top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF woordvoerder admiraal Daniel Hagari 5 januari, 21.15 uur


Screenshot YouTube


Shabbat Shalom,


We blijven vechten in alle delen van de Gazastrook, in het noorden, midden en zuiden, en voor elk gebied passen we de meest geschikte operatiemethode aan, zowel boven als onder de grond.


Ons doel is om voortdurend te verbeteren, lessen te trekken uit de gevechten, onze prestaties uit te breiden en het aantal slachtoffers onder onze strijdkrachten tot een minimum te beperken. Operationeel onderzoek is een van de basisprincipes van de IDF. Alleen een nauwkeurig en waarheidsgetrouw onderzoek zal ons in staat stellen van onze mislukkingen te leren en ons voor te bereiden op toekomstige veiligheidsuitdagingen. Dit is de genetische code van de IDF.


2024 wordt een jaar van strijd en de lessen die we nu hebben geleerd zullen ons helpen om op alle fronten beter te vechten.


Dit is vergelijkbaar met het onderzoek dat we hebben uitgevoerd naar het tragische incident van het per ongeluk neerschieten van de gijzelaars, Yotam Haim, Alon Shimriz en Samer Talalka, moge hun nagedachtenis een zegen zijn.


De IDF is volledig gefocust op de strijd en is nog niet met het onderzoeksproces begonnen. Tegenwoordig formuleert de Generale Staf het proces van het plannen van de onderzoeken en kiest daarbij de leiders van het operationele onderzoek. Het betreft een intern operationeel onderzoek.


Er komt een onderzoek binnen de commandostructuur en daarnaast een onderzoek door voormalige hoge functionarissen om extern te reflecteren op de processen en besluitvorming. Zodra het proces is afgerond, zal het in volledige transparantie aan het publiek worden gepubliceerd, zoals we tot nu toe hebben gedaan. Ik benadruk dat de onderzoeken van de IDF bedoeld zijn voor de verbetering van het leger en geen enkel extern onderzoek of onderzoek vervangen.


In het noorden hebben IDF-straaljagers vandaag toegeslagen in de gebieden Ayta ash Shab en Majdal Zoun, gericht op de terroristische infrastructuur van Hezbollah. Er werden verschillende raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied. De raketten werden onderschept of vielen in open gebieden. We bevinden ons in een zeer hoge staat van paraatheid in het noorden, voorbereid in verdediging en aanval.


Ook op deze vrijdagavond worden reguliere en reservetroepen van de IDF ingezet op elk gevechtsfront, waardoor de voortdurende gevechten al wekenlang worden voortgezet – een strijd die niet mogelijk zou zijn geweest zonder de veerkracht en het geduld van jullie, de families thuis.

Zonder jou hadden we het niet kunnen doen.


282 weergaven0 opmerkingen
bottom of page