israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett noemt ontmoeting met Egyptische president Sisi meer dan uitstekend


Foto Koby Gideon (GPO)


Premier Naftali Bennett heeft op maandag in Sharm El-Sheikh een ontmoeting gehad met de Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi. De twee leiders bespraken een lange reeks kwesties, waaronder manieren om de bilaterale samenwerking te verdiepen en te versterken, met de nadruk op het verbreden van de reikwijdte van de wederzijdse handel, evenals een lange reeks regionale en internationale kwesties.


Het was voor het eerst in 10 jaar dat een Israëlische premier rechtstreeks met het Egyptische staatshoofd sprak sinds de voormalige premier Benjamin Netanyahu de toenmalige Egyptische president Hosni Mubarak in 2011 ontmoette.


Premier Bennett bedankte de Egyptische president El-Sisi voor de belangrijke rol van Egypte in de regio en merkte op dat in de meer dan 40 jaar sinds de ondertekening ervan, het vredesakkoord tussen de twee landen blijft dienen als basis voor veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten .


Bennett benadrukte ook de "belangrijke rol" die Egypte speelt bij "het handhaven van de stabiliteit van de veiligheid in de Gazastrook", evenals bij het helpen waarborgen van de vrijlating van de twee Israëlische burgers en de lichamen van twee Israëlische soldaten die door Hamas worden vastgehouden.


Na de bijeenkomst bedankte premier Bennett de Egyptische president El-Sisi voor de warme gastvrijheid in de kustplaats Sharm El-Sheikh, zoals duidelijk op onderstaande video is te zien. De twee leiders kwamen overeen de samenwerking en dialoog tussen de twee landen op alle gebieden te blijven verdiepen.Volgens een verklaring van het kantoor van President Sis hebben beide leiders ook gesproken over "het belang van de steun van de internationale gemeenschap voor de inspanningen van Egypte om de Palestijnse gebieden te herbouwen, naast de noodzaak om de kalmte te bewaren tussen de Palestijnse en Israëlische zijde, vooral met de voortdurende stappen van Egypte om de spanning tussen de twee partijen in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te verminderen".


In verklaringen zei Sissi dat hij de steun van Egypte voor een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict had benadrukt, evenals het belang om het vredesproces nieuw leven in te blazen.


Voor zijn vertrek naar Israël zei Bennett: "Ik ben net klaar met een eerste bezoek aan de president van Egypte. De bijeenkomst was erg belangrijk en erg goed. Tijdens de bijeenkomst hebben we in de eerste plaats een basis gelegd voor diepe banden in de toekomst."

67 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws