top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Benjamin Netanyahu bezoekt ZAKA


Foto Kobi Gideon / GPO


Premier Benjamin Netanyahu had donderdag 23 november 2023 een ontmoeting met ZAKA- president Eyal Mashiach, ZAKA-CEO Dubi Weissenstern en ZAKA-commandanten en vrijwilligers.

De premier hoorde van de ZAKA-leden – die uit alle geledingen van de Israëlische samenleving komen: Joden, Arabieren, religieus en seculier – krachtige getuigenissen over hun werk bij het lokaliseren en identificeren van de lichamen van degenen die zijn vermoord in de gemeenschappen grenzend aan de Gazastrook. die onder vuur werd uitgevoerd. De ZAKA-leden beschreven de gruwelijke daden van Hamas op 7 oktober : familieleden vastbinden en in brand steken, kleine kinderen vermoorden, moorden verifiëren, vrouwen op brute wijze verkrachten en meer.

Premier Netanyahu hoorde ook van ZAKA-vrijwilligers over hun activiteiten op het gebied van publieksdiplomatie in Israël en de wereld, en over hun diepe gevoel van missie bij het uitvoeren van hun heilige taken.

Premier Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws] :

“U heeft rechtstreeks getuigenis afgelegd van de meest verschrikkelijke verschrikkingen die sinds de Holocaust tegen het Joodse volk zijn begaan. Het enige verschil tussen wat er tijdens de Holocaust is gebeurd en wat er in het gebied grenzend aan de Gazastrook is gebeurd, is het vermogen; hadden gedaan, zouden ze ons allemaal hebben afgeslacht.

Ik bezocht de Bedoeïenenwoestijnpatrouille-eenheid waarin Arabieren en Joden, moslims en christenen schouder aan schouder vechten. De bedoeïenenofficier vertelde me dat hij daar net als jij naartoe ging: 'Het eerste dat ik zag op weg naar de snelweg was het onthoofde lichaam van een vrouw, en ik begrijp met wie we te maken hadden.' Je zag het hele scala van deze verschrikkingen. Allereerst wil ik je bedanken voor de kracht van de geest om zulke dingen te zien en toch door te gaan. Ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt; dat is ook belangrijk. Natuurlijk doen jullie dit heilige werk ook en als jullie met elkaar en met de buitenwereld praten, moeten jullie je uitspreken. Dit zijn krachtige verhalen en we zijn verwikkeld in een groot gevecht.

Deze strijd is op dit moment nog niet ten einde. Het zal eindigen wanneer het eindigt. We zullen ze elimineren; wij hebben geen andere mogelijkheid. Anders kunnen we hier in dit gebied niet wonen. Maar we moeten tijd kopen, die we ook kopen door ons tot de wereldleiders en de publieke opinie te wenden. Je speelt een belangrijke rol in het beïnvloeden van de publieke opinie, die ook leiders beïnvloedt. We zijn in oorlog; het zal doorgaan. De oorlog is niet alleen bedoeld om zorg te dragen voor de 1.400 mensen en misschien nog wel meer die we hebben verloren – mannen en vrouwen, kinderen en zuigelingen en dingen die onmogelijk te beschrijven zijn, maar ook om ons de manoeuvreerruimte te geven.

Ik zou u willen vertellen dat de hele natie en alle burgers van Israël waarderen wat u doet. We waarderen het altijd, maar vandaag de dag des te meer omdat de verschrikkingen veel groter zijn en je kracht uit deze waardering moet putten. Dit is de ware uitdrukking van de eenheid van Israël. Ik wil je zeggen dat ik erg onder de indruk ben en vol waardering ben. Ik dank u namens alle burgers van Israël."

230 weergaven0 opmerkingen

Hozzászólások


bottom of page