top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF woordvoerder admiraal Daniel Hagari 14 november, 23:10 uur


Screenshot YouTube


Goedeavond, Vandaag hebben we de familie van de gesneuvelde IDF-soldaat Noa Marziano op de hoogte gebracht, moge haar nagedachtenis een zegen zijn. Ze werd ontvoerd door de terreurorganisatie Hamas. IDF-vertegenwoordigers vergezelden Noa's familie en informeerden hen over alle informatie die we hebben.


De pijn is enorm en er zijn geen woorden om deze pijn uit te drukken. Vandaag wil ik mijn condoleances overbrengen en de familie Marziano in haar moeilijkste uren omarmen. Tegen de families van de gijzelaars wil ik zeggen: we werken op alle mogelijke manieren samen met alle relevante instanties, operationeel, inlichtingen en civiel, om uw dierbaren thuis te brengen. We zullen geen middel onbeproefd laten, we zullen geen enkele kans missen om ze naar huis te brengen. Wij hechten grote waarde aan hun veiligheid en aan de terugkeer van de gijzelaars naar huis.

De gevechten in het hart van Gaza gaan door. Vandaag hebben we onze overname van Shati afgerond. Shati is de wijk die het hart vormt van de terreuractiviteiten in Gaza-stad. Momenteel zijn onze strijdkrachten bezig met het opruimen van het gebied en de gebouwen waar zich terroristen, wapens en terreurinfrastructuur bevinden, en het ontdoen van tunnelschachten van ondergrondse terreurinfrastructuur.

We blijven prioriteit geven aan de eliminatie van hoge Hamas-commandanten als een centraal doel van de oorlog, waar ze zich ook bevinden in de Gazastrook. Onze strijdkrachten opereren professioneel en vastberaden in het veld. De activiteit is complex, in een omgeving vol vallen, met vallen zowel bovengronds als ondergronds. Er zijn daar terroristen, maar de veiligheid van onze troepen staat voorop. Wij opereren met geweld. Wij vorderen. We hebben prestaties. Maar het is belangrijk dat het publiek weet dat er nog veel meer werk moet worden gedaan, en dat dit tijd zal vergen. We zijn bezig om de evacuatie mogelijk te maken van ziekenhuizen in de Gazastrook, die in het noorden, inclusief het Shifa-ziekenhuis, naar ziekenhuizen in het veiligere zuiden.

Vandaag is de evacuatie van het Al Quds-ziekenhuis voltooid. We hebben de administratie van het Shifa-ziekenhuis, samen met internationale NGO's, aangeboden om couveuses, medische apparatuur en voedsel over te dragen naar de afdeling premature baby's van het ziekenhuis. De apparatuur is klaar om te worden overgedragen.

De afgelopen weken hebben we keer op keer gewaarschuwd dat het voortdurende militaire gebruik van het Shifa-ziekenhuis door Hamas leidt tot het verlies van de speciale bescherming krachtens het internationaal recht. We zijn gedwongen zorgvuldige en precieze acties te ondernemen tegen de militaire infrastructuur van Hamas in ziekenhuizen. Wij roepen Hamas-agenten in de ziekenhuizen op zich over te geven, om niemand in het ziekenhuis verder in gevaar te brengen.

We opereren met behulp van nauwkeurige inlichtingen om de terreurinfrastructuur nauwkeurig te identificeren. Zoals we gisteren in het Rantisi-ziekenhuis hebben bewezen, gebruikt Hamas ziekenhuizen en zijn patiënten als menselijk schild voor terreuractiviteiten. De wereld moet weten wat er gebeurt in de ziekenhuizen in Gaza, en we zullen doorgaan met het blootleggen van de activiteiten van Hamas-Isis, en we zullen optreden om alle terreurinfrastructuur aan te pakken.

In het noorden hebben we nog steeds een hoog niveau van paraatheid. Wij opereren in overeenstemming met defensieve en offensieve plannen. We hebben een aantal terroristische cellen getroffen die probeerden op onze strijdkrachten te schieten met antitankraketten. Vandaag hebben we met succes een raket onderschept die richting het grondgebied van de staat Israël boven de Rode Zee werd gelanceerd, met behulp van het langeafstandsverdedigingssysteem ‘Arrow’. Er is een waarschuwing afgegeven in overeenstemming met ons beleid. Ik zal benadrukken dat het doelwit op geen enkel moment het grondgebied van de staat Israël is binnengekomen en dat de burgers van de staat Israël niet in gevaar zijn gebracht.

We mogen niet zelfgenoegzaam worden. We geven een waarschuwing wanneer er een potentieel risico voor onze burgers bestaat. Na de waarschuwing is het belangrijk om, op basis van de instructies van het Thuisfront Commando, te wachten tot de granaatscherven van de onderschepping zich verspreiden. Het opvolgen van de instructies redt levens. Tot nu toe hebben we de families van 366 gesneuvelde IDF-soldaten op de hoogte gebracht die zijn omgekomen tijdens gevechten om de staat Israël te beschermen. Hun heldenmoed blijft ons aandrijven naar verdere prestaties in de oorlog. Wij zullen hun families blijven begeleiden en met hen delen in hun verdriet.


262 weergaven0 opmerkingen
bottom of page