Rode Kruis. Toen ze uit gevangenschap werd vrijgelaten, verkeerde ze in kritieke toestand.

Nu vecht het medische team voor haar leven. Tientallen meer geënsceneerde videoclips van terroristen die vreedzaam zwaaien, zullen de wreedheid van Hamas niet verbergen. De verantwoordelijkheid voor de gijzelaars – inclusief de familie Bibas, die wordt vastgehouden door andere facties in de Gazastrook – ligt uitsluitend bij Hamas.


Het is de plicht van de internationale gemeenschap en multinationale organisaties om hun gezag uit te oefenen en toegang tot de gijzelaars in Gaza te eisen.


Op dit moment zijn de inspanningen gaande om het raamwerk voort te zetten, onder leiding van Egypte en Qatar, die zich ertoe hebben verbonden het raamwerk de komende dagen uit te voeren en meer gijzelaars naar huis te blijven brengen.


De IDF-troepen in Gaza zijn voorbereid op de operationele pauzelijnen en zijn bereid de volgende fases van de oorlog uit te voeren. De troepen roteren buiten de Gazastrook, voor rust, training en het vergroten van hun paraatheid voor de voortzetting van de oorlog.


Er worden ook voorraden en munitie aangevuld en de pantservoertuigen gereedgemaakt voor verdere gevechten. We zijn vastbesloten terug te keren naar het slagveld en onze prestaties te verdiepen, met twee doelen: de terugkeer van de gijzelaars en de ontmanteling van Hamas.


We roepen de internationale organisaties – vooral het Rode Kruis – op om alle middelen die ze tot hun beschikking hebben in te zetten om toegang te krijgen tot onze gijzelaars, om ervoor te zorgen dat ze de medische zorg krijgen die ze nodig hebben. Onze gijzelaars zijn niet verloren. We blijven niet bij de pakken neerzitten en hopen dat ze gevonden worden. We zullen onze gijzelaars koste wat het kost redden. Het is onze plicht, het is de morele verantwoordelijkheid van het Israëlische leger. Dat is waarom we vechten, en waarom we moeten blijven vechten totdat al onze gijzelaars thuis zijn.245 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page