israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett: "houdt je aan de voorschriften dan kunnen we Delta variant in 5 weken verslaan"


Premier Bennett tijdens de live persconferentie. Screenshot


Tijdens een live uitgezonden persconferentie zei premier Bennett dat het dragen van mondkapjes in alle publieke ruimten verplicht is, de politie daar op gaat handhaven, handen schudden en omhelzingen op feesten wordt afgeraden, beperkingen voor bijeenkomsten met meer dan 100 mensen en het reizen naar het buitenland wordt afgeraden.


"Alleen op die manier kunnen we de Delta variant verslaan zonder een nieuwe lockdown", aldus Bennett.


"De Delta-mutatie is veel besmettelijker dan het oorspronkelijke virus; daarom zien we een toename in bijna de hele wereld. In een paar weken tijd heeft dit zich vertaald in veel meer gevallen en veel meer doden. Zelfs in landen met een hoge vaccinatiegraad zien we de laatste dagen dezelfde snelle toename, in de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië, je kan zeggen dat de dat de Delta variant de wereld heeft overspoeld", aldus Bennett.


"Het is belangrijk om te zeggen dat de vaccins zeer effectief zijn, maar de vaccins alleen zijn onvoldoende tegen de Delta-mutatie. Het zou gemakkelijk zijn om te doen wat er in het afgelopen anderhalf jaar is gedaan: een lockdown afkondigen. Maar wij geven de voorkeur aan een andere aanpak. Het kan zijn dat we onze toevlucht moeten nemen tot harde maatregelen, maar bij ons is het opsluiten van mensen in hun huizen het laatste redmiddel", aldus de premier.


En hier is het goede nieuws. Het goede nieuws is dat we samen, de overheid en het publiek, de Delta-pandemie kunnen verslaan, zonder lockdowns, als we allemaal onmiddellijk samenwerken en vastberadenheid tonen, want er zijn twee mogelijkheden: een mogelijkheid is om onverschillig te blijven en te zeggen 'het is het probleem van de overheid', en dan zullen we uiteindelijk naar een lockdown gaan. De andere mogelijkheid is dat vanaf vandaag het hele publiek, wij allemaal samen, overheid en bevolking, de verantwoordelijkheid neemt, en dan zullen we binnen vijf weken in staat zijn om van dit hele gedoe af te zijn, en te winnen van de Delta Variant.


We kunnen dit niet alleen, want uiteindelijk verspreidt het virus zich van persoon tot persoon. Dit is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid, maar daarvoor zijn in dit stadium geen pijnlijke of bijzonder harde maatregelen nodig".


We willen tot een soort 'akkoord met het publiek' komen: wij spreken u als overheid aan. We zullen de nodige maatregelen nemen. We zullen er als overheid alles aan doen om de hinder voor het dagelijks leven te verminderen en uw gezondheid te vrijwaren van het virus.


De volgende regels gelden vanaf nu:


"Vanaf nu zal iedereen maskers dragen in publieke ruimten, of het nu winkelcentra, kantoren of evenementenhallen zijn,. Het misschien een beetje onaangenaam, maar de prijs is minuscuul in vergelijking met lockdowns", aldus Bennett. "Hoe primitief maskers ook lijken, ze zijn de beste verdediging tegen de Delta-pandemie en tegen virussen. Zij werken. Wetenschappelijk is vastgesteld dat ze werken. Dit is geen verzoek, het is een verplichting volgens de wet waarop de politie strikt zal controleren.. Wie dat niet doet, brengt zichzelf, zijn familie en bedrijven, die daarna in lockdown moeten gaan, in gevaar en brengt de opening van het schooljaar in gevaar. Als je iemand naast je ziet zonder masker, wijs hem of haar daarop."


De tweede voorwaarde: ga en laat je vaccineren! De vaccins zijn zeer effectief. Ze verminderen de infectie en ze verminderen de kracht van de ziekte bij geïnfecteerde mensen; de ziekte kan heel licht zijn als je al besmet bent. Er zijn nog steeds 1,5 miljoen Israëli's die nog niet zijn ingeënt. Ga en laat je vaccineren! We hebben complexe deals gesloten, uitwisselingen met Zuid-Korea. We spraken met wie we wilden. Er zijn voldoende vaccins, dus ga en laat je vaccineren.

En ten derde, bewaar sociale afstand , vooral bij grootschalige evenementen. Dit betekent simpelweg stoppen met handen schudden, knuffelen en zoenen van niet-gezinsleden en vooral wees voorzichtig met het gaan naar grootschalige evenementen, en bruiloften. Ga niet als er enige twijfel is en houd afstand.


Daarnaast komen er voorwaarden voor het bezoeken van dit soort evenementen waar meer dan 100 personen bij aanwezig zullen zijn.


Zo zullen niet-gevaccineerden een negatieve test moeten laten zien, niet ouder dan 48 uur, en krijgen gevaccineerden alleen toegang op vertoon van hun Groene Paspoort.


Ook deed premier Bennett het dringende verzoek om niet naar het buitenland te reizen, "het heeft geen zin" zo zei hij, "de hele wereld kleurt rood en in de meeste landen zijn weer beperkingen en zelfs lockdowns van kracht, zoals in Australië".


Bennett beschuldigde ook zijn voorganger Netanyahu ervan van Israëli’s ongehinderd het land in en uit te hebben laten vliegen, zelfs naar bekende buitenlandse coronavirus-hotspots, waardoor varianten van het virus terug het land in kwamen, die zich vervolgens in Israël verspreidden. "Dit was een ernstige verwaarlozing die anderhalf jaar duurde; echt de Yom Kippur van het coronavirus", zei Bennett, verwijzend naar de Israëlische verkeerde behandeling van de aanloop naar de Yom Kippur-oorlog van 1973.


56 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws