top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF-woordvoerder, admiraal Daniel Hagari, met details over gevechten in Khan Yunis

Screenshot YouTube


Goedeavond.

Er worden nog steeds 136 gijzelaars vastgehouden in Gaza. Als je me nu hoort, we zijn je niet vergeten. Wij denken de hele tijd aan je. Niemand heeft opgegeven en niemand zal opgeven.


Er is een enorme nationale inspanning nodig, en onze rol in de IDF, samen met andere veiligheidsorganisaties, is het creëren van de omstandigheden om iedereen terug te brengen. Wij zullen ons blijven inzetten om deze missie te vervullen.


De afgelopen weken hebben we onze operationele activiteiten geconcentreerd op het Khan Yunis-gebied. Vanavond zal ik onze activiteit toelichten. Khan Yunis fungeert als de hoofdstad van Hamas in de zuidelijke strook. Het beslaat een gebied van 54 vierkante kilometer, waaronder een complexe en vertakte ondergrondse infrastructuur van tientallen kilometers is gebouwd. Het is een dichtbevolkt gebied, verzadigd met inwoners, inclusief dorpen, landbouwgebieden en veel buurten.


Onder de Khan Yunis Brigade opereerden vier Hamas-bataljons. De afgelopen weken hebben de IDF-troepen geconcentreerd geopereerd, waarbij ze de militaire kaders van de Hamas-bataljons hebben ontmanteld. We hebben al twee bataljons in het oosten van Khan Yunis ontmanteld, en we opereren nu in het westen.


Veel commandanten zijn geëlimineerd, zijn gevlucht, hebben zich overgegeven of zijn gearresteerd, en de overgebleven terroristen voeren ongeorganiseerde terroristische daden uit. Gedurende Khan Yunis hebben we ruim 2.000 terroristen boven en onder de grond geëlimineerd. Daarnaast hebben we aanzienlijke ondergrondse infrastructuren vernietigd, waar we faciliteiten vonden voor het vasthouden van gijzelaars, commandocentra, wapens, productie-infrastructuur en inlichtingenmateriaal. De 98e divisie opereert in het gebied met naast hen infanteriebrigades, commando's, pantsers, techniek, speciale eenheden en de ISA.


Schouder aan schouder in gecombineerde actie boven en ondergronds tegelijk. Dit is een nieuwe werkwijze die geavanceerde technologie omvat met unieke componenten, waarvan sommige voor het eerst in gebruik zijn. De afgelopen week hebben we in het westen van Khan Yunis honderden terroristen geëlimineerd en meer dan 300 verdachten van terroristische activiteiten aangehouden, die door de veiligheidstroepen zijn meegenomen voor ondervraging. Deze gedetineerde verdachten voorzien ons van zeer waardevolle informatie over de Hamas-infrastructuur in Gaza in het algemeen en in het Khan Yunis-gebied in het bijzonder. Wij elimineren en houden terroristen vast in tunnels en in hun schuilplaatsen.


De afgelopen dagen braken de soldaten tijdens een ondergrondse manoeuvre van soldaten van de Yahalom-eenheid samen met ISA-troepen in een van de belangrijke tunnels van Hamas door een explosiedeur. Achter de deur verborgen drie Hamas-terroristen die zich aan onze strijdkrachten overgaven. Een actie die ondergronds plaatsvond. De terroristen zijn overgedragen aan ISA-verhoor en leveren waardevolle informatie voor de toekomst. Inspanningen als deze leidden tot de arrestatie van terroristen die betrokken waren bij het brute bloedbad op 7 oktober en zich verborgen hielden in het Khan Yunis-gebied. Naast de operationele activiteiten van de grondtroepen voerde de luchtmacht honderden aanvallen uit met vliegtuigen op Hamas-doelen, waaronder militaire posities, wapenopslagplaatsen, observatieposten en real-time doelen die de veiligheid van onze troepen in het gebied bedreigden. Er werd geweld op hen uitgeoefend.


Met het begin van de aanvallen hebben we humanitaire corridors geopend zodat bewoners het gevechtsgebied konden verlaten en konden voorkomen dat Hamas ze als menselijk schild zou gebruiken. Hoewel Hamas probeert te voorkomen dat de bewoners vertrekken, zijn alleen al uit de westelijke Khan Yunis al ongeveer 100.000 inwoners tijdelijk geëvacueerd. Daarnaast richten we onze inspanningen op de taak om de lanceringspogingen van Hamas, zoals die eerder vandaag plaatsvonden, te dwarsbomen. We hebben tientallen raketlanceringspogingen verijdeld en zullen deze inspanningen voortzetten. Ik dring er bij u op aan om de bijgewerkte instructies van het Thuisfront Commando te blijven gehoorzamen, ze redden levens. We zetten de operationele activiteiten in het Khan Yunis-gebied voort, we hebben meer operationele taken om de militaire kaders van de andere Hamas-bataljons te ontmantelen, we zullen de prestaties daar blijven verdiepen.


Daarnaast opereert de 162e Divisie in de rest van de strip in het midden en noorden. Gedurende de nacht opereerde de brigade in de noordelijke strook tegen terreurdoelen in Al-Shati en andere gebieden. De operationele activiteit werd bij verrassing uitgevoerd: in slechts een paar uur arriveerde een strijdmacht van noord naar zuid en een tweede strijdmacht van zuid naar noord langs de kustas door het stadscentrum en tot aan het Shifa-ziekenhuis. Een operatie waar we vroeger lang over deden, duurde maar een paar uur.


Ondertussen werden tijdens de operatie van de ene op de andere dag meer dan dertig terroristen geëlimineerd. Vanavond blijven we daar actief. Wij hebben het uithoudingsvermogen en de bereidheid tot een lang gevecht. Naast de offensieve inspanningen blijft de Gaza-divisie langs de grens opereren in defensieve en operationele missies. Het is belangrijk voor mij om dit duidelijk te maken: er is geen verandering in de regels van betrokkenheid. De IDF opereert volgens richtlijnen om te voorkomen dat enige entiteit het veiligheidsgrenshek bereikt.


De regels voor inzet en het beleid voor de inzet van strijdkrachten stellen troepen in staat hun missie te vervullen en tegelijkertijd incidenten te voorkomen waarbij onze strijdkrachten op onze strijdkrachten schieten of Israëlische burgers schade toebrengen, inclusief gijzelaars die het gebied zouden kunnen bereiken. De oorlog duurt lang en vereist geduld, professionaliteit en grondigheid op alle gebieden. We blijven onze strijdkrachten vernieuwen om het uithoudingsvermogen en de fitheid van de strijdkrachten te garanderen.


De operationele activiteit die ik eerder beschreef in de noordelijke strook in Al-Shati wordt bijvoorbeeld uitgevoerd door drie brigades, waarvan één een reservebrigade is die na een periode van verfrissing thuis terugkeerde om in Gaza te opereren. We zullen doorgaan met het verversen van zowel de reserve- als de reguliere troepen. Ik weet dat de families thuis hier heel erg op wachten. Het verfrissen van de troepen is voor ons belangrijk, de commandanten die bij hen in het veld zijn weten dit. Dat doen we zodra de operationele situatie het toelaat.


De afgelopen dagen was het winters weer. Het Technologisch en Logistiek Directoraat en het Zuidelijk Commando hebben te maken met de weersomstandigheden en zorgen ervoor dat de uitrusting van de soldaten in het veld, van kleding tot voedsel tot medische uitrusting, hen in staat stelt optimaal te functioneren en hun persoonlijke veiligheid te behouden.
232 weergaven0 opmerkingen

תגובות


bottom of page