top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari 7 november, 20.40 uur


Screenshot YouTube


Goedenavond,

Vandaag herdenken we een maand sinds het begin van de oorlog. Op de ochtend van 7 oktober voerde Hamas een wrede terreuraanval uit. Hamas-terroristen hebben misdaden tegen de menselijkheid begaan.


Veel families werden uit elkaar gerukt en verloren wat hen het dierbaarst was. We hebben gerouwd om kinderen, broers en ouders. 240 ontvoerden werden uit hun families en uit hun huizen gehaald. We vergeten niet wat er is gebeurd en zullen de wereld blijven herinneren aan het bloedbad dat heeft plaatsgevonden en de wereld blijven vertellen dat Hamas verantwoordelijk is. Hamas, dat is erger dan ISIS. Vanuit de diepten van pijn ging de IDF met volle kracht ten strijde. De IDF-commandanten nemen de volledige verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd en we zullen blijven onderzoeken wat er is gebeurd. Maar nu zijn we in oorlog. Oorlog om ons huis. Wij zijn gefocust op de ontmanteling van Hamas en doen onze uiterste best om de gijzelaars terug te sturen. Wij dragen de verantwoordelijkheid voor hun terugkeer als een zware last en we zullen er alles aan doen om ze thuis te brengen. De kracht van de IAF, de marine, de precieze inlichtingen van de militaire inlichtingendienst en de ISA, naast de infanterie, die diep in Gazastad bezig zijn met een grondoperatie, zijn samen, waardoor zware druk op Hamas wordt uitgeoefend.

Tot nu toe hebben we deze maand meer dan 14.000 terreurdoelen aangevallen. We hebben veel Hamas-commandanten van verschillende rangen gedood. We hebben meer dan 100 tunnelopeningen vernietigd die naar terreurtunnels leidden, en meer dan 4.000 wapens, waarvan vele verborgen waren in moskeeën, kleuterscholen en woongebouwen – wat getuigt van het cynische gebruik van burgers als menselijk schild door Hamas. We hebben successen geboekt, maar er is nog een lange reis voor de boeg. Hamas-terroristen houden zichzelf voor dat er een staakt-het-vuren zal komen. Er is geen staakt-het-vuren. Wij blijven vooruitgaan. Wij concentreren ons op ons offensief in Gaza. Dat gezegd hebbende, werken we parallel aan elk van de fronten. In het Noorden bevinden we ons op een hoog niveau van paraatheid. In Judea en Samaria dwarsbomen we pogingen tot terreuraanslagen en in de Rode Zee zijn we bereid ons tegen elk scenario te verdedigen. De IDF is zeer goed voorbereid en staat klaar om hard toe te slaan op elk front in elk gebied, tegen elke dreiging, wanneer dat nodig is.

Ook wil ik het publiek informeren dat we een aantal aanpassingen doorvoeren aan de Thuisfront Commando-apps. Dit is een reactie op verzoeken van het publiek en vanavond werken we eraan. Ik roep u op om de verschillende platforms te gebruiken om de updates te krijgen. Jouw naleving van de Commando's van het Thuisfront helpt de routine in stand te houden in de schaduw van de oorlog en om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken.

Ik praat veel met de soldaten en commandanten in het veld. Dag na dag bewijzen ze hun heldenmoed en moed. Dag in dag uit.

Deze oorlog eist een zware tol. We hebben enkele van onze beste jonge mannen en vrouwen verloren. Tot nu toe hebben we de families van 348 gesneuvelde IDF-soldaten op de hoogte gebracht die zijn omgekomen in gevechten ter verdediging van de staat Israël. Bij dat aantal worden nog 59 leden van de Israëlische politie en 10 militairen bij de ISA gevoegd. Met hen zijn veel burgers die moedig zijn gevallen in de gemeenschappen rond Gaza. Mogen hun herinneringen gezegend zijn. Wij dragen ze met ons mee. Wij herinneren ons ze. We herinneren ons de verantwoordelijkheid die ons nog rest. Wij herinneren ons onze verplichting. We herinneren ons de reden waarom we vechten. Wij vechten voor hen. Door de dagen van strijd raakten veel gewonden en ik wil alle gewonden een spoedig herstel wensen en wachten op hun terugkeer.

De afgelopen maand heeft de IDF met volle kracht gevochten, waarbij ons geheim onze mankracht was. Ons volk, de IDF-soldaten in actieve dienst en reservedienst, is verenigd achter één doel: de verdediging van de staat Israël. De gevechten worden geleid door gevechtscommandanten, van de stafchef tot aan de laatste soldaat in het veld. Ze vechten allemaal met vastberadenheid en professionaliteit om de missies te volbrengen. Omdat de oorlog zich op verschillende fronten afspeelt, hebben de IDF-soldaten een sterk thuisfront, zonder welke het moeilijk voor te stellen is om ten strijde te trekken. Ik wil een paar woorden zeggen tegen dat thuisfront: ik wil de familieleden bedanken en hun dankbaarheid uiten. De partners en kinderen van de IDF-soldaten en veiligheidstroepen in actieve en reservedienst, zonder u en uw kracht zouden we onze missie op het slagveld niet kunnen volbrengen.


Namens de IDF wil ik ook een paar woorden zeggen tegen de burgers van Noord en Zuid. Uw standvastigheid geeft ons de mogelijkheid om onze missie te volbrengen, namelijk het brengen van veiligheid aan onze grenzen.

218 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page