top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari 4 november, 20.40 uur


Screenshot


Goedeavond.

We staan ​​aan het begin van de vijfde week van de oorlog. IDF-soldaten gingen vandaag door met het verdiepen van onze operaties in de noordelijke Gazastrook.


Eerder vandaag sloot ik mij aan bij de stafchef van de IDF en kwamen we het grondgebied van de Gazastrook binnen als onderdeel van een operationeel konvooi. In het veld ontmoetten we de divisiecommandant, al zijn brigadecommandanten en vele soldaten. De stafchef hield een briefing over de situatie, waarbij alle divisiecommandanten hun operationele lessen en hun veldgevechtanalyses presenteerden die ze tot nu toe hadden geleerd. Ze deelden ook hun gevoel voor het moreel van de troepen in termen van paraatheid voor verdere gevechten. Wat uit deze bijeenkomst naar voren kwam zijn in de eerste plaats professionele zaken: hoe gaan we de vijand meer aanvallen, hoe kunnen we onze aanvallen verdiepen en hoe kunnen we onze professionaliteit en de veiligheid van onze strijdkrachten verbeteren. De bijeenkomst werd afgesloten met opmerkingen van de stafchef en ik wil een paar persoonlijke punten met u delen: de soldaten keken de stafchef in de ogen en zeiden tegen hem: “We zijn vastbesloten. Wij zijn vastbesloten om te vechten. Wij hebben de controle over elke strijd en in elke strijd hebben wij de overhand. We zullen doorgaan met het bevorderen van de strijd om Hamas te ontmantelen en de doelen van de oorlog te bereiken.”


We verlieten het slagveld en de stafchef ging verder naar het Zuidelijk Commando om de algemene gevechtsplannen te analyseren. Vanavond zullen de IDF-soldaten samen met de luchtmacht hun divisieoperaties voortzetten. De divisiecommandanten op het slagveld benadrukten tegenover de stafchef het belang van de luchtmacht en hoe de luchtmacht de IDF-troepen ter plaatse versterkte. De luchtmacht draagt ​​bij aan de bescherming van de infanterie, naast haar acties om de vijand aan te vallen en missies uit te voeren die onafhankelijk zijn van de grondtroepen. We zullen vanavond en de komende dagen doorgaan met het bereiken van onze doelstellingen in de Gazastrook.

Noord-Israël

In het noorden hebben IDF-troepen een reeks Hezbollah-terreurdoelen in Zuid-Libanon aangevallen. Dit is een reactie op het vuur van Hezbollah op IDF-grensposities. IDF-vliegtuigen, tanks en artillerie waren erbij betrokken en troffen een militair commandocentrum, raketopslagplaatsen en militaire complexen van Hezbollah. Hezbollah, dat beweert ‘een schild van Libanon’ te zijn, blijft zichzelf als zodanig afschilderen, maar dient in werkelijkheid als een ‘schild van Hamas-ISIS’, omdat het de burgers van Zuid-Libanon in gevaar brengt. Net als in de Gazastrook zullen we niet toestaan ​​dat Hezbollah-terroristen die op ons schieten, de vruchten plukken van het gebruik van de Zuid-Libanese bevolking als menselijk schild, aangezien zij zich inbedden in de stedelijke infrastructuur. We zullen de exacte locatie aanvallen van waaruit aanvallen op ons worden afgevuurd. Wij zullen blijven reageren en onmiddellijk toeslaan. We zijn in het noorden uitstekend voorbereid, zowel aanvallend als verdedigend.

Judea en Samaria

In Judea en Samaria hebben we de afgelopen dag actie ondernomen om terreur te bestrijden en dat zullen we de komende dagen blijven doen.

Thuisfront

De richtlijnen van het Thuisfront worden nog dagelijks bijgewerkt. Ons luchtverdedigingssysteem is een van de meest geavanceerde ter wereld. Vandaag hebben we een langeafstandsraket onderschept die door Hamas op de Arava was afgevuurd. Het werd onderschept door ons ‘pijlsysteem’. Het was een zeer succesvolle operationele onderschepping. Wij zullen doorgaan met het leveren van luchtverdediging aan de staat Israël op elke plaats waar deze wordt bedreigd. Het is belangrijk om te onthouden dat onze verdedigingssystemen niet hermetisch zijn. Daarom zijn de instructies aan het publiek en de manier waarop het publiek waakzaam blijft bij het betreden van beschermende schuilplaatsen, om tien minuten te wachten [na de sirene en de onderschepping], voordat ze de schuilplaatsen verlaten, wat ons in staat stelt de routine te handhaven en door te gaan met vechten.

Gijzelaars en nabestaanden

Tot nu toe zijn 241 families van gijzelaars op de hoogte gebracht en we gaan door met onze inlichtingeninspanningen – zowel civiel als militair. Dit omvat de IDF, de ISA en ook de Mossad. We werken allemaal samen in een machtige inspanning – militair, inlichtingen en civiel – overal, inclusief overal in het Midden-Oosten, om de gijzelaars naar huis te brengen.

We hebben ook de families van 345 gesneuvelde IDF-soldaten op de hoogte gebracht die zijn gesneuveld in de strijd voor de verdediging van de natie. Onze harten zijn bij de families en we zullen hen blijven begeleiden. Vanavond hebben we de radiocommunicatie van het 53e Bataljon en het 13e Bataljon gepubliceerd. Die nacht werd de commandant van het 53ste bataljon, luitenant-kolonel Salman Habka, gedood aan de voorkant van zijn strijdmacht, terwijl hij dapper vocht. Salman hoorde via de radio een troepenmacht van het 13e bataljon om hulp bij vuur vragen. Hij stormde rechtstreeks op de vijand af in zijn tank, leidde zijn bataljon om assisterend vuur te leveren aan andere soldaten, en viel in de strijd. Dit is echte broederschap. Dit is de geest van de IDF. Dit is hoe onze soldaten vechten en dapper zullen blijven vechten.

268 weergaven0 opmerkingen
bottom of page