top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF-woordvoerder Admiraal Daniel Hagari: tot nu toe 20 tunnels gevonden en controle over Philadelphi Corridor

Screenshot YouTube


Goedenavond,

De afgelopen dagen hebben IDF-troepen operationele controle verworven over de Philadelphi Corridor, op de grens tussen Egypte en Rafah.


De Philadelphi Corridor diende als de ‘reddingslijn’ van Hamas waardoor Hamas regelmatig wapens de Gazastrook binnen smokkelde. Deze prestatie is het resultaat van een operatie onder leiding van de 162e Divisie, die de afgelopen weken in het Rafah-gebied heeft gevochten.


Onze troepen hebben tientallen lanceerinrichtingen langs de corridor geplaatst, geladen en klaar om raketten af ​​te vuren, en lanceerputten van waaruit Hamas raketten en mortieren op Israëlisch grondgebied afvuurde. Hamas exploiteerde de Philadelphi Corridor en gebruikte deze om deze infrastructuur op slechts tientallen meters van de grens met Egypte aan te leggen, zodat wij ze niet zouden aanvallen. Deze infrastructuur bevond zich tussen de 10 en 40 meter van de grens, specifiek zodat Israël niet nabij het hek met Egypte zou toeslaan. Ik herinner u eraan dat Hamas de afgelopen weken ongeveer zeventig raketten en mortieren heeft afgevuurd vanuit het Rafah-gebied.


Tot nu toe hebben onze troepen ongeveer twintig tunnels gelokaliseerd in het Philadelphi Corridor-gebied. Wij onderzoeken deze tunnels en neutraliseren ze. Tegelijkertijd blijven de troepen operaties uitvoeren. Deze operaties worden uitgevoerd op basis van inlichtingeninformatie over specifieke locaties in het gebied.


De afgelopen weken hebben onze troepen een uitgebreide ondergrondse terroristische infrastructuur blootgelegd in het oosten van Rafah, die 1,5 kilometer lang was. De toegangsschacht tot de infrastructuur bevond zich op ongeveer 100 meter van de kruising bij Rafah. De route splitste zich op in verschillende subroutes en werd door Hamas-terroristen gebruikt voor verplaatsingen, het overbrengen van wapens en het initiëren van terroristische aanslagen. Binnen de route vonden we grote hoeveelheden wapens, waaronder antitankraketten, AK-47's, explosieven en granaten. Het 401st Brigade Combat Team opereerde op de route en vernietigde deze.


De chef van de generale staf bezocht vandaag de soldaten in Rafah en was onder de indruk van de manier waarop ze met vastberadenheid en professionaliteit vechten. Hij sprak met hen, verwees naar de talrijke operationele successen die leiden tot de ontmanteling van Hamas, en benadrukte het scheppen van de voorwaarden voor de terugkeer van de gijzelaars. Wij zullen al het mogelijke blijven doen om de omstandigheden te scheppen waarin alle 125 gijzelaars naar huis kunnen worden gebracht. Wij vergeten ze geen moment.


De troepen vechten in een complexe omgeving met veel terroristen in het gebied. Helaas vragen deze gevechten een zware en pijnlijke prijs. Stafsergeant Amir Galilov, stafsergeant Uri Bar Or en stafsergeant Ido Appel, moge hun nagedachtenis een zegen zijn, vielen gisteravond tijdens operationele activiteiten in het Dahaniya-gebied in Rafah. Naast hen raakten drie andere soldaten ernstig gewond. Ik wil mijn medeleven betuigen aan de families in hun moeilijkste uren. Wij omarmen ze en zullen ze blijven steunen.


Gisteren bracht Hamas een vals rapport uit waarin werd beweerd dat we in het Al-Mawasi-gebied hadden toegeslagen. Dit is een leugen: onze troepen opereerden niet in het gebied. Hamas blijft leugens over de wereld verspreiden. Vandaag hebben we documenten onthuld waaruit blijkt hoe Hamas-terroristen tijdens de oorlog ongeveer 400 miljoen sikkels hebben gestolen van de Bank of Palestine, fondsen van Palestijnse burgers in Gaza. Dit is opnieuw een herinnering dat we strijden tegen een terroristische organisatie zonder grenzen die haar eigen burgerbevolking uitbuit. Het verbergt zich onder hen, tussen hen, en steelt zelfs hun geld uit de bankkluizen. Het is een terroristische organisatie zonder grenzen die er alles aan zal doen om te overleven.


Bij het Centrale Commando was er eerder vandaag een gerichte schietpartij vanuit Tulkarm richting de gemeenschap van Bat Hefer. Onmiddellijk na ontvangst van het rapport startten IDF-troepen uitgebreide zoekacties en een inlichtingeninspanning om de terroristen te lokaliseren, een poging die tot op heden voortduurt.


We dwarsbomen elke week tientallen pogingen tot terroristische aanslagen in de sector Judea en Samaria, op de wegen en in de gemeenschappen. We zullen doorgaan met een zeer krachtige inzet in zowel defensie als offensief om terrorisme te dwarsbomen en de veiligheid van de bewoners te garanderen.

237 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page