top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF-woordvoerder, admiraal Daniel Hagari, o.a. over de doden bij hulp konvooi en de gijzelaars


"Goedenavond. Vandaag is de 146e dag van de oorlog. IDF-troepen opereren in alle arena's, zowel ter verdediging als ter aanval. Vanavond werden twee

Israëlische burgers vermoord tijdens een schietpartij in Eli.


Een gewapende terrorist die bij een gastank arriveerde station in Eli in een voertuig dat werd afgevuurd op een voertuig waarin drie Israëli's zaten; twee van hen werden vermoord.

De terrorist werd geneutraliseerd door een burger, een reservistische soldaat van de Givati ​​Brigade die terugkeerde van de gevechten in Khan Yunis, die moedig en vastberaden opereerde en een einde maakte aan het incident. Veel troepen zijn ter plaatse gestuurd en doorzoeken momenteel de omgeving. IDF-troepen hebben samen met de ISA de afgelopen maanden honderden terrorismebestrijdingsactiviteiten uitgevoerd in Judea en Samaria en hebben tijdens de oorlog ongeveer 3.400 terroristen aangehouden, waaronder 1.500 Hamas-terroristen.


Als onderdeel van de voorbereidingen van alle veiligheidstroepen op de Ramadan-periode en rekening houdend met de aanhoudende oorlog, verhogen we de training en verbeteren we de paraatheid van de strijdkrachten van het Centrale Commando voor scenario's van escalatie. Wij zijn 24 uur per dag actief in de strijd tegen terrorisme.


IDF-troepen opereren en vallen aan in heel Gaza. de afgelopen tien dagen hebben we ruim 450 terroristen in Gaza geëlimineerd, 450 terroristen. Sinds het begin van de oorlog hebben we ruim 13.000 terroristen geëlimineerd. We hebben het militaire raamwerk van de Khan Yunis Brigade van Hamas in Khan Yunis, in het zuiden van Gaza, ontmanteld. Samen met de ISA voeren we gerichte inlichtingen- en operationele inspanningen uit in Khan Yunis. We zullen al onze operationele inlichtingen in Khan Yunis gebruiken. We zijn momenteel actief in de wijk Al-Amal en het Absanim-gebied in Khan Yunis, waarbij we de terroristische infrastructuur vernietigen en terroristen elimineren.


De afgelopen twee weken hebben we een gerichte operatie voltooid in Shati, in het noorden van Gaza, en IDF-troepen opereren nu in Zaytun. We keren terug naar gebieden waar we eerder hebben geopereerd, nadat we nieuwe inlichtingen hebben ontvangen van onze strijdkrachten ter plaatse, waarbij we nieuwe ondergrondse infrastructuur van Hamas hebben gelokaliseerd en geneutraliseerd. We kwamen aan in gebieden van waaruit raketten worden afgevuurd op Israëlisch grondgebied en vernietigden de raketvuurcapaciteiten [daar]. Sinds het begin van de oorlog hebben we ongeveer duizend raketwerpers en lanceerputten vernietigd. Dit alles werd gedaan om een ​​gevoel van veiligheid te creëren, een veiligheid waardoor bewoners naar hun woning kunnen terugkeren.


In de vroege ochtenduren, tijdens een operatie om humanitaire hulp te leveren aan Noord-Gaza, kwamen 30 vrachtwagens op weg naar Noord-Gaza een bende Palestijnen tegen die zich om hen heen begonnen te verdringen en de uitrusting die ze vervoerden plunderden.

De vrachtwagens die binnenkwamen vanaf de Rafah Crossing, werden geïnspecteerd op de Kerem Shalom Crossing – waar de inspecties zeer grondig zijn – en gingen verder naar het noordelijke deel van Gaza, grenzend aan de kust. Ongeveer 400 meter van de [humanitaire] corridor werden de vrachtwagens tegengehouden door de menigte. Tientallen inwoners van Gaza kwamen om als gevolg van de overbevolking, en de Palestijnse vrachtwagens reden hen helaas over tijdens een ontsnappingspoging.


