top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett: "4e vaccinatie voor 60+; volledig gevaccineerde niet meer in quarantaine


Premier Naftalie Bennett tijdens de persconferentie op zondagavond 2 januari 2022. Foto Kobi Gideon (GPO)


Tijdens een live persconferentie die op alle drie Israëlische nieuwskanalen werd uitgezonden, kondigde premier Naftalie Bennett nieuwe maatregelen aan tegen de niet meer te stoppen opmars van de Omicron variant in Israël. Zo krijgt iedereen vanaf 60 jaar de mogelijkheid voor een 4e vaccinatie en hoeven volledig gevaccineerden , na contact met een besmet persoon, niet meer in quarantaine.


Bennett begon zijn toespraak door te zeggen dat "we vandaag worden geconfronteerd met meer dan 5.000 geverifieerde gevallen per dag. Tegen het weekend schat ik dat we de grens van 20.000 geverifieerde gevallen per dag hebben overschreden en voor het hoogtepunt van de golf zouden we weleens 50.000 geverifieerde gevallen per dag kunnen noteren. Dit zijn zeer hoge cijfers".


Bennett onthulde een reeks maatregelen om het snel stijgende aantal dagelijkse besmettingen tegen te gaan.


Een 4e boostervaccinatie is onmiddellijk beschikbaar voor alle 60-plussers, zei hij en hij drong er bij mensen op aan om zich te laten vaccineren. Deze beslissing is niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat een 4e vaccinatie tegen Omicron werkt maar omdat bekend is dat het de immuniteit tegen Omicron versterkt en daardoor ernstig ziek worden en ziekenhuisopnamen zal voorkomen.


Alle Israëli's van vijf jaar en ouder die volledig zijn gevaccineerd, worden voortaan vrijgesteld van isolatie als ze in contact komen met een persoon die besmet is met Covid. Hij kondigde ook aan dat niet-gevaccineerde schoolkinderen die een PCR-test nodig hebben vanwege contact met een persoon die positief test op Covid, dit nu kunnen doen via een antigeentest die op hun school wordt afgenomen.


Niet-gevaccineerde personen die aan het virus zijn blootgesteld, moeten minimaal zeven dagen in quarantaine, zelfs als ze negatief testen.


Bennett zei dat de regering ernaar streeft een koers te varen tussen het vermijden van sluitingen en schade aan de economie en het minimaliseren van het aantal ernstig zieke mensen door Covid. Hij drong erbij degenen in risicogroepen op aan om voor zichzelf te zorgen en hij vroeg alle Israëli's die niet volledig zijn ingeënt om hun vaccinaties te krijgen.


“Dit is wat je moet doen: laat je vaccineren; een boost krijgen; laat de kinderen vaccineren”, zei hij.


Hij riep iedereen die in aanmerking komt voor een vierde dosis op om zich te laten vaccineren. Dit is vooral de oudere bevolking, zoals we dat ook met de 3ed vaccinatie hebben gedaan. De tijd die we daarmee wonnen stelde ons in staat om de Omicron te bestuderen, te zien wat er in de rest van de wereld gebeurt en ons plan daarop aan te passen. We hebben landen gezien, zoals Nederland of Duitsland, die gedwongen zijn naar een volledige of gedeeltelijke lockdown te gaan en we hebben gezien dat andere landen, zoals Frankrijk, Groot-Brittannië en in de VS, staten zoals New York en Texas, nu met een recordaantal gehospitaliseerde kinderen hebben te maken.


Bennett moedigde Israëli's ook aan om maskers te dragen in drukke ruimtes, met name binnenshuis, en voor oudere bevolkingsgroepen om grote menigten volledig te vermijden.


“We zijn de eerste ter wereld met de boostershots en dat beleid heeft de Israëlische burgers goed beschermd”, zei de premier, eraan toevoegend dat het sterftecijfer van Israël de laatste tijd tot de laagste ter wereld behoort, 50 keer lager dan in het Verenigd Koninkrijk, 100 keer lager dan die van Duitsland en 130 keer lager dan die van de Verenigde Staten.


“De vaccinatie beschermt je tegen een ernstige ziekte … en tegen quarantaine”, zei hij, en erkende het grote aantal Israëli’s die zich moesten isoleren vanwege blootstelling aan COVID-dragers.


Hij voerde aan dat de economie nog steeds goed functioneerde, ook al ondernam de regering maatregelen om de meest kwetsbaren te beschermen.


De premier suggereerde dat lange rijen bij testcentra een onvermijdelijke realiteit waren van de huidige golf waar landen over de hele wereld mee te maken hebben gehad, en dat er gewoon niet genoeg middelen waren om zulke grote aantallen actieve gevallen in één keer af te handelen. Wel gaf hij aan dat de overheid de komende dagen veranderende testeisen zal afwegen.


Afzonderlijk zondagavond kondigde de Magen David Adom hulpdienst aan dat het zijn openingstijden op testlocaties zou uitbreiden, het aantal medisch personeel in de centra zou uitbreiden en nieuwe teststations in het hele land zou toevoegen.59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page