israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Premier Bennett tegen Hamas "ons geduld raakt op"; enkele importbeperkingen Gaza opgeheven


Premier Naftalie Bennett. Screenshot Channel 13 nieuws.


Tijdens een herdenkingsceremonie voor degenen die tijdens de oorlog van 2014, in de Gazastrook zijn omgekomen, gaf premier Bennett een duidelijke waarschuwing aan Hamas, "ons geduld raakt op", waarbij hij benadrukte dat de nieuwe Israëlische regering agressiever zal reageren op het geweld vanuit Gaza.


"Onze vijanden zullen de regels leren kennen: we tolereren geen geweld, geen brandende ballonnen en geen raketten", zei Bennett. "Ons geduld is op."


Dit nieuwe beleid werd de afgelopen al zichtbaar toen Israël al twee keer doelen in Gaza bombardeerde, als reactie op brandende ballonnen die vanuit de Palestijnse enclave werden gelanceerd en die grote natuur en landbouwgebieden in brand staken.


"De inwoners van de periferie van Gaza zijn geen tweederangsburgers", zei hij, degenen die in Sderot, Ashkelon en Kfar Aza wonen, verdienen het om in vrede en veiligheid te leven."


“Het is niet de bedoeling om degenen te schaden die niet in opstand komen om ons te doden, en we haten degenen die gegijzeld worden door een wrede en gewelddadige terroristische organisatie niet”, zei Bennett, verwijzend naar Hamas, dat de Gazastrook regeert.


"Maar Palestijnen in Gaza zullen moeten wennen aan een andere Israëlische perceptie van initiatief, agressiviteit en innovatie", zei hij.


Over de Israëlische gevangenen en de stoffelijke overschotten van twee Israëlische soldaten zei Bennett: "We zullen er alles aan doen om ze naar huis terug te brengen."


"Ik weet dat jullie door de jaren heen veel beloften hebben gehoord die op een teleurstelling uitliepen", zei hij in een verwijzing naar de regeringen van voormalig premier Benjamin Netanyahu, maar nu is het onze wacht, en we zullen vastberaden handelen," aldus Bennett.


Inmiddels werd bekend dat de Israëlische regering enkele beperkingen op goederen en post die de Gazastrook binnenkomen en verlaten, zal versoepelen, nadat die tijdens de laatste ronde van gevechten werden ingevoerd.


Na een veiligheidsbijeenkomst op zondag hebben de politieke leiders besloten om vanaf maandagochtend landbouw- en textielexport vanuit de Strip toe te staan, landbouwgoederen zouden mogen worden geëxporteerd naar de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en overzee, maar niet naar Israël.


Ook mag, na een specifiek verzoek hiertoe van een Israëlisch textielbedrijf dat samenwerkt met leveranciers in Gaza, textiel Israël weer inkomen.146 weergaven0 opmerkingen
 
israelnieuws