top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu bij staats herdenkingsceremonie voor de gevallenen van de Jom Kippur oorlog


Foto Kobi Gideon / GPO


Premier Benjamin Netanyahu woonde vandaag (dinsdag 26 september 2023) samen met president Isaac Herzog en zijn vrouw, Knesset-voorzitter Amir Ohana en minister van Defensie Yoav Gallant, op de berg Herzl in Jeruzalem de staatsherdenkingsceremonie bij voor de gevallenen van de Jom Kipoeroorlog.

Premier Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws]:

“Vijftig jaar zijn verstreken, maar de flikkerende beelden liggen duidelijk voor onze ogen: de overhaaste mobilisatie, de zware beschietingen, het menselijke spoor dat zich uitstrekte langs de lijn van buitenposten, de noodoproepen van onze strijdkrachten op de radio en binnen een paar dagen – de radiooproepen van onze strijdkrachten terwijl ze zich een weg baanden naar de Arabische hoofdsteden. Maar bovenal de talloze uitingen van toewijding, vechtlust, de broederschap van soldaten die schouder aan schouder vochten, dankzij wie onze huizen werden gered. Dit is de lijm die eenheid tot eenheid, van persoon tot persoon verbond – onze compromisloze toewijding aan ons land en onze staat.

Onder het bevel van de toenmalige stafchef van de IDF, David Elazar, 'Dado', deden we wat bijna geen enkel ander leger ter wereld is gelukt: de eerste klap die we op twee fronten kregen, omzetten in een verpletterende campagne diep in het binnenland. het grondgebied van de vijand. Mijn overleden broer Yoni, die zijn soldaten aan het Syrische front leidde, schreef aan onze ouders toen de campagne voorbij was: 'Het is verbazingwekkend hoe we erin zijn geslaagd dit feit te creëren, dat het hele volk is gemobiliseerd, het zijn de mensen die de overwinning hebben behaald. oorlog.' De mensen – seculier en religieus, rechts en links, joden en niet-joden, ze hebben allemaal bewezen dat wat ons verenigt zwaarder weegt dan wat ons scheidt.

Ik ben er zeker van dat ook vandaag de dag, als ons een campagne wordt opgedrongen, wat we gemeenschappelijk hebben, dat wat ons verdeelt zal overwinnen, want op het moment van de waarheid weten we allemaal dat we één volk, één land en één leger hebben; we weten allemaal dat we één verleden hebben. Ik twijfel er niet aan dat we ook één gemeenschappelijke toekomst voor ons allemaal hebben.

Vijftig jaar geleden was de meerderheid van het Midden-Oosten verenigd in haat jegens Israël. Tegenwoordig willen veel landen in het Midden-Oosten vrede met Israël. Samen met onze vriend de Verenigde Staten streven we ernaar deze overeenkomst (met Saoedi-Arabië) te realiseren, in de wetenschap dat deze het aanzien van de regio dramatisch zal veranderen en de status van ons land generaties lang zal versterken. Het uitbreiden van de vredescirkel is een historische kans en ik ben er volledig voor toegewijd, terwijl ik de vitale belangen van ons land, vooral de veiligheid, hooghoud.

Niets van dit alles zou mogelijk zijn zonder de geest van opoffering en heldenmoed die onze soldaten in de Jom Kipoeroorlog aan de dag legden. Maar de ommekeer die zij teweegbrachten, werd bereikt ten koste van de verschrikkelijke prijs van duizenden gevallenen en gewonden. De les die we uit de Jom Kipoeroorlog hebben geleerd, ligt altijd voor onze ogen: we moeten de bedreigingen die voor ons liggen niet lichtvaardig maken. Wij zullen degenen dwarsbomen die opstaan ​​om ons te doden en te vernietigen.

We zullen altijd al het nodige doen om ons land te verdedigen en we zullen altijd onze dierbaren herdenken die zijn gevallen in de campagne voor ons bestaan. Moge de herinnering aan de gevallenen van de Jom Kipoeroorlog voor altijd in het hart van ons volk zijn.”
47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page