top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari, vrijdagavond laat


Screenshot YouTube


Goedenavond. En Shabbat Shalom. Ter afsluiting van twee weken grondactiviteit in Gaza. Wij zijn voorbereid en zeer alert op alle fronten die de staat Israël bedreigen. Gisteravond zijn we actief geweest in Libanon, Syrië, Judea en Samaria, Gaza en het gebied van de Rode Zee.


Onze vijanden proberen onze aandacht af te leiden van de lopende operaties in Gaza, waar onze gijzelaars worden vastgehouden en waar Hamas is gevestigd. Hamas, de terroristische organisatie die we moeten ontmantelen. Wij blijven gefocust op onze missie, gericht op Gaza.


In dit stadium opereren onze troepen in het hart van Gaza-stad, waar ze de bolwerken van Hamas beveiligen en terroristen bestrijden. Deze terroristen verstoppen zich in de tunnels en gaan deze in en uit. We bestrijden de terroristen in de tunnels, gebruiken granaten, ontwijken hun vallen, vernietigen tunnelopeningen en beschadigen de ondergrondse infrastructuur. Dit soort gevechten is complex en moeilijk. Onze troepen opereren uitgebreid vanuit de lucht, vanaf de zee, met de primaire operatie op de grond, door onze pantser-, infanterie- en gevechtstechniektroepen, waarbij ze langzaam de terroristische bolwerken van Hamas ontmantelen. Hun uitgebreide operaties vernietigen de vijand. In elke dergelijke strijd hebben wij de overhand.


Honderdduizenden burgers uit Gaza zijn naar het zuiden getrokken en Hamas doet er alles aan om te voorkomen dat ze verhuizen. Hamas gebruikt burgers als menselijk schild. Het land is bereid de kinderen van Gaza te gebruiken om zichzelf te beschermen. Het kwaad van Hamas kent dus geen grenzen. Hamas-ISIS verbergt zich in ziekenhuizen, humanitaire voorzieningen en scholen. Het begaat al deze schendingen van het internationaal recht. We zullen deze gruwelijke daden aan de wereld blijven blootstellen. We zullen het ware gezicht van Hamas-ISIS blijven blootleggen als een terreurorganisatie die cynisch gebruik maakt van humanitaire voorzieningen. Wij zullen dit aan de wereld blijven tonen. We zullen elke terrorist vinden en de rekening vereffenen.


Gedurende de dag waren er berichten in buitenlandse media en in onze eigen media over een deal voor de vrijlating van de gijzelaars. Ik wil u een aantal dingen vertellen over deze kwestie: wij werken de klok rond en leiden initiatieven om de gijzelaars vrij te laten. Deze processen zijn complex, ze zijn niet definitief, ze zijn niet voltooid, ze kosten tijd en zullen nog meer tijd in beslag nemen. We zullen geen enkele kans missen om gijzelaars naar huis te brengen. Niet operationeel, niet op het inlichtingenfront, noch op het civiele front. Ik roep het publiek op om alleen informatie uit de officiële Israëlische rapporten te halen. Als en wanneer we iets te melden hebben, zullen we dat eerst aan de families melden en daarna aan het grote publiek via de media. Deze oorlog is nog lang niet voorbij. Het zal tijd vergen en er is nog veel werk te doen.


In het noorden vallen we uitgebreid op. Onze straaljagers vallen doelwitten van de terroristische organisatie Hezbollah en de terroristische infrastructuur aan. Wij handelen als reactie op de infiltratie van drie UAV's op Israëlisch grondgebied, waarvan er één werd onderschept en twee vielen. Uiteindelijk vormden ze geen bedreiging voor de burgers van de staat Israël. We zullen blijven reageren met scherp vuur om terroristische cellen te elimineren die proberen ons grondgebied te infiltreren of op ons grondgebied te schieten.


Vanavond hebben we in Syrië een terroristische organisatie getroffen die een UAV naar ons grondgebied lanceerde. Dit is een soortgelijk vliegtuig als het vliegtuig dat de school in de stad Eilat raakte. Wij zullen resoluut blijven reageren op elk terroristisch doelwit in Syrië. Syrië is een soevereine staat en het Syrische regime is verantwoordelijk voor elke daad die op zijn grondgebied plaatsvindt. Uiteraard onderzoeken we elke gebeurtenis van vliegtuiginfiltratie, inclusief deze. We onderzoeken hoe burgers worden gewaarschuwd voor dergelijke gebeurtenissen, wat de inhoud van de waarschuwingen is, hoe ze op onze radars verschijnen en hoe we dergelijke doelen onderscheppen. We onderzoeken onze eigen acties op het Commandohoofdkwartier van het Thuisfront, bij de luchtmacht, het hoofdkwartier van de generale staf en het directoraat Operaties, om onze burgers van een betere verdediging te voorzien. Ik wil dat u weet dat we dit onderzoek hebben uitgevoerd, waarbij we ons situatierapport hebben verbeterd en onze capaciteiten hebben uitgebreid in de zuidelijke, marine- en luchtarena's, inclusief ons drie lagen luchtverdedigingssysteem. Al deze verdedigingswerken beschermen de zuidelijke regio van de staat Israël. We zullen blijven leren, onszelf onderzoeken en de burgers van de staat Israël een betere verdediging bieden. Blijf waakzaam en luister naar de instructies van het Thuisfront Commando. Deze instructies redden levens.


Tot nu toe hebben we de families van 356 gesneuvelde IDF-soldaten op de hoogte gebracht die zijn gesneuveld in de strijd om de verdediging van de staat Israël. Mogen hun herinneringen een zegen zijn. Wij zullen de families blijven begeleiden en versterken. Vóór Sjabbat hoorde ik via de media een zeer ontroerend opgenomen radiogesprek tussen een vader en zijn zoon, die momenteel in Gaza dienen. De zoon is een gepantserde korpssoldaat die momenteel met zijn tankbemanning opereert in het hart van Gaza-stad. De vader is een reservistische gevechtspiloot en er wordt vermeld dat hij zijn zoon en bemanning luchtsteun verleende. Samen. In de staat Israël vechten we aan een verenigd front. Dit kon alleen plaatsvinden in de IDF. Wij vechten samen voor ons huis.


Ook vanavond wil ik de families van de honderdduizenden van onze troepen toespreken. De kinderen, de vrouwen, de mannen, de opa’s en grootmoeders. Je brengt ons veel kracht. Uw omhelzing en uw steun stellen ons in staat sterk te zijn op het slagveld en de overwinning te behalen.

402 weergaven2 opmerkingen
bottom of page