top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Benjamin Netanyahu over het overlijden van rabbijn Gershon Edelstein


Foto GPO


Premier Benjamin Netanyahu, sprak dinsdag over het overlijden van Rabbijn Gershon Edelstein [vertaald uit het Hebreeuws]:

"Vandaag heeft de wereld van de Thora, samen met het hele volk van Israël, een wijze en gerenommeerde leider verloren - de voorzitter van de Raad van Torah-wijzen en hoofd van de Ponevezh Yeshiva, Rabbijn Gershon Edelstein, wiens hele leven heiligheid was.

Ik rouw om zijn overlijden en betuig mijn oprechte deelneming aan de leden van zijn familie.

Rabbijn Edelstein herinnerde zich altijd de dagen van zijn jeugd in Sovjet-Rusland waarin hij verplicht was om in het geheim Thora te bestuderen. Hier in Israël daarentegen spreidde hij openlijk zijn vleugels uit over de Litouwse yeshiva-wereld.

Hij nam nooit iets als vanzelfsprekend aan. Integendeel, de verantwoordelijkheid voor het vormgeven van het spirituele beeld van massa's joden leidde hem dag en nacht.

Rabbijn Edelstein was doordrongen van liefde voor Israël voor iedereen. Zijn gevoelige aandacht voor de uitdagingen van de generatie bracht hem ertoe te leiden, te sturen, te versterken en aan te moedigen.

Zijn lessen in de Talmoed en de Joodse wet gaven uitdrukking aan zijn enorme ijver. Zijn grote doorzettingsvermogen zal degenen blijven inspireren die naar zijn leringen luisteren.

Ik had het geluk rabbijn Edelstein enkele maanden geleden te ontmoeten, en het licht dat in zijn ogen scheen was vol begrip; De joodse wijsheid heeft een onuitwisbaar stempel op hem gedrukt. Het belang van het bijbrengen van het erfgoed van Israël in de kinderen van Israël kwam voort uit het diepst van zijn ziel.

Rav Edelstein stierf een paar dagen nadat we in het Torah-gedeelte van Naso de openingswoorden lazen: 'Neem ook de som van de zonen van Gershon, naar de huizen van hun vaders, naar hun families' ( Numeri 4:22 ). Zijn goede naam zal door iedereen worden herinnerd - in deze generatie en in de komende generaties.

Moge zijn nagedachtenis tot zegen zijn."
149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page