top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF-woordvoerder, admiraal Daniel Hagari, over het drama met hulpkonvooi en de drie militairen die zijn gesneuveld

Screenshot video


Goedenavond en een een goede week,


In het weekend gingen de IDF-operaties door in heel Gaza. Gisteren werden drie IDF-soldaten gedood tijdens gevechten in het oosten van Khan Yunis: sergeant Dolev Malka, sergeant Afik Tery en sergeant Inon Itzhak. Moge hun nagedachtenis een zegen zijn.


Met hen raakten 14 soldaten gewond onder verschillende omstandigheden. De soldaten kregen onmiddellijke medische behandeling van de medische en reddingsteams van Eenheid 669 en werden geëvacueerd voor verdere medische behandeling in ziekenhuizen.


De vertegenwoordigers van de IDF hebben de families van de gevallen en gewonde soldaten op de hoogte gebracht en begeleiden hen in deze moeilijke tijd. Onze harten zijn bij de families. Het incident vond plaats tijdens de operaties van de troepen om de terroristische infrastructuur te doorzoeken, waarbij twee explosieven, opgesteld door Hamas in een gebouw, tot ontploffing kwamen. We beoordelen het incident en bestuderen het voor de voortzetting van de strijd.


De strijdkrachten zetten hun operaties voort in gebieden grenzend aan de grens. Dit zijn slechts enkele kilometers verwijderd van de gemeenschappen in het zuiden van Israël. Het is vanuit deze gebieden dat terroristen op 7 oktober vertrokken en het bloedbad in Kissufim, Ein HaShlosha, Nirim en Nir Oz uitvoerden. We moeten dit gebied ontruimen. De tol die de oorlog eist, is zwaar en pijnlijk. Elke gevallen en gewonde soldaat is een hele wereld.

In het noorden en midden van Gaza opereren IDF-troepen in het veld op basis van inlichtingen. We ontvangen deze informatie van het Directoraat Inlichtingen en de ISA, en zijn het resultaat van onderzoek op servers en ondervragingen van veiligheidsgevangenen. Deze inlichtingen brengen ons informatie over de terroristische infrastructuur van Hamas in het gebied, de infrastructuur die we nog moeten bereiken, of pogingen van terroristen om de infrastructuur te herstellen. In navolging van de instructies van het politieke echelon zet de IDF, samen met internationale organisaties, haar inspanningen voort om humanitaire hulp aan Gaza te verlenen. Vandaag hebben Amerikaanse en Jordaanse vliegtuigen extra hulpgoederen door heel Gaza gedropt. Deze inspanning maakt de voortzetting van de strijd mogelijk.


Na het incident waarbij tientallen Palestijnen werden gedood toen vrachtwagens voor humanitaire hulp binnenkwamen, zijn we dit incident aan het beoordelen. We beschikken over alle beelden die we nodig hebben om de ware feiten van het incident te onderzoeken en vast te stellen, en we zullen de bevindingen presenteren. We hebben de humanitaire operatie veiliggesteld; het was een operatie die wij uitvoerden, en de bewering dat wij het konvooi opzettelijk hebben aangevallen en deze mensen opzettelijk schade hebben berokkend, is fundamenteel ongegrond.


In Zuid-Libanon hebben we doelgericht een voertuig aangereden waarin zich terroristen bevonden die opereerden onder de Imam Hussein-divisie. Dat is een militie die wordt gefinancierd door Iran, ten dienste staat van Hezbollah en raketten afvuurt op Israël. We hebben het over terroristen die het bevel voerden over raketvuur op Israël en deze leidden. De afgelopen 48 uur hebben we in totaal tien terroristen geëlimineerd, waaronder een centrale veldcommandant. Wij blijven opereren in Zuid-Libanon, beschadigen de capaciteiten van Hezbollah, verdrijven het land van de grens en schaden iedereen die een bedreiging vormt voor de Israëlische burgers.


148 dagen oorlog. 134 mannen en vrouwen worden nog steeds op wrede wijze gegijzeld door Hamas, zonder medische behandeling, in barre omstandigheden, weg van hun families, op een onmenselijke manier. Beste families van de gijzelaars, onze harten zijn elke minuut bij jullie. Wij zijn actief en doen er alles aan om uw dierbaren thuis te brengen. Dit is de fundamentele morele plicht die op ons rust; het is de plicht van de hele wereld tegenover de gepleegde misdaad.

494 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page