top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett en de Duitse bondskanselier Scholz kondigen strategische samenwerking aan


Foto Koby Gideon / GPO


Tijdens een gezamenlijk persconferentie in Jeruzalem hebben de Israëlische premier Naftali Bennett en de Duits Bondskanselier Olaf Scholz bekendgemaakt dat Israël en Duitsland overeenstemming hebben bereikt over de oprichting van een nieuwe strategische samenwerking tussen de staat Israël en Duitsland.


Premier Bennett begon zijn toespraak door met het welkom heten van de Bondskanselier in Jeruzalem. "Ik ben erg blij dat u ervoor hebt gekozen om naar ons te komen, naar Israël, op een van uw eerste reizen als Bondskanselier van Duitsland, aldus Bennett..


"Dit is geen gegeven. We begonnen de dag in Yad Vashem, de plaats die ons herinnert aan de wond die de basis is van de betrekkingen tussen Israël en Duitsland. Deze relaties hebben een lange weg afgelegd sinds David Ben-Gurion en Adenauer en ze zijn standvastiger dan ooit. Samen gaan we ze verdiepen en verbreden", zo vervolgde Bennett zijn toespraak.


"Vandaag ben ik ook verheugd aan te kondigen dat de kanselier en ik overeenstemming hebben bereikt over de oprichting van een nieuwe strategische samenwerking tussen de staat Israël en Duitsland. Dit zal gebeuren in de vorm van een tweejaarlijkse dialoog over veiligheid en diplomatieke zaken. Ik denk dat dit een belangrijke upgrade is in onze betrekkingen."


"Meneer de Bondskanselier, u komt hier op een zeer noodlottig en gevoelig moment. We hebben zojuist uitgebreid gesproken over de situatie in Oekraïne. Het is onze plicht als leiders om ons uiterste best te doen om het bloedvergieten te stoppen, om wat er gaande is van het slagveld zo snel mogelijk naar de onderhandelingstafel te brengen; het is nog niet te laat."


"Tot mijn spijt hebben wij in Israël ervaring met oorlogen. Hun prijs is geweldig zoals we al hebben gezien. Helaas kan het nog veel erger worden."


"De staat Israël staat naast het volk van Oekraïne. We hebben aanzienlijke humanitaire hulp gestuurd – drie vliegtuigen met 100 ton uitrusting, voornamelijk medisch – en we zijn vastbesloten om door te gaan en zelfs meer te doen.Meneer de bondskanselier, we zijn ook verantwoordelijk voor de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat Iran geen kernwapens heeft, noch de mogelijkheid om ze te verkrijgen, niet op onze wacht, nooit.


We houden de besprekingen in Wenen, over de hernieuwing van de Iran deal, nauwlettend in de gaten, inclusief de mogelijkheid dat er een overeenkomst wordt getekend waardoor Iran binnen enkele jaren op grote schaal centrifuges kan installeren. Deze mogelijkheid is voor ons onaanvaardbaar.


Israël zal weten hoe het zichzelf moet verdedigen en zowel zijn veiligheid als zijn toekomst moet verzekeren. We verwachten ook dat onze vrienden in de wereld een enorme installatie van centrifuges over nog eens tweeënhalf jaar niet zullen dulden en zich al voorbereiden op de dag erna.


Meneer de Bondskanselier, u vertelde me dat u drie partijen in de coalitie heeft. Ik heb er acht. De waarheid is echter dat we hebben geleerd dat veel partijen niet per se slecht zijn. Het drukt een breed scala aan verschillende meningen uit, van verschillende mensen; onze test als democratie is om te weten hoe we moeten samenwerken met verschillende mensen met verschillende opvattingen.


De wereld die we hebben gekend is aan het veranderen. De uitdagingen zijn groot. We moeten de handen ineenslaan en samenwerken om ze te ontmoeten.


Welkom in Jeruzalem, meneer de kanselier. Door omstandigheden is dit een kort bezoek; u stond er echter op te komen en we zijn er al in geslaagd om veel tastbare inhoud te geven aan onze gesprekken. Dank u zeer."


De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat een nieuwe nucleaire overeenkomst met Iran "niet langer kan worden uitgesteld". "Wat we graag zouden zien, is dat er een overeenkomst wordt bereikt in Wenen", zei Scholz


Scholz zei ook dat hij tijdens zijn bezoek aan Israël ook de aan de gang zijnde ontwikkelingen in Oekraïne met de Israëlische premier heeft besproken.


“We maken ons grote zorgen over het verdere verloop van het conflict. Ik wil mijn oproep herhalen om alle militaire acties onmiddellijk te stoppen. Aanvallen op burgers en civiele infrastructuur moeten stoppen. En natuurlijk gaat het er nu om de diplomatie weer een grote kans te geven”, aldus Scholz.


een gezamenlijke persconferentie in het King David Hotel in Jeruzalem (Overheidspersbureau)

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat een nieuwe nucleaire overeenkomst met Iran "niet langer kan worden uitgesteld" en heeft hij woensdag een bliksembezoek aan Israël gebracht.


"Wat we graag zouden zien, is dat er een overeenkomst wordt bereikt in Wenen", zei Scholz op een gezamenlijke persconferentie met premier Naftali Bennett in Jeruzalem.


“Dit is het moment om een ​​beslissing te nemen. Dit mag niet langer worden uitgesteld en kan niet langer worden uitgesteld”, voegde de Duitse kanselier eraan toe.


Scholz ontmoette Bennett een-op-een woensdagochtend, tijdens zijn eerste bezoek aan Israël sinds hij in december de lang dienende voormalige kanselier Angela Merkel verving. Het bezoek was gepland lang voordat de Russische invasie van Oekraïne de grootste Europese veiligheidscrisis in decennia veroorzaakte, maar ging hoe dan ook door.


Israël heeft kritiek geuit op westerse mogendheden voor het onderhandelen over een deal met Iran om zijn nucleaire programma te beperken, en zegt dat het onwaarschijnlijk is dat een mogelijke overeenkomst de Israëlische veiligheid zal garanderen.


Download de Daily Edition van The Times of Israel

per e-mail en mis nooit onze topverhalen

E-mailadres nieuwsbrief

Jouw email

SNAP JE

Door je aan te melden, ga je akkoord met de voorwaarden

In een toespraak tot zijn Duitse tegenhanger zei Bennett: "We hebben ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat Iran geen kernwapens heeft en dat er geen mogelijkheid zal zijn om kernwapens te verwerven - niet onder onze hoede of ooit."


"We volgen met bezorgdheid de besprekingen in Wenen en de mogelijkheid dat er een overeenkomst wordt ondertekend waardoor Iran binnen enkele jaren op grote schaal centrifuges kan installeren, is voor ons onaanvaardbaar", voegde Bennett eraan toe.


Scholz zei dat hij tijdens zijn bezoek aan Israël ook de aan de gang zijnde ontwikkelingen in Oekraïne met de Israëlische premier heeft besproken. De Russische invasie ging woensdag zijn zevende dag in; honderdduizenden vluchtelingen zijn het land ontvlucht en het Russische leger heeft grote Oekraïense steden beschoten.


ADVERTENTIE

“We maken ons grote zorgen over het verdere verloop van het conflict. Ik wil mijn oproep herhalen om alle militaire acties onmiddellijk te stoppen. Aanvallen op burgers en civiele infrastructuur moeten stoppen. En natuurlijk gaat het er nu om de diplomatie weer een grote kans te geven”, aldus Scholz.


Duitsland brak zaterdag met een decennialang principe om geen wapens te leveren aan oorlogsgebieden en besloot Oekraïne te voorzien van 1.000 antitankwapens en 500 grond-luchtraketten.


Scholz sprak maandag in een verklaring aan het Duitse parlement de beleidsomkering aan.


"We moeten Oekraïne steunen in zijn uur van wanhopige nood", zei de kanselier. "Er was geen andere reactie mogelijk op de agressie van Poetin."Premier Naftali Bennett houdt een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz op 2 maart 2022 in Jeruzalem (Credit: Government Press Office)

Daarentegen heeft Israël getracht een dunne lijn te bewandelen: partij kiezen voor zijn westerse bondgenoten en een breuk met Moskou vermijden. Russische troepen controleren het luchtruim in buurland Syrië, waar Israëlische vliegtuigen vaak opereren tegen milities die gelieerd zijn aan Iran.


"De staat Israël steunt het volk van Oekraïne", zei Bennett naast Scholz, zonder Rusland te noemen of te veroordelen.


Scholz weigerde te reageren toen een Israëlische verslaggever vroeg naar zijn standpunt over Israëls voorzichtige benadering van de Russische invasie, en ging door naar de volgende vraag.


Hoewel de Duitse kanselier de aanhoudende oorlog als een "gevaarlijke situatie" beschouwde, benadrukte hij "dat we niet militair betrokken raken. Dat geldt voor de NAVO - dat zullen ze niet doen - en voor anderen. Dat zou in deze situatie een verkeerde beslissing zijn. Maar we zullen ondersteuning bieden. Dit is de beslissing die we hebben genomen
81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page