israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett: "het worden moeilijke weken maar we hebben de controle niet verloren"


Foto via GPO


Premier Naftali Bennett waarschuwde dinsdagavond tijdens een live persconferentie dat door de huidige Covid-golf in Israël miljoenen Israëli's besmet zullen raken. " We worden over de hele wereld geconfronteerd met een ongekende infectiegolf", benadrukte Bennett. Volgens hem beheert de regering de crisis op basis van drie uitgangspunten: de economie openlaten, de meest kwetsbaren beschermen en het onderwijssysteem openlaten.


"We bewaken verpleeghuizen hermetisch", merkte de premier op over de maatregelen van de regering om de ziekte te beteugelen. "Met het vierde vaccin zijn al ongeveer 400.000 volwassenen ingeënt. Er is geen land ter wereld dat zijn ouderen zo beschermd zoals de staat Israël doet."


"We zorgen ook voor de kinderen, ook al is het moeilijk", vervolgde Bennett. "De minderheid van niet-gevaccineerde kinderen zal het virus hard te pakken krijgen - en dat baart mij grote zorgen. We pakken kinderen strenger aan en we zien steeds meer geïsoleerde kinderen. Ik roep degenen op die hun kinderen niet hebben ingeënt - ga ze vaccineren."


In zijn openingsopmerkingen zei Bennett verder: "We worden geconfronteerd met een infectiegolf die de hele wereld heeft getroffen. De aantallen zijn op een hoogte die we niet eerder hebben gekend. De Omicron variant is besmettelijker dan alle andere soorten samen. Enkele miljoenen mensen zullen besmet raken".


Over de economische kwestie zei hij: "Ik wil niet dat mensen hun baan verliezen. Het is gemakkelijk om mensen te ontslaan, dat weet ik, ik had een bedrijf. We herinneren ons nog de verlaten bedrijven in de eerste virusgolven. We zullen de burgers niet verlaten maar zullen handelen. Alle arbeiders in de economie krijgen loon vanaf de eerste dag van isolatie en ook voor zelfstandigen komt er een soortgelijke oplossing".


Hij voegde eraan toe: "We beschermen de kwetsbaren, risicogroepen en volwassenen in de samenleving. We bewaken de geriatrische ziekenhuizen. Wat betreft de kinderen: deze variant zal hen niet ontzien. Een minderheid van de niet-gevaccineerde kinderen zal het hard te verduren krijgen. Het baart mij grote zorgen veel. Ik kijk naar de grafieken. Van degenen die over de hele wereld in het ziekenhuis zijn opgenomen en het hart doet pijn. Er zal hier geen verlichting zijn. Het onderwijssysteem is onderworpen aan dezelfde regels en ik roep ouders op die hun kinderen nog niet hebben ingeënt - ga ze vaccineren.


Bennett zei dat de staat drie tests per scholier financiert en merkte op: "De rest van het gezin kan de tests gebruiken. Wat betreft de klachten over de wachtrijen - dat begrijp ik. Als er iets is dat ik persoonlijk haat, is het om in de rij te staan. Ik vraag degenen die geen PCR test nodig hebben, volsta met een antigenentest. We willen de PCR voor volwassenen houden, want als een volwassene drager is van Corona - kunnen we deze medicijnen geven.


Hij concludeerde dat "het moeilijke weken zullen worden en dat we er doorheen zullen komen. Ieder van ons moet zijn verantwoordelijkheid nemen en niet onnodig samenkomen. Er is geen ruimte voor paniek en geen ruimte voor hysterie. De tsunami komt en gaat", aldus Bennett.


Over de kritiek vanuit het bedrijfsleven zei Bennett: " als een persoon die zelf een bedrijf leidde begrijp ik de moeilijkheden". Hij zei dat de staat een aantal maatregelen heeft genomen om het bedrijfsleven makkelijker te maken, zoals het verlengen van het fonds voor zakelijke leningen en het uitstellen van btw-betalingen met 10 dagen. "Als het moet, zullen we meer verlengen toestaan", voegde hij eraan toe.


Verder zal de staat werkgevers van wie de werknemers in quarantaine moeten, ook vanaf de eerste dag 50-75% van hun salaris compenseren, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Tot nu toe is de vergoeding pas vanaf de tweede dag beschikbaar.


Over hulp aan zelfstandigen die in isolatie moeten zei Bennett dat:"De staat vanaf 1 januari 2021 NIS 436 (€ 123) per dag betaalt tot een maximum van vier dagen. Verzoeken met terugwerkende kracht tot juli 2021 voor maximaal drie dagen kunnen worden ingediend.


Volgens hem is "de vorige methode om geld te geven dat er niet is en de toekomst van onze kinderen te verpanden met honderden miljarden shekels een heel gemakkelijke zaak, maar onverantwoord en oneerlijk."


"We geven elke werknemer ook de vergoeding zodat hij het isolement niet voelt, we geven de zelfstandigen ook een antwoord dat er eerder niet was", voegde Bennett eraan toe. "Hoeveel we ook specifieke industrieën zien, zoals we deden in het toerisme en de luchtvaart, we zullen ervoor zorgen. We zijn hier, de regering is er voor alle burgers van Israël, maar we zijn verantwoordelijk en zorgen voor iedereen".
127 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws