top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF-woordvoerder, admiraal Daniel Hagari, over de bevrijde gijzelaars

Screenshot YouTube


Gisteravond hebben we Louis en Fernando naar huis gebracht. In een gezamenlijke reddingsoperatie van de IDF, de Israel Security Agency en de Yamam – de speciale eenheid van de Israëlische politie, hebben we Louis Har en Fernando Marman gered, die op 7 oktober door Hamas werden ontvoerd van Nir Yitzhak.


Dit was een complexe reddingsoperatie die onder vuur lag in het hart van Rafah, gebaseerd op zeer gevoelige en waardevolle inlichtingen van het Directoraat Inlichtingen en de Israëlische Veiligheidsdienst. De operationele eenheid van de ISA, de Yamam-eenheid van de politie, het Zuidelijk Commando, samen met troepen van de 98e Divisie, Shayetet 13, en de soldaten van de 7e Gepantserde Brigade, handelden op een professionele en nauwkeurige manier. Er was luchtdekking en een golf van aanvallen door de Israëlische luchtmacht samen met het Zuidelijk Commando.


We hebben ons al enige tijd op deze operatie voorbereid, waarbij we de nodige voorbereidingen hebben getroffen en wachten op de omstandigheden die de uitvoering ervan mogelijk zouden maken. In de vroege ochtend, om 01.49 uur, drongen de speciale troepen binnen in een gebouw in het hart van Rafah.


Op de tweede verdieping werden Louis en Fernando vastgehouden door gewapende Hamas-terroristen, die in het gebouw aanwezig waren, samen met terroristen die zich in de aangrenzende gebouwen bevonden.


Vanaf het moment van de inbraak en het binnendringen van het appartement beschermden Yamam-troepen Louis en Fernando met hun lichamen, waardoor een gewaagde strijd en hevig vuurgevecht op verschillende locaties tegelijk ontstond, met veel terroristen. Om 01.50 uur werd luchtvuur geactiveerd door de Israëlische luchtmacht en het Zuidelijk Commando, om de terugtrekking van de strijdmacht mogelijk te maken en Hamas-terroristen in het gebied aan te vallen.


In dit stadium haalden de troepen Louis en Fernando uit het appartement en evacueerden hen onder vuur, vergezeld van IDF-troepen die hen bescherming boden in het Rafah-gebied totdat ze een veilige zone bereikten. Daar ondergingen ze een eerste medisch onderzoek door de strijdkrachten in het veld en werden ze door een helikopter met soldaten van eenheid 669 overgevlogen voor verdere medische behandeling in het Sheba Medical Center in Tel HaShomer, waar ze - met grote emotie - hun families ontmoetten.


De chef van de generale staf was samen met het hoofd van de ISA en de politiecommissaris in het commandocentrum van de ISA, samen met nog meer commandanten. Van daaruit namen ze beslissingen, hielden ze toezicht en voerden ze het bevel over de troepen in de operatie. Ook de premier en de minister van Defensie arriveerden die nacht in het commandocentrum en begeleidden de operatie.


Het was een zeer gespannen en emotionele avond. Een dergelijke operatie werd mogelijk gemaakt dankzij de grote opoffering van de verplichte soldaten en de reservesoldaten gedurende de oorlog, vooral degenen die vielen en gewond raakten tijdens veldslagen. Zonder hun inzet hadden we dit moment niet bereikt. Naast de opwinding, ook vanochtend na de succesvolle reddingsoperatie, vergeten we geen moment dat er in Gaza nog steeds 134 gijzelaars worden vastgehouden.


Ik wil u vanmorgen toespreken: als u naar mij luistert, weet dan dat wij vastbesloten zijn u terug naar huis te brengen. Wij laten geen enkele gelegenheid voorbijgaan om u terug naar huis te brengen.


Gisteren bezocht ik de familie van Yaakov uit Nir Oz, wiens vader, Yair, nog steeds gegijzeld wordt. Zijn dochter, Shir, vertelde me dat hun leven sinds 7 oktober is veranderd in één lange dag vol eindeloze zonsondergangen en zonsopgangen. Haar woorden zijn in mij gegrift.


Voor 134 gezinnen moet de zon nog opkomen. Vanochtend zijn er twee gezinnen voor wie de zon opnieuw is opgekomen. We zullen al het mogelijke blijven doen om alle gijzelaars thuis te brengen.545 weergaven0 opmerkingen
bottom of page