israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Politie weigert goedkeuring, Jeruzalem vlaggenparade gaat niet door


Vlaggenparade Jeruzalem in 2018. Screenshot YouTube


De controversiële vlaggenparade van nationalistische en religieuze groeperingen door de Oude Stad van Jeruzalem, waarbij men via de Damascus Poort ook door de Arabische wijk van de Oude Stad zou lopen, is door de politie niet goedgekeurd en daardoor voorlopig van de baan.


De mars werd gezien als een manier om geweld op gang te brengen, dagen voordat de nieuwe regering in de Knesset zou worden beëdigd. Niet alleen was minister van Defensie Gantz fel gekant tegen deze parade ook vanuit Gaza klonken dreigende geluiden van Hamas die erop duiden dat het geweld van deze terreurgroep weer zou kunnen oplaaien.


Gantz had eerder op zondag een bijeenkomst georganiseerd met alle hoofden van de veiligheidsdiensten, leger en politie, waarop opvallend genoeg de minister van politie, Amir Ohana ontbrak.


Het was de bedoeling dat de mars door de Damascuspoort en de wijk Sheikh Jarrah zou gaan, waar op dit de spanningen al ten top zijn door de mogelijke huisuitzettingen.


De organisatoren zeiden dat de mars nodig was om de mars in te halen die vorige maand op Jeruzalemdag werd afgelast vanwege de escalatie van de spanningen op de Tempelberg en met Hamas in de Gazastrook.


Ook zou de mars hebben moeten plaatsvinden een paar uur voordat de Soevereiniteitsbeweging het project 'Groot-Jeruzalem' zal lanceren, waarbij wordt opgeroepen tot de uitbreiding van Jeruzalem met Gush Etzion, Mevaseret, Ma'aleh Adumim en delen van de Binyamin Regionale Raad.


Volgens Katzover en Matar is het doel van de conferentie niet alleen een viering van Jeruzalem. Ze hopen ook dat het leidt tot hernieuwde oproepen tot een eenzijdige annexatie van gebieden die momenteel onder controle staan ​​van de Palestijnse Autoriteit.


De leider van de extreemrechtse Religieus Zionistisch partij, en coalitiegenoot van premier Netanyahu, Bezalel Smotrich noemde de beslissing een "beschamende overgave aan terrorisme en Hamas-dreigingen". Zijn partijgenoot, Itamar Ben-Gvir, zei dat hij ondanks het doorgaan langs de geplande route zal gaan marcheren met zijn aanhangers. "Ik ben niet van plan op te geven", zei Ben-Gvir.

Likud lid May Golan, die zondag zwaar werd bekritiseerd omdat ze de leiders van de Yamina en New Hope Party Naftali Bennett en Gideon Sa'ar als "zelfmoordterroristen" had omschreven vanwege hun besluit om een ​​regering te vormen zonder premier Benjamin Netanyahu, zei dat ze zich zou aansluiten bij Ben-Gvir.


Ook andere Likud leden lieten duidelijk blijken tegen deze beslissing te zijn, zo tweette Likud Knesset lid Miki Zohar "De annulering van de vlaggenparade is een overgave aan terreur”. terwijl de onderminister van Volksgezondheid Yoav Kisch van Likud aanvankelijk de schuld gaf aan de nieuwe regering voorgestelde, maar snel daarna zijn tweet verwijderde.


Later gaf Kisch een verklaring uit waarin hij schreef “de beslissing ligt nog steeds in onze handen. Ik heb contact opgenomen met de premier en de minister van openbare veiligheid, om het besluit van de politiecommissaris terug te draaien.”


73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws