israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Premier Bennett tijdens interviews op alle nieuwszenders: "geen verkiezingen in aantocht"


Screenshot


Maandagavond gaf premier Bennett een interview aan alle drie nieuwszenders van Israël. Het is niet ongebruikelijk dat zoiets wordt gedaan voorafgaand aan de Pesach vakantie, maar deze keer was het extra interessant vanwege de politieke situatie in het land.


Bennett maakte duidelijk dat zijn door een politieke crisis getroffen regering kan doorgaan, en sloot elke samenwerking uit met oppositieleider Benjamin Netanyahu, waar hij kritiek op had vanwege zijn politieke gedrag.


"Mijn voorganger heeft het hele land tot slaaf gemaakt van de politiek en mij wordt verweten dat ik niet genoeg in de politiek heb geïnvesteerd, terwijl voor Bibi het enige dat telt is om zijn pleidooiovereenkomst te verbeteren", zei Bennett.


Hij herhaalde ook zijn bewering dat de druk van Netanyahu en de leider van het religieuze zionisme, Bezalel Smotrich, vorige week achter het overlopen van Idit Silman zat, waardoor de coalitie voor het eerst in 10 maanden geen meerderheid heeft in de Knesset.


De regering zal doorgaan “te laten zien dat mensen van zionistisch links en rechts kunnen samenwerken”, voegde hij eraan toe.


Bennett vertelde Kan dat hij meer aandacht zou besteden aan de zorgen van de individuele wetgevers in zijn factie, en noemde hen "helden" voor het weerstaan ​​van rechtse druk.


Hoewel Bennett erkende dat het ontslag van Silman een serieuze klap was voor zijn regering, drong hij erop aan dat de regering zich sindsdien "gestabiliseerd" heeft en dat hij snel had gehandeld om te voorkomen dat nog meer parlementsleden het pad van de afvallige wetgever zouden volgen.


De premier zei ook dat hij niet voorspelt dat er verkiezingen aanstaande zijn. "Ik geloof niet dat we nu verkiezingen nodig hebben of dat er nu verkiezingen zullen zijn", vertelde hij aan Channel 12 News.

Bennett erkende dat hij niet genoeg had gedaan om zijn Yamina factie bij elkaar te houden, maar hield vol dat dit alleen was omdat hij al zijn inspanningen deed om het land te herstellen.


Hij gaf toe dat het aannemen van controversiële wetgeving vanaf nu nog ingewikkelder zal zijn, maar betoogde dat belangrijke wetten met brede steun nog steeds kunnen doorgaan.


Bennett vertelde de publieke omroep KAN dat zijn regering er niet in was geslaagd haar "verhaal" aan het publiek te vertellen: namelijk politici uit het hele politieke spectrum die hun verschillen opzij hebben gezet om namens het land te werken en het te redden van een "afgrond" van verkiezingen, zoals de vier verkiezingen in 2019/2020.


Bennett sprak ook zijn zekerheid uit dat Israël de huidige golf van terroristische aanslagen zal overwinnen, zoals het in de loop van zijn geschiedenis heeft gedaan.


Op de vraag of Israël op het punt staat te beginnen met een brede operatie tegen Palestijns terrorisme op de Westelijke Jordaanoever, zoals Operatie Defensive Shield, die deze maand 20 jaar geleden begon, zei Bennett dat hij "de vijand niet zal vertellen wat we van plan zijn te doen", maar dat veel opties worden afgewogen, en “de terroristen weten dat ze nergens worden beschermd. We binden de handen van de IDF, de Shin Bet, de veiligheidstroepen niet vast om op te treden tegen de bronnen van terreur in Jenin, in Syrië en in Iran. We moeten altijd in de aanval gaan, sterk zijn en weten dat we zullen winnen."


Op de vraag of het voortzetten van de versoepeling van de omstandigheden voor Palestijnse arbeiders de strijd tegen het terrorisme niet verzwakt, zei Bennett dat het beleid er een is van "wortels en stokken". Wie ons geen pijn wil doen, welkom, kom werken. Ik heb liever dat werknemers onder toezicht komen en niet alleen illegale werknemers zoals al tientallen jaren gebeurt.”


Wat betreft de steun aan de terroristen van functionarissen van de Palestijnse Autoriteit, zei Bennett: “Dit is de reden dat ik [PA-president Mahmoud Abbas] niet heb ontmoet. Hij speelt een dubbelspel en moedigt terreur aan door middel van onderwijs en betalingen voor terroristen.”


Maar de premier zei dat minister van Defensie Benny Gantz kan kiezen of hij Abbas wil ontmoeten – zoals hij al meerdere keren heeft gedaan.


De manier om terrorisme te verslaan "is door af te zien van het binden van de handen van de veiligheidsdiensten" en "in het offensief te gaan tegen de bronnen van terreur - in Jenin, Yabad, Syrië en Iran", vervolgde hij.


Omdat recente aanvallen lone-wolf-operaties zijn, "is het moeilijk voor de inlichtingendienst om te weten wat er door het hoofd van een jonge man met een geweer gaat", voegde Bennett eraan toe. “Maar ook hier doen we veel.”


Met betrekking tot de verklaringen van de voorzitter van de Joint List, Ayman Odeh, waarin hij de Israëlische Arabieren aanspoorde om niet in de veiligheidstroepen te dienen, zei Bennett dat hij de opmerking van Odeh als "een strafbaar feit" beschouwde. Hoewel zijn coalitie geen meerderheid heeft, sluit Bennett samenwerking met de Joint List uit, die volgens hem "geen legitieme bondgenoot is".


45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws