top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari 9 november, 22.00 uur


Screenshot YouTube


Goedeavond,

IDF-troepen blijven hun strijd uitbreiden in het hart van Gaza-stad, waar we de bezittingen en posten van Hamas naderen en ontruimen. Eén zo'n post is het veiligheidskwartier van Hamas.


Dit is een zeer centrale locatie in de noordelijke Gazastrook, met onder meer Hamas-posten, commandocentra, waaronder het hoofdkwartier van de inlichtingendiensten van Hamas, hoofdkwartieren voor luchtverdediging, administratieve gebouwen van Hamas, oefenterreinen, munitiefabrieken en ondergrondse terreurcomplexen.


We hebben dit gebied voor de tweede keer doorbroken en het ontruimd. We hebben meer dan 50 terroristen gevochten en geëlimineerd. We hebben veel wapens gevonden. We hebben ook veel inlichtingenmateriaal gevonden dat we gaan bestuderen. We gingen door met het ontruimen van dit gebied en andere gebieden.

Bovendien hebben we vandaag meerdere commandanten gedood, waaronder hogere commandanten van de antitankraketten. Dit is een centrale Hamas-eenheid in de oorlog. Het doden van de commandanten was een grote klap voor het vermogen van hun strijdmacht om tegen ons te vechten.


Ik wil u graag meedelen dat ik een paar uur geleden de chef van de generale staf, het hoofd van de ISA en het Zuidelijk Commando van de GOC vergezelde naar het hart van Gaza. Samen sloten we ons aan bij een gepantserd konvooi van tanks en APC's. Dit zijn dezelfde voertuigen waarmee onze troepen Gaza binnenreizen. Dit is riskant. Het feit dat hogere commandanten van de IDF aan het front staan, is een veelzeggend statement. Ze komen de strijdkrachten tegemoet, begrijpen de strijd vanaf het front, begrijpen de uitdagingen. De chef van de generale staf en het hoofd van de ISA ontmoeten de strijders op het slagveld om de uitdaging te begrijpen. Dit is misschien wel een van de grootste uitdagingen in het Midden-Oosten en de hele wereld. De uitdaging is om te vechten in een stad als Gaza, met een dichtheid zoals in Shati, met hoge gebouwen, met ondergrondse activiteiten. De commandanten begrijpen dit vanaf het front.


We zaten samen, met de divisiecommandant en met de brigadecommandanten. We waren met de commandanten en troepen in het veld. We begrepen de uitdagingen. We begrepen wat er ontbrak en wat er nog meer nodig was. We hoorden vooral dat ze uitstekende inlichtingen ontvangen en we begrepen wat we ze nog meer moesten geven van het Directoraat Inlichtingen en de ISA. We begrepen dat IAF-aanvallen zeer krachtig zijn en de strijdkrachten helpen. We zullen deze aanvallen verdiepen om onze strijdkrachten te helpen en te beschermen, omdat we bovenal de operationele veiligheid willen handhaven en terroristen willen doden.


We hebben bevestigd dat onze troepen pauzes krijgen zodat ze alert kunnen zijn, zodat ze kunnen rusten en toeslaan. We hebben de verdedigingsgebieden gecontroleerd en hoe onze troepen zullen worden beschermd als ze aan het front en vanaf het front opereren. Een van de belangrijke items die de commandanten in het veld benadrukten, is het Directoraat Technologie en Logistiek, dat hele systemen aan de frontlinies opende. De tanks die beschadigd zijn en de bulldozers die beschadigd zijn (die een zeer centrale rol spelen in de strijd en de bescherming van de strijdkrachten) worden zeer snel in het veld gerepareerd; 90% van ons gereedschap is geschikt voor de strijd.


Dit is zeer belangrijk en krachtig voor gevechten. Het partnerschap tussen de chef van de generale staf en het hoofd van de ISA, schouder aan schouder in het veld, waarbij wordt besproken en begrepen hoe het hogere leiderschap van Hamas kan worden geëlimineerd, hoe Hamas-commandanten kunnen worden aangevallen en hoe de inlichtingen voor de strijders kunnen worden verbeterd in gevecht. De strijdkrachten vertelden de chef van de generale staf dat ze vastbesloten zijn de terroristen uit te schakelen. Zij ontvangen wat nodig is. Ze zijn klaar voor een lange oorlog en bereiden zich voor om Hamas te ontmantelen. Zij zullen deze missie correct voltooien. Dit is de boodschap van de commandanten aan het front.


De strijd gaat door. Er is geen staakt-het-vuren, we herhalen het, er is geen staakt-het-vuren. Wij blijven op dit moment vechten. Bij onze terugkeer passeerden we de humanitaire corridor. We hebben gezien dat de humanitaire corridor effectief is. Vandaag zagen we meer dan vijftigduizend Gazaanse burgers uit het noorden van de Gazastrook zuidwaarts trekken. Ze begrijpen heel goed dat we in Gaza-stad en omgeving flink aan het vechten zijn, en dat Hamas de controle heeft verloren. Het zuiden is veiliger en daar komt de humanitaire hulp aan. Voedsel, water en medicijnen arriveren daar, onder leiding van Egypte en de VS. En we vechten nu tegen een grondoperatie die we alleen maar zullen verdiepen. In het hart van Gaza-stad zullen we steeds meer Hamas-bolwerken bereiken.

Terwijl wij in het gebied patrouilleerden, zaten de commandanten aan het front en anderen [Hamas-commandanten] in bunkers. Ze zijn afgesneden van de realiteit, afgesneden van hun volk, afgesneden van de gevechten, en laten de terroristen aan het front sterven terwijl ze in hun bunkers zitten te eten. De bevolking van Gaza begrijpt dit al heel goed en drukt dit sentiment uit.


Noorden In het noorden hebben we vandaag twee terroristische cellen getroffen die van plan waren op Israël te schieten. Bovendien troffen we een terroristencel die schoot op een UAV van de IDF.


Eilat In de middag raakte een UAV een civiel gebouw in de stad Eilat. Er vielen geen slachtoffers. We onderzoeken dit incident, zowel om te verduidelijken waar het vliegtuig vandaan kwam als waarom er geen waarschuwing is geactiveerd. We zullen al deze details bestuderen en het publiek informeren. Er vallen geen slachtoffers, het waarschuwingssysteem werkt, de vaardigheden werken. Een paar minuten geleden hebben we een alarm en een alarm geactiveerd omdat onze Arrow-raket een dreiging onderschepte ver van de staat Israël, ver van Eilat, die op weg was naar Israël. We onderschepten een grond-grondraket die in onze richting werd gelanceerd. De verdediging in Eilat en de omliggende gebieden beschermt het land tegen bedreigingen vanuit de zee en vanuit de lucht, en vormt verdedigingslagen, wat een goede verdediging is. Wij gaan onderzoeken waarom dit is gebeurd. We zullen lessen leren en trekken en ook het publiek informeren.


Judea en Samaria Vannacht vond er een schietpartij plaats in Samaria. Onze troepen doorzoeken het gebied en zijn op zoek naar de terroristen. Wij gaan dag en nacht door met aanzienlijke operationele activiteiten: het arresteren van honderden Hamas-verdachten, en het dwarsbomen van meer terroristische aanslagen door arrestaties te verrichten en bedreigingen vanuit de lucht te dwarsbomen. Zo hebben we ons vandaag urenlang gedragen in het Jenin-kamp. De 900e Brigade is daar nog steeds in het veld actief, vermoordt terroristen en voert terrorismebestrijdingsactiviteiten uit in het Jenin-kamp.


Thuisfront Commando We blijven de instructies van het Thuisfront Commando elke dag bijwerken. Het luchtverdedigingssysteem is op de breedste schaal ooit ingezet en heeft tot nu toe duizenden bedreigingen tegen het grondgebied van de staat Israël onderschept. Ondanks dit, en zelfs als het aantal lanceringen zou afnemen, moet u niet zelfgenoegzaam worden. Luister naar de instructies van het Thuiscommando, ze redden levens, wachten de tijd die nodig is voordat een alarm wordt geactiveerd totdat de fragmenten van de onderschepping zijn voltooid, neem deze 10 minuten en keer terug naar de routine van het leven. Verantwoordelijkheid en zorg redden levens.


Vanavond zijn er beelden gepubliceerd die een teken van leven tonen van de dierbare Hannah en Yagil vanuit de Gazastrook. We omhelzen hen en hun families en zeggen tegen hen en alle families van de gijzelaars, en ook tegen de gijzelaars als ze mij horen: we hebben geen enkele kans gemist en we zullen geen enkele kans missen om de gijzelaars terug te sturen. De IDF werkt 24 uur per dag samen met de andere veiligheidsorganisaties met een topinspanning: inlichtingen, operationeel, civiel, elke inspanning die we kunnen leveren zal in de eerste plaats worden gedaan om de gijzelaars terug te sturen.


Tot nu toe hebben we de families van 239 gijzelaars op de hoogte gebracht en zoals ik al zei, we doen er alles aan om de families op de hoogte te houden van elk detail van de informatie die we hebben, zelfs nu nog. We zullen u, en vervolgens het publiek, op de hoogte houden van eventuele toekomstige informatie waarover we zullen beschikken. We hebben ook de families bijgewerkt van de 354 gesneuvelde IDF-soldaten die zijn gesneuveld in de veldslagen ter verdediging van Israël. Ze worden ook vergezeld door de gevallen strijdkrachten van de Israëlische politie, ISA, Magen David Adom en vele dappere burgers die in de strijd zijn gesneuveld, inclusief de brandweerlieden. Moge hun nagedachtenis een zegen zijn. Wij zullen hen en hun families blijven begeleiden en versterken.

211 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page