Een IDF-troepenmacht die het gebied bewaakte dat door de menigte werd gepasseerd, opende het vuur alleen toen ze gevaar tegenkwamen, toen de menigte er naartoe bewoog op een manier die de strijdmacht in gevaar bracht. Op de beelden is te zien hoe tanks langs de menigte passeren en deze geen schade toebrengen. Ik benadruk – in tegenstelling tot de beschuldigingen, hebben we niet geschoten op individuen die hulp zochten en hebben we niet vanaf de grond of vanuit de lucht op het humanitaire konvooi geschoten.


Wij opereren in overeenstemming met de beslissing van het politieke echelon en brengen humanitaire hulp over naar Gaza, waardoor de strijd kan worden voortgezet. Dit is de vierde keer deze week dat een vrachtwagenkonvooi op deze manier het noorden van Gaza bereikt, en het is de eerste keer dat een dergelijk incident plaatsvond.


Vanavond hebben Israëlische burgers de Erez-kruising doorbroken en Gaza binnengetrokken in strijd met de wet, terwijl ze de activiteiten van de IDF-troepen die in Gaza opereren, hebben geschaad. Sommigen van hen uitten zich ook op een uiterst strenge manier en vloekten tegen de soldaten.


Wij veroordelen elk crimineel gedrag. Het feit dat soldaten gewelddadig worden aangevallen door degenen die ze verdedigen is uiterst ernstig. Soldaten zijn hiermee bezig in plaats van te vechten in Gaza. Dit vereist een zware behandeling.


Aan de noordgrens gaan de defensieve en offensieve activiteiten van de strijdkrachten door. Ons doel is om de veiligheid in het noorden te herstellen. De afgelopen maand hebben we ruim zestig Hezbollah-terroristen geëlimineerd, waaronder drie hoge commandanten met de rang van brigadecommandanten. Sinds het begin van de oorlog hebben we meer dan 220 Hezbollah-terroristen en tientallen andere Palestijnse terroristen geëlimineerd en meer dan 4.000 Hezbollah-doelen getroffen: wapenopslagfaciliteiten, operationele hoofdkwartieren, strategische capaciteiten en Radwan-posten en infrastructuur. 4.000 doelen. Deze week hebben we gebouwen diep in Libanon getroffen die tot de luchtverdedigingslinie van Hezbollah behoren. Dit is een aanval op afstand in de Beka, dit is een actie waarin Hezbollah veel geld heeft geïnvesteerd, in een poging de vrijheid van handelen van de IDF in het luchtruim van Libanon te beperken.


De Israëlische luchtmacht bewijst keer op keer dat er geen plaats is waar we zouden willen of moeten aanvallen waar we dat niet zouden doen. Hezbollah blijft naar het noorden schieten, dat weten we. Het zit in onze gedachten. Daar betalen ze een steeds zwaardere prijs voor. Ik weet dat veel inwoners van het noorden en Israëlische inwoners zich zorgen maken over de strijd in het noorden. Weet dit: IDF-troepen zijn breed ingezet langs de grens en vallen Hezbollah vastberaden aan langs de grens en in Libanon. Met grote kracht slaan. Wij zullen u blijven informeren over eventuele ontwikkelingen. Als er speciale instructies zijn voor het Israëlische thuisfront, zullen we binnen voldoende tijd een onmiddellijke update geven zodat het publiek zich kan voorbereiden. In dit stadium herhaal ik dat er in dit stadium geen verandering is aan het thuisfront en ik vraag u om geen geruchten door te geven en alleen de officiële instructies op te volgen.


We trainen tegelijkertijd de strijdkrachten, vergroten de paraatheid en bereiden ons voor op scenario's, inclusief oorlog, indien nodig. Wij hebben één missie: Hezbollah op afstand houden van de grens en veilige omstandigheden creëren, een veiligheid die de bewoners in staat stelt naar hun huizen terug te keren.


Ik wil de gijzelaars toespreken. Als je me kunt horen, het zijn 146 dagen geleden en elke dag die voorbijgaat is ondraaglijk. Ik wil dat je weet dat elke soldaat in Gaza, elke soldaat die zich in Gaza bevindt, voor jou vecht. Dat is voor de soldaten het allerbelangrijkste. [Ik wil dat je weet] dat je families voor je vechten – we ontmoeten ze en ze vertellen ons dit. Wij zullen alles blijven doen, wij zijn verplicht u naar huis te brengen."


