top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Politieke stand van zaken op dit moment "het licht van de democratie gaat langzaam uit"


Screenshot YouTube


Om het wat overzichtelijker te maken, een overzicht van de stand van zaken in de Israëlische politiek en de voortgang in de vorming van een regering.


In een ongebruikelijk telefoontje naar Netanyahu heeft IDF-opperbevelhebber Kochavi zijn bezorgdheid uitgesproken over de plannen van de nieuwe regering die het militaire gezag raken, aldus de Israel Defense Forces maandag.


Het is zeer ongebruikelijk dat de IDF zich in de politieke arena begint maar er heerst grote bezorgdheid over plannen om de IDF-Rabbijn onder de opperrabbijn te laten vallen in plaats van de IDF-baas.


Ook de benoeming de extreemrechtse Smotrich tot 2e minister van Defensie met als doel de zeggenschap over alles wat er op de Westbank gebeurt en de extreemrechtse Otzma Yehudit leider Itamar Ben Gvir die de controle over de grenspolitie op de Westbank krijgt, die nu nog onder de IDF vallen, kwam ter sprake.


Volgens Kochavi komt daarmee de onafhankelijkheid van de IDF onder vuur te liggen, terwijl het leger onafhankelijk hoort te blijven van de politiek.


De nieuwe coalitie keurde dinsdagochtend vroeg, na een marathonvergadering die de hele nacht duurde, haar tweede wet goed, waarmee de quasi-constitutionele basiswet die de regering steunt, werd gewijzigd om de weg vrij te maken voor de benoeming van twee partijleiders tot ministers.


Hierdoor wordt het voor Smotrich mogelijk om te worden aangesteld als onafhankelijk minister binnen het Ministerie van Defensie, verantwoordelijk voor het toezicht op de Israëlische en Palestijnse gebouwen in Area C op de Westelijke Jordaanoever.


Ook maakt het de weg vrij om de twee keer voor fraude en belastingontduiking veroordeelde Shas leider Deri, om minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid te worden en over 2 jaar minister van Financiën. Alleen het Hooggerechtshof kan hier een stokje voor steken.


"De Deri-wet is nog meer een bewijs van de zwakte van [inkomend premier Benjamin] Netanyahu tegenover zijn extremistische partners", zei Yesh Atid van Yair Lapid nadat de wet was aangenomen. "Bibi is zwak en Deri wist dat hij aan hem zou toegeven, net zoals hij aan iedereen toegeeft.


Het blijkt nu dat nadat er eerder dit jaar een wet van kracht werd waarbij extra belasting wordt geheven op plastic eetgerei, wat voornamelijk door orthodox Joodse families op Shabbat en Joodse feestdagen wordt gebruikt, de ultraorthodoxe Shas partij een wetsvoorstel heeft klaarliggen waarbij eigenaren van hinden 70 keer meer belasting gaan betalen.


Inplaats van gemiddeld 50 Shekel per jaar gaat de hondenbelasting naar 3.500 Shekel per jaar als wraak omdat orthodoxe families meer belasting moeten betalen op hun plastic eetgerei.


Procureur-generaal Gali Baharav-Miara heeft publiekelijk gewaarschuwd voor sommige wetsvoorstellen die de toekomstige coalitie aan het voorbereiden is en zal mogelijk weigeren deze te verdedigen voor het Hooggerechtshof.


In sommige van deze gevallen kan de opkomende regering zich wenden tot particuliere advocaten om haar in de rechtbank te vertegenwoordigen. Een weigering om wetswijzigingen, kabinetsbesluiten of benoemingen te verdedigen, kan confrontaties tussen het parket van de procureur-generaal en de regering verergeren. Sommige aangewezen kabinetsleden dreigen al met het afzetten van de procureur-generaal.


Zo is de procureur-generaal van mening dat de wijziging die Dery toestaat om in het kabinet te dienen, problemen veroorzaakt, voornamelijk vanwege de persoonlijke basis. Voor haar biedt de wijziging van de wet op de politie, hoewel enigszins afgezwakt in vergelijking met de oorspronkelijke versie, nog steeds niet het juiste evenwicht tussen de onafhankelijkheid van de politie en het gezag van het politieke echelon.


Al met al wordt het er in Israël niet beter op en glijdt het land steeds verder af, en dat allemaal om één persoon uit de gevangenis te houden.
172 weergaven2 opmerkingen

2 comentários


R Thomasson
R Thomasson
27 de dez. de 2022

De ouwe mesjoggene hond is via democratische verkiezingen aan de macht gekomen. Dus, men moet het resultaat accepteren. Maar men kan hem en zijn coalitie-maffia wel het leven zo veel mogelijk zuur maken. Om zijn berechting te ontlopen, koos hij voor gevaarlijke mensen die Israël in alle opzichten enorme schade zouden toebrengen. Vooral als het gaat om de verhouding tussen diverse bevolkingsgroepen. Het is een zware belediging voor ouders, van wie hun zoon of dochter in een gevechtseenheid dienen, te accepteren dat een dienstweigeraar, die de legerautoriteiten had bedonderd, wordt nu de tweede minister van Defensie (Smotrich). De veiligheid en welzijn van hun kinderen komen in handen van zo’n twijfelachtige types, b) dat een 2 X veroordeelde misdadiger (Deri) wordt…

Curtir
Joop Soesan
Joop Soesan
27 de dez. de 2022
Respondendo a

Ik kan alleen maar zeggen dat ik het volledig met je eens ben en daarom zal blijven vechten tegen deze levensgevaarlijke regteringscoalitie.

Curtir
bottom of page