top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett: "Iran heeft geheime documenten gestolen van de Atomic Agency van de VN


Premier Bennet met de documenten. Screenshot GPO video


Premier Naftali Bennett bevestigde dinsdag een recent Wall Street Journal artikel dat Iran geheime documenten had gestolen van het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) van de VN en deze had gebruikt om zijn kernwapenprogramma verborgen te houden.


The Wall Street Journal meldde vorige week dat Iraanse nucleaire documenten die in 2018 door de Mossad in beslag werden genomen, geheime documenten van de IAEA bevatten die Iran had geopend en gebruikt om coververhalen te creëren om delen van zijn nucleaire programma te verbergen.


Tijdens een ingelaste persconferentie zei premier Bennett: ""Leugens verspreiden? Kom op. Ik heb hier het bewijs van jullie leugens in mijn handen. Zie je, nadat Iran geheime documenten had gestolen van het Internationaal Atoom Agentschap van de VN, gebruikte Iran die informatie om erachter te komen wat het Internationaal Atoom Agentschap hoopte vinden, en creëerden vervolgens coverstory's en verborgen bewijsmateriaal om hun nucleaire sondes te verbergen.


Dus hoe weten we dit? Omdat we een paar jaar geleden Irans misleidings plan in handen kregen. En het is hier in mijn handen. (zie onderstaande video) Hij verwees daarbij naar een gedurfde Mossad operatie in 2018 waarbij Israëlische agenten honderdduizenden documenten over het nucleaire programma van Iran uit een magazijn in Iran tevoorschijn haalden

Hier is het, in de Perzische taal, honderden pagina's gemarkeerd met het stempel van het Iraanse Ministerie van Inlichtingen.


Er zijn zelfs enkele handgeschreven notities over de documenten van hoge Iraanse functionarissen – zoals deze, geschreven door de toenmalige minister van Defensie aan Fakhrizadeh.


Hij schrijft daar: 'Vroeg of laat zullen ze (verwijzend naar het Atoom Agentschap) het ons vragen - en we zullen een uitgebreid dekmantelverhaal voor hen moeten hebben.'


Kijk, hij heeft het over een dekmantel. En hier is dat coververhaal.


Iran heeft tegen de wereld gelogen, Iran liegt nu weer tegen de wereld, en de wereld moet ervoor zorgen dat Iran niet vrijuit wegkomt."


Bennett's tweets bevatte een satirische animatievideo waarin de Iraanse inlichtingendienst de documenten verkrijgt en bewijs voor de IAEA verbergt. "Iran heeft tegen de wereld gelogen. Iran liegt weer tegen de wereld. En de wereld moet ervoor zorgen dat Iran er niet mee wegkomt", luidt een bericht aan het einde van de video.

136 weergaven0 opmerkingen
bottom of page