“Vanochtend coördineerde de IDF een konvooi van 30 hulpvrachtwagens om aanvullende humanitaire hulp te bieden aan de inwoners van Noord-Gaza. Deze humanitaire hulp kwam uit Egypte; onderging een veiligheidsonderzoek bij de humanitaire grensovergang Kerem Shalom in Israël, en kwam vervolgens Gaza binnen. voor distributie door particuliere aannemers. Terwijl deze essentiële humanitaire goederen hun weg vonden naar Gazanen in nood, daalden duizenden Gazanen op de vrachtwagens af. Sommigen begonnen andere Gazanen met geweld dood te duwen en zelfs te vertrappen, waardoor de humanitaire goederen werden geplunderd. Het ongelukkige incident resulteerde in tientallen Gazanen gedood en gewond.


Hier zijn de feiten:

Om 04.40 uur begon de EHBO-truck van het humanitaire konvooi zijn weg te vinden door de humanitaire corridor die we beveiligden. Ja, de IDF was bezig de humanitaire corridor veilig te stellen zodat het hulpkonvooi kon bereiken.


zijn bestemming in het noorden van Gaza. Onze tanks waren daar om de humanitaire corridor voor het hulpkonvooi te beveiligen. Onze UAV's waren in de lucht – om onze strijdkrachten tijdens deze humanitaire operatie een duidelijk beeld van bovenaf te geven. Om 04.45 uur viel een menigte de hulpvrachtwagens in een hinderlaag, waardoor het konvooi tot stilstand werd gebracht. Zoals je in deze video kunt zien, proberen de tanks die daar waren om het konvooi te beveiligen – zie hoe de inwoners van Gaza vertrapt worden – voorzichtig de menigte uiteen te drijven met een paar waarschuwingsschoten in de lucht.


Toen de honderden duizenden werden en de zaken uit de hand liepen, besloot de tankcommandant zich terug te trekken, om schade aan de duizenden Gazanen die daar waren te voorkomen. Hier kun je zien hoe voorzichtig ze waren

toen ze achteruit reden. Ik denk dat ze als militair veilig achteruit reden, waarbij ze hun eigen leven riskeerden en niet op de menigte schoten. Het Israëlische leger opereert volgens de regels van betrokkenheid en het internationaal recht. Er werd geen IDF-aanval uitgevoerd op het hulpkonvooi. Ik wil dat herhalen: er is geen IDF-aanval uitgevoerd op het hulpkonvooi. Integendeel: de IDF voerde daar een humanitaire operatie uit om de humanitaire corridor veilig te stellen en het hulpkonvooi het aangewezen distributiepunt te laten bereiken, zodat humanitaire hulp de burgers van Gaza in het noorden, die in nood verkeren, kon bereiken.


We hebben dit soort humanitaire operaties de afgelopen vier nachten zonder enig probleem uitgevoerd. Dit is de eerste avond dat we dit soort evenementen hebben meegemaakt. Deze humanitaire hulp werd door Israël gecoördineerd voor de bevolking van Gaza.

Wij willen dat humanitaire hulp de bevolking van Gaza bereikt. Wij werken de klok rond om dit mogelijk te maken. Israël stelt geen grenzen aan de hoeveelheid hulp die naar Gaza kan gaan. We werken samen met humanitaire organisaties en de internationale gemeenschap om hen te helpen het probleem van de hulpverdeling in Gaza op te lossen; het is een probleem.


Vanochtend vond humanitaire hulp zijn weg naar het noorden van Gaza. Er was geen IDF-aanval op deze hulp. Ik herhaal: er was geen IDF-aanval op deze hulp. Integendeel, de IDF voerde een humanitaire operatie uit – daarom waren wij daar. Omdat onze oorlog tegen Hamas is, en niet tegen de bevolking van Gaza. We zijn verwikkeld in een oorlog die we niet zijn begonnen; wij hebben niet gezocht. Hamas begon deze oorlog toen het op 7 oktober Israëlische burgers afslachtte en ontvoerde en vervolgens terugging naar Gaza en zich achter Gazaanse burgers verschuilde en hen als menselijk schild gebruikte. Wij erkennen het lijden van de onschuldige bevolking van Gaza. Daarom zoeken wij naar manieren om onze humanitaire inspanningen uit te breiden. Dit is de reden waarom we humanitaire operaties uitvoeren zoals die van vanochtend."


691 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page