top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF woordvoerder admiraal Daniel Hagari 28 november, 22.15 uur


Screenshot YouTube


Goedeavond,


De inspanningen om de gijzelaars vanavond terug te brengen gaan vooruit en we zullen de families en het publiek op de hoogte stellen zodra er iets gebeurt. We moeten geduld hebben.


De zaken gaan vooruit, maar we moeten geduld hebben. Wij hanteren een raamwerk via bemiddelaars die 24 uur per dag werken. Niets is definitief totdat het daadwerkelijk plaatsvindt. De zaken gaan vooruit, en ook vanavond moeten we geduldig wachten. We zullen de families en het publiek van elke fase in dit proces op de hoogte houden. We verbinden ons ertoe om elke fase van het proces te updaten zodra deze zich voordoet. Vertrouw niet op andere bronnen - wij houden u op de hoogte van elke fase van het proces.


Beste families, de grote druk waar jullie onder staan ​​– het wachten en omgaan met onzekerheid tijdens deze uren – staat voortdurend voorop in onze gedachten. Onze harten zijn bij jou.


Ook vanavond vergeten we geen moment de kinderen, de vrouwen en de mannen, die nog steeds worden vastgehouden door de terreurorganisatie Hamas in Gaza. Vandaag hoorden we de gruwelijke getuigenissen van hoe Eitan, twaalf jaar oud, door terroristen werd gedwongen video's van wreedheden te bekijken en door terroristen werd geslagen. Hij is pas twaalf. Eitan's getuigenis toont aan dat Hamas een wrede terreurorganisatie is die het Rode Kruis niet toestaat de toestand van de gijzelaars te controleren. Het is een internationale humanitaire morele plicht om te eisen dat het Rode Kruis zijn verantwoordelijkheid vervult.


We zullen er alles aan doen om alle gijzelaars naar huis te brengen – tijdens de operationele pauze of door voortdurende gevechten.


Vandaag hebben we de families van drie gesneuvelde IDF-soldaten die door Hamas zijn ontvoerd, op de hoogte gebracht van hun dood. De drie gesneuvelde soldaten vielen tijdens de gevechten op 7 oktober en werden door Hamas naar Gaza ontvoerd. Hun dood werd bevestigd na onderzoek van al het bewijsmateriaal dat we hadden en na ontvangst van aanvullend betrouwbaar bewijsmateriaal. Op dit punt wil ik namens de IDF-commandanten en militairen mijn condoleances overbrengen aan de nabestaanden. Ons hart is bij jullie in de moeilijke uren en we zullen jullie blijven vergezellen in de moeilijke tijden.


Vanmiddag zijn op twee verschillende locaties in de noordelijke Gazastrook drie IED's tot ontploffing gebracht. In één van de gevallen werd ook op onze troepen beschoten. Onze troepen schoten terug naar de oorsprong van het vuur. Dit is terreuractiviteit die de regels van de operationele pauze schendt.


Als een van onze vijanden denkt, of zou kunnen denken, dat dit hun kans is, hebben ze het mis. De veiligheid van onze strijdkrachten staat voorop. We zijn zeer goed voorbereid op onze operationele linies en elke poging om onze strijdkrachten schade toe te brengen zal met zeer zwaar vuur en vastberadenheid worden beantwoord. Op elk gegeven moment zullen we het juiste doen voor de veiligheid van de staat Israël, en de doelen van de oorlog op de best mogelijke manier dienen.


De IDF maakt van de operationele pauze gebruik om onze voorbereidingen te versterken en gevechtsplannen voor voortzetting van de oorlog goed te keuren. Tegenwoordig is de IDF voorbereid op voortdurende gevechten.


Vandaag hield de chef van de generale staf een situationele beoordeling in het Noordelijk Commando en ontmoette hij de hoofden van de autoriteiten. Hij merkte de veerkracht en het geduld op die de burgers van het noorden aan de dag leggen. Dit geldt voor alle burgers, langs alle grenzen. U bent de bron van onze kracht, die ons in staat stelt door te gaan en te vechten. De IDF is vastbesloten om voor iedereen langs de grenzen een andere veiligheidsrealiteit te creëren – een betere en stabielere realiteit. Dit is een van de doelstellingen van de oorlog.


Ik zal nu de vragen beantwoorden en daarna een paar woorden in het Engels zeggen over de gijzelaars.


Binnen Gaza houdt Hamas op dit moment ons volk gegijzeld. Mannen, vrouwen, kinderen, baby's.


Wij dringen er bij alle mensen die zich bekommeren om vrouwenrechten, kinderrechten, mensenrechten en de toekomst van de mensheid op om samen met ons op te roepen tot de onmiddellijke vrijlating van onze gijzelaars.


Degenen die hun stem gebruiken om geweld tegen Iraanse vrouwen aan de kaak te stellen; degenen die hun stem gebruiken om geweld tegen jezidi-vrouwen aan de kaak te stellen; degenen die hun stem gebruiken om de ontvoering van Nigeriaanse schoolmeisjes aan de kaak te stellen en hun terugkeer te eisen: verhef uw stem! Kom op voor onze gijzelaars die het zwijgen worden opgelegd! Eis hun onmiddellijke terugkeer!


Op dit moment heeft UN Women een campagne gelanceerd om te vechten tegen gendergerelateerd geweld, genaamd “No Excuses”. Maar als het gaat om de vrouwen en meisjes die door Hamas en andere terreurgroepen in Gaza worden vastgehouden, heerst er stilte.


Er is geen excuus voor stilte.


Mensen die geven om de rechten van vrouwen, de rechten van kinderen, de mensenrechten en de toekomst van de mensheid, moeten dat laten zien. Spreek je uit! Eis dat het Rode Kruis ze ziet. Spreek je uit! Eis hun onmiddellijke vrijlating. Eis de onmiddellijke vrijlating van al onze gijzelaars. De IDF zal er alles aan doen om de gijzelaars te redden.

214 weergaven0 opmerkingen
bottom of page