israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett heeft nieuwe chef voor veiligheidsdienst Shin Bet gekozen


Shin Bet-chef Nadav Argamanremier en premier Naftali Bennett (rechts). Foto Haim Tzach / GPO


Het plaatsvervangend hoofd van de Shin Bet veiligheidsdienst is de keus van premier Bennett om de huidige leider van de organisatie, Nadav Argaman, op te volgen. Zoals te doen gebruikelijk kan om veiligheidsredenen de nieuwe Shin Bet-chef alleen worden geïdentificeerd aan de hand van de eerste Hebreeuwse letter van zijn naam R- (Resh), totdat hij in functie treedt.


R (55), getrouwd en vader van drie kinderen, heeft een bachelor in politieke wetenschappen en filosofie van de universiteit van Tel Aviv en een master in openbaar bestuur van de universiteit van Harvard. Hij is momenteel de adjunct-directeur van de ISA.


R diende in de verkenningseenheid van de generale staf van de IDF en trad later toe tot de operationele eenheid van de ISA.


In het kader van zijn lange diensttijd waarin hij zorgde voor de veiligheid van Israël, voerde R het bevel over vele operaties in de Gazastrook, Judea en Samaria en Libanon. In 2011 werd hij benoemd tot hoofd van de afdeling Operations van ISA. In 2016 werd hij benoemd tot hoofd van de staftak en was hij verantwoordelijk voor de opbouw van de kracht van het bureau. In 2018 werd hij benoemd tot adjunct-directeur.


In de loop der jaren hebben operaties onder leiding van R en eenheden onder zijn bevel verschillende veiligheidsprijzen gewonnen.


In het licht van zijn lange ervaring, zijn operaties en zijn begrip van de grote uitdagingen waarmee de staat Israël in het algemeen en de ISA in het bijzonder wordt geconfronteerd, heeft premier Bennett besloten hem te benoemen tot directeur van de ISA.


Premier Bennett voegde eraan toe dat: "R een gedurfde strijder is en een uitstekende commandant. Ik twijfel er niet aan dat hij het agentschap naar nieuwe hoogten van uitmuntendheid zal leiden voor de veiligheid van Israël."

42 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws