israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett ontmoet koning van Bahrein ter afsluiting bezoek aan Bahrein


Premier Naftali Bennett met de koning van Bahrein, Hamad bin Isa Al Khalifa. Foto Haim Zach / GPO


Aan het einde van zijn meer dan succesvolle bezoek aan Behrein had premier Bennett een ontmoeting met koning Hamad bin Isa Al Khalifa van Bahrein.


Volgens het kabinet van de premier prees de Bahreinse koning de "historische dag", en merkte op dat Bennett de eerste Israëlische premier is die het koninkrijk bezoekt.


"Vanwege de vastberadenheid en het leiderschap van Bennett was dit een productief en succesvol bezoek", zei hij in een verklaring. "Ik dank u voor uw komst hier."


Bennett's kantoor zei dat zijn tete-a-tete met de koning langer duurde dan de toegewezen tijd, waardoor er geen tijd was voor hun teams om elkaar te ontmoeten.


In een gezamenlijke verklaring aan het einde van het bezoek van premier Bennett aan Bahrein staat:


Premier Naftali Bennett heeft het allereerste officiële staatsbezoek van een Israëlische premier aan het Koninkrijk Bahrein gebracht.


Premier Bennett werd ontvangen door Zijne Majesteit Koning Hamad bin Isa Al Khalifa en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Salman bin Hamad Al Khalifa, de kroonprins, plaatsvervangend opperbevelhebber en premier. Premier Bennett ontmoette tijdens zijn bezoek ook verschillende Bahreinse regeringsfunctionarissen.


Dit historische bezoek volgt op de ondertekening van een overeenkomst in september 2020, in het kader van de Abraham Akkoorden, die betrekkingen tot stand bracht tussen de staat Israël en het Koninkrijk Bahrein. De overeenkomst, gefaciliteerd door de Verenigde Staten van Amerika, toonde een progressief en verantwoordelijk leiderschap van beide landen om de regionale vrede, veiligheid en stabiliteit te versterken.


Premier Bennett sprak zijn waardering uit voor Zijne Majesteit Koning Hamad en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Salman, de Kroonprins, Plaatsvervangend Opperbevelhebber en Eerste Minister, voor hun leiderschap voorafgaand aan en sinds de ondertekening van de Akkoorden. Hij prees ook Bahrein's langdurige inzet voor interreligieuze tolerantie en bevordering van vreedzaam samenleven, die de basis legde voor het aanknopen van betrekkingen tussen de twee landen.


De ontmoetingen van vandaag tussen de premier van Israël en de leiders van Bahrein hebben bijgedragen aan het versterken van de betrekkingen tussen beide staten en hun regeringen. Ze hebben ook een kans geboden om de samenwerking tussen de volkeren van beide naties op sociaal, economisch en veiligheidsgebied te versterken.


De leiders bespraken uitbreiding van strategische en veiligheidsbetrekkingen om regionale uitdagingen aan te pakken, waaronder nucleaire dreigingen, terroristische activiteiten, religieus extremisme, armoede en sociale uitdagingen.


Bovendien bespraken de leiders uitgebreid hoe de civiele, economische, zakelijke en handelssamenwerking tussen de twee landen kan worden versterkt om vrede te verzekeren en welvaart te creëren die beide volkeren ten goede komt.


Bahrein is een toegangspoort voor handel tussen het Oosten en het Westen. Als zodanig werken beide landen samen om te onderzoeken hoe regionale handels- en investeringsmogelijkheden verder kunnen worden ontwikkeld.


De leiders kwamen overeen de onderhandelingen over overeenkomsten voor de bescherming van investeringen en het gezamenlijke werk aan een belastingverdrag, dat de infrastructuur zal bieden voor het bevorderen van veilige commerciële samenwerking, te bespoedigen.


De leiders waren het ook eens over het versterken en stimuleren van gezamenlijke handel en investeringen en wederzijdse bezoeken van ministers en regeringsfunctionarissen. Er zullen gezamenlijke economische comités worden opgericht om de civiele, economische en handelssamenwerking tussen de twee landen te versterken en uit te breiden.


Er werd ook overeengekomen om de banden tussen de Israëlische en de Bahreinse volkeren te verdiepen door middel van culturele uitwisseling en educatieve en academische samenwerking. De leiders riepen jongeren uit beide landen op om actief deel te nemen aan vredesopbouw ten behoeve van zichzelf en toekomstige generaties.


De leiders verwelkomden de opbouw van een bilateraal 10-jarenplan genaamd "The Joint Warm Peace Strategy" dat zal dienen als een routekaart voor de ontwikkeling van betrekkingen en dat gezamenlijk zal worden geleid en beoordeeld door beide ministeries van Buitenlandse Zaken. De "Joint Warm Peace-strategie" zal prioriteit geven aan gebieden van wederzijds belang, waaronder innovatie-ecosystemen, voedsel- en waterzekerheid, duurzame energie, gezondheidszorg, onderwijs en handel en investeringen.


Als onderdeel van de strategie zullen de Israëlische en Bahreinse regeringen programma's ondersteunen, zoals studentenuitwisselingen, die de banden zullen versterken en de dialoog en het begrip tussen de jongeren van de landen zullen bevorderen.


Tijdens de gevechten nodigde premier Bennett Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Salman formeel uit voor een officieel bezoek aan Israël.


39 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws