top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF-woordvoerder, admiraal Daniel Hagari van 16 mei, met info over de stand van zaken

Screenshot


Goedenavond,


Met groot verdriet hebben we vandaag de families van de gesneuvelde soldaten geïnformeerd, kapitein Roei Beit Yaakov, stafsergeant Gilad Arye Boim, stafsergeant Betzalel Shashua, sergeant Daniel Hamo en sergeant Ilan Cohen, die tijdens de gevechten in Jabaliya zijn gesneuveld. Moge hun nagedachtenis een zegen zijn.


Uit het eerste onderzoek naar het incident blijkt dat onze troepen vanwege een verkeerde identificatie vanuit een tank schoten op een gebouw waar de soldaten zich bevonden. Dit is een zeer ernstig en moeilijk incident. Het vond plaats in een dichte gevechtszone waar tientallen RPG's werden afgevuurd op IDF-tanks en soldaten. De operationele omgeving is uiterst complex en zeer compact. We zitten nog midden in het onderzoek en we zullen er lessen uit trekken. Het garanderen van de veiligheid van onze troepen is een centrale missie, en we doen er alles aan om deze missie uit te voeren. Namens het hele IDF-commando wil ik mijn medeleven betuigen aan de nabestaanden; wij delen in uw diepe verdriet. Elk van de gevallenen is een wereld op zichzelf. Wij betreuren het verlies en zullen u blijven steunen.


De IDF is verwikkeld in hevige gevechten op drie fronten in de Gazastrook, waar drie divisies tegen Hamas opereren. De troepen vechten in gebieden waar we Hamas-activiteit hebben vastgesteld en in gebieden waar we nog niet hebben geopereerd. Dit zijn dichtbevolkte gebieden waar Hamas-agenten zich zowel boven als onder de grond verschansen, en wij treden tegen hen op.


In het noordelijke deel van de Strip blijven de troepen van de 98e Divisie vechten in Jabaliya, waarbij ze terroristen elimineren en ook sommigen arresteren. Bovendien hebben de troepen tientallen raketwerpers gelokaliseerd en aangevallen, waarvan sommige langeafstandsraketten zijn. We zijn de raketbeschietingen van de afgelopen dagen richting de stad Sderot niet vergeten, en we blijven optreden tegen elke raketbeschieting vanuit de Gazastrook en tegen alle informatie van de inlichtingendiensten die we kennen en die betrekking heeft op raketten, vanuit de lucht en vanaf de grond. .


In het zuidelijke deel van de Gazastrook, in het oosten van Rafah, heeft de Commandobrigade zich onder de 162e Divisie bij de strijd aangesloten. De Commandobrigade is gespecialiseerd in gevechten in dichtbevolkte gebieden en in het uitvoeren van gerichte invallen. Wij blijven ons richten op het lokaliseren en vernietigen van tunnelschachten en ondergrondse routes in het gebied. We vernietigen de infrastructuur van terroristen, ontdekken wapens en elimineren terroristen.


Naast offensieve inspanningen werken we aan de implementatie van de richtlijn van het politieke niveau om de humanitaire inspanning die de strijd mogelijk maakt te versterken. In de komende dagen zal de drijvende pier onder leiding van de VS en het Amerikaanse Centrale Commando en gecoördineerd met de IDF bijvoorbeeld operationeel worden. De pier zal de toegang van humanitair materieel via de maritieme route vergemakkelijken, als aanvulling op andere inspanningen om hulp vanaf het land binnen te halen. Vandaag hebben we ongeveer 350 vrachtwagens voor humanitaire hulp vanuit het land Gaza binnengebracht.


Aan de noordgrens hebben we van de ene op de andere dag een complex van wapenproductie- en opslaglocaties getroffen die deel uitmaken van het precisiegeleide raketproject van Hezbollah in Jabal Shams in de Bekavallei.


De aanval werd uitgevoerd als reactie op het vuur van Hezbollah op een militair terrein nabij Golani Junction, waarbij een ballon werd geraakt die op de grond lag als onderdeel van haar operationele integratieprocessen. Er vielen geen slachtoffers en er was geen impact op de luchtinlichtingencapaciteiten van de IDF in het gebied. De IDF treedt op tegen de UAV's van Hezbollah en de luchtdreiging aan alle grenzen. Het is belangrijk voor Israëlische burgers om te weten dat de Israëlische luchtmacht UAV's onderschept die elke paar dagen het gebied binnenkomen, niet alleen vanuit Libanon maar ook vanuit Irak, Syrië en Jemen, aan alle grenzen.


Gedurende de dag hebben we nog meer Hezbollah-doelen in Zuid-Libanon aangevallen en een terroristische cel geëlimineerd, bestaande uit agenten van de UAV-array van Hezbollah die op weg waren om een ​​terroristische aanslag uit te voeren. De hele dag werden vanuit Libanon raketten op Israël afgevuurd. Een gewapende UAV ontplofte in het Metula-gebied, waarbij één soldaat ernstig gewond raakte en twee extra soldaten lichte verwondingen opliepen. Ze werden geëvacueerd voor medische behandeling en hun families zijn op de hoogte gebracht.


In Judea en Samaria heeft een terrorist vanochtend een soldaat neergestoken nabij het Yitzhar-knooppunt. Na een drie uur durende klopjacht arresteerden IDF- en ISA-troepen de vermoedelijke terrorist en brachten hem naar binnen voor verder ondervraging.


Vandaag hebben vertegenwoordigers van de IDF en het ministerie van Buitenlandse Zaken de families van de ontvoerde Thaise burgers, Sonthaya Oakkharasr en Sudthisak Rinthalak, die in de landbouw werkten in de boomgaarden bij Kibboets Be'eri, geïnformeerd dat ze tijdens het bloedbad van 7 oktober zijn vermoord. Hun lichamen zijn ontvoerd en worden momenteel vastgehouden door Hamas in Gaza.


Op 7 oktober vermoordden Hamas-terroristen op brute wijze negenendertig Thaise burgers en ontvoerden eenendertig Thaise burgers naar Gaza. Samen met hen werden vele andere buitenlandse burgers ontvoerd, waaronder personen uit Tanzania, Nepal, Mexico, de Verenigde Staten en Frankrijk. De gruwelijke wreedheid van Hamas was gericht tegen iedereen op hun pad, zonder onderscheid van afkomst of nationaliteit.

Voor onze ogen staat de morele plicht om ze allemaal terug te brengen – om alle 132 gijzelaars zo snel mogelijk naar huis te brengen.


We zullen blijven vechten en samenwerken met alle veiligheidsorganisaties om de omstandigheden te creëren om hen terug te brengen naar ons en naar hun families – zowel in Israël als in het buitenland.

276 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page