top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Pramila Patten, speciaal gezant voor seksueel geweld in conflicten, zegt dat ze nu de omvang van de gebeurtenissen van 7 oktober begrijpt

Pramila Patten, ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties en speciaal gezant voor seksueel geweld bij conflicten. Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken


Volgens Pramila Patten, ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties en speciaal gezant voor seksueel geweld in conflicten, kan ze al een week niet slapen sinds ze de 47 minuten durende video heeft gezien die door de IDF is samengesteld over de wreedheden die op 7 oktober zijn begaan.


De scènes blijven haar achtervolgen. "Pas nadat ik de video had gezien, begreep ik dingen die ik voorheen niet begreep in termen van de omvang van de ramp die plaatsvond," zei ze in gesprek met Ynet.


Patten werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken uitgenodigd om samen met de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan Israël te bezoeken om haar uit de eerste hand te ervaren van de omvang van de wreedheden die plaatsvonden.

“Pattens bezoek was vooral belangrijk voor ons, zodat er internationale erkenning zou komen van het lijden en de verschrikkelijke seksuele misdaden die op 7 oktober tegen Israëlische vrouwen en meisjes zijn begaan door de monsters van Hamas”, zei Erdan. “Het is net zo belangrijk dat de wereld begrijpt tegen wie we strijden. De minachting en onverschilligheid die de VN en haar vrouwenorganisatie aan de dag leggen, is een schande die niet mag blijven voortduren.”


Paten vertrekt maandag, na een intensief bezoek van acht dagen. Tijdens haar verblijf verzamelde ze bewijsmateriaal van de incidenten van seksueel en gendergerelateerd geweld door de terroristen. Ze kwam met een delegatie van tien deskundigen op het gebied van de geneeskunde en het recht, van wie velen na haar vertrek nog minstens een week zullen blijven om de cruciale taak van het verzamelen van bewijsmateriaal met betrekking tot de gepleegde misdaden voort te zetten.

Patten op bezoek bij Nahal Oz. Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken


Tijdens haar bezoek ontmoette Patten artsen en psychiaters van het ministerie van Volksgezondheid, professionals van het ministerie van Sociale Zaken die gespecialiseerd zijn in het bieden van steun aan slachtoffers van seksueel geweld, en ontmoette ze president Isaac Herzog en zijn vrouw Michal. Ze had ook de gelegenheid om vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties te ontmoeten.


Om een ​​beter inzicht te krijgen in de gruwelijke gebeurtenissen die zich voltrokken, toerde Patten langs locaties waar de bloedbaden plaatsvonden. In Be'eri werd ze vergezeld door Or Yalin, een overlevende van het bloedbad, en Yossi Landau, een lid van ZAKA

Patten wordt rondgeleid bij Nahal Oz. Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken


Patten uitte haar diepe shock en beschreef haar ervaring als anders dan alles wat ze elders in de wereld had gezien. ‘De wereld buiten kan de omvang van de gebeurtenis niet begrijpen’, zei ze. "Ik heb zelf ook de omvang van de gebeurtenis geïnternaliseerd, gewoon door hier zelf te zijn."


Ze erkende het gevoel van verraad en verlatenheid dat het Israëlische volk voelde in de reactie van de VN op het bloedbad en de oorlog die daarop volgde. In elke bijeenkomst die zij bijwoonde, uitte Patten consequent haar solidariteit, empathie en sympathie voor Israël. Ze erkende de diepe pijn, verontwaardiging en frustratie die Israël ervoer als gevolg van een vermeend gebrek aan begrip en aandacht van de internationale gemeenschap met betrekking tot de wreedheden die tegen hen zijn begaan.


Eind februari zal Patten naar verwachting een speciaal rapport uitbrengen over de omvang van seksueel geweld in veel landen, met een specifiek hoofdstuk gewijd aan Israël.


274 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page