top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett : "Iran kan zijn agressie niet langer ongestraft voortzetten"


Premier Bennett krijgt uitleg aan de grens met Libanon. Foto Koby Gideon (GPO)


Premier Naftali Bennett heeft dinsdagochtend een bezoek gebracht aan het hoofdkwartier van het IDF Northern Command samen met de stafchef van de IDF, luitenant-generaal. Aviv Kochavi en andere IDF commandanten waar hij uileg kreeg over de situatie in het noorden, inclusief de paraatheid van de IDF in de noordelijke sector en de situatie in Libanon en Syrië.


Tijdens zijn bezoek gingde premier in op de wijze waarop Iran probeert het oorlogsvuur in de regio brandend te houden: "Iran kent al de prijs die we vragen als iemand onze veiligheid bedreigt. De Iraniërs moeten begrijpen dat het onmogelijk is om vreedzaam in Teheran te zitten en van daaruit het hele Midden-Oosten in brand te steken. Die tijd is voorbij", aldus de premier.


"De verhoging van het defensiebudget, als onderdeel van de staatsbegroting die het kabinet zondag heeft aangenomen, is een weerspiegeling van de ernst van Israël over investeringen in het tegengaan van de Iraanse dreiging", zei de premier.


De opmerkingen van Bennett kwamen enkele dagen nadat Iran een zelfmoorddrone-aanval lanceerde op de Mercer Street , een door Israël beheerd schip, waarbij een Roemeen en een Brit omkwamen. De VS, het VK en Roemenië zeiden dat ze er zeker van zijn dat Iran achter de aanval zat en dat ze aan een reactie zullen werken.


“Direct na de Iraanse aanval op het schip hebben we onze inlichtingen gedeeld met onze vrienden in de VS, het VK en elders. Hoewel niemand twijfelt wie er achter het incident zit, hebben we voor de zekerheid hard bewijs gelever"aldus Bennett.


Bennett bekritiseerde ook de Europese Unie voor het sturen van Enrique Mora, de EU-coördinator in nucleaire gesprekken met Iran en plaatsvervangend secretaris-generaal van de Europese Dienst voor extern optreden, het ministerie van Buitenlandse Zaken van de EU, om deze week de inauguratie van de aankomende Iraanse president Ebrahim Raisi bij te wonen.


"Raisi is de meest extreme Iraanse president tot nu toe, en het is een stevige concurrentie," zei Bennett. “Ik roep de Europese Unie op: je kunt niet over mensenrechten praten terwijl je een moordenaar, een beul, die honderden dissidenten heeft vermoord, eert.”


De nieuwe Iraanse president heeft de bijnaam 'de slager van Teheran' gekregen vanwege de rol van de voormalige rechter bij de executie van duizenden Iraanse dissidenten, wat hem Amerikaanse sancties opleverde voor mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in Zweden.

150 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page