top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF woordvoerder admiraal Daniel Hagari 7 december, 22.15 uur


Screenshot YouTube


Goedeavond.


Vanavond herdenken we twee maanden sinds het begin van de oorlog en steken we de eerste kaars van Chanoeka aan. De eerste kaars werd aangestoken door IDF-soldaten in de Gazastrook en langs alle staatsgrenzen. De dagen van Chanoeka symboliseren de moed en de overwinning van ons volk.


De dagen die zijn verstreken werpen steeds meer licht op de moed van onze burgers, IDF-soldaten in actieve dienst, en reserve IDF-soldaten, en personeel van de veiligheidstroepen. Mannen en vrouwen uit alle delen van de Israëlische samenleving, ieder op hun eigen manier.


Gijzelaars die de hel hebben meegemaakt en nog beleven, hebben gevochten tegen de terroristen die hen hebben ontvoerd en tonen een enorme mentale kracht. Burgers en soldaten die terroristen aanvielen om levens te redden. Reservesoldaten die alles achterlieten, familie, werk, studie, vertrokken en stonden klaar om het vaderland te verdedigen.


Onze soldaten die nu vechten, doen dat moedig, onder leiding van hun commandanten.


We hebben een aantal van onze besten verloren in deze strijd; de kosten van de oorlog zijn hoog. Stuk voor stuk zijn zij een held van de staat Israël. Ze betaalden met hun leven voor onze veiligheid hier. Een beetje van hun licht stoot een groot deel van de duisternis af.


Zelfs nu intensiveren IDF-troepen de strijd tegen de bolwerken van Hamas in de zuidelijke en noordelijke delen van de Gazastrook. We bevinden ons midden in een hardnekkige oorlog langs de hele Strip. We vorderen in fases van de strijd, waarbij we terroristen doden, inclusief hogere commandanten die zich in ondergrondse tunnels verstoppen, en we vernietigen ook de terreurinfrastructuur.


De IDF en de ISA hebben honderden terreurverdachten gearresteerd en ondervraagd. Velen van hen geven zich, zelfs de afgelopen dagen, aan ons over. De informatie die we uit de ondervraging verzamelen, helpt ons in de voortdurende strijd. Wij zijn vastbesloten Hamas te ontmantelen, maar de weg is nog lang.


Vandaag keerde ik hier terug nadat ik mij had aangesloten bij de bevelvoerend officier van de 98e divisie in Khan Yunis. We gingen samen het gebied binnen, hij informeerde een van de brigadecommandanten, ik zag vastberaden reservisten, ik zag ze vechten, ik zag ze het gebied ontruimen, terroristen vermoorden, zoeken naar tunnels waar de terroristen zich als lafaards verstoppen, wachtend tot ze naar buiten zouden komen om ze te doden. Ze vernietigen de tunnels, ontruimen het gebied en zoeken uiteraard naar aanwijzingen over de gijzelaars.


In het noorden hebben we vandaag met straaljagers verschillende terreurdoelen aangevallen, waaronder de terreurinfrastructuur en een operationeel commandocentrum van de terroristische organisatie Hezbollah, en haar terroristen gedood. De aanval was een reactie op het afvuren van een antitankraket vanaf Libanees grondgebied richting de staat Israël, wat resulteerde in de dood van een Israëlische burger. Wij delen in het verdriet van de familie. Wij zijn in het noorden zeer goed voorbereid en zullen streng reageren op elke terroristische daad tegen Israël.


Het is de eerste kaars van Chanoeka, onze harten en gedachten zijn bij de 138 gijzelaars die nog steeds in Gaza worden vastgehouden. Samen met hen verlichten alle gevallen soldaten, in hun moed en geest, voor ons het doel waarvoor we vechten: de gijzelaars terug naar huis brengen en de veiligheid van de staat Israël garanderen.


Vanavond hebben we de val aangekondigd van twee IDF-reservisten in de strijd. Gal Meir Eisenkot en Jonathan David Deitch, liefhebbers van de staat Israël, en zijn verdedigers. Gal sneuvelde in de veldslagen van Jabalia en Jonathan in het Khan Yunis-gebied. Namens de chef van de generale staf en alle IDF-commandanten betuig ik mijn condoleances aan de families van alle gevallen IDF-soldaten, de helden van Israël. Persoonlijk zou ik willen verwijzen naar Gal Eisenkot. In een van mijn rollen was ik de assistent van Gadi Eisenkot toen hij chef van de generale staf was.


Ik kende Gal persoonlijk, Gal was het zout der aarde, hij meldde zich bij Shayetet 13 en stapte vervolgens over naar Maglan. Hij vervolgde zijn leven als jonge man, begon zijn academische studie en meldde zich vrijwillig aan voor de IDF-reserves. Hij was vastbesloten om samen met zijn medesoldaten de terroristen in deze oorlog te bestrijden. Gal is het zout van de aarde, moge zijn nagedachtenis een zegen zijn. Elk van de gevallen in de oorlogen is een wereld op zichzelf. Ik omhels de familie Eisenkot en alle families van de gevallenen.272 